Ehkäisevä päihdetyö on osa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä. Sen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käyttöä ja käytön aiheuttamia haittoja niin päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen kuin koko yhteiskunnallekin.
Työn tavoitteena on lisätä ymmärrystä päihteiden käytöstä ja siihen liittyvistä ilmiöistä sekä edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista päihteisiin liittyvissä asioissa. Ehkäisevä päihdetyö perustuu lakiin. Lain mukaan ehkäisevä päihdetyö kattaa alkoholin, tupakan, huumausaineet ja muut päihtymiseen käytetyt aineet sekä rahapelaamisen aiheuttamien haittojen ehkäisyn.
Ehkäisevä päihdetyö kuuluu kaikille koskien viranomaisia, järjestöjä, yhteisöjä, yrityksiä ja jokaista kansalaista. Työ on tärkeää kohdistaa kaiken ikäisiin ihmisiin elämänkulun eri vaiheissa, sillä etenkin elämän muutoskohdissa alttius kohdata haastavia tilanteita ja käyttää päihteitä haitallisesti kasvavat.
Ehkäisevällä päihdetyöllä vahvistetaan päihteiden ja tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön sekä rahapelaamiseen vaikuttavia suojaavia tekijöitä sekä poistetaan tai vähennetään riskitekijöitä. Ehkäisevä päihdetyö liittyy vahvasti mielen hyvinvointiin, sillä monet suojaavat- ja riskitekijät ovat näille yhteisiä.
Mielen hyvinvointi on osa ihmisen yleistä terveyttä ja hyvinvointia. Se koostuu esimerkiksi ihmisen psyykkisistä voimavaroista, tyydytystä tuottavista sosiaalisista suhteista, elämänhallinnan tunteesta, vaikuttamismahdollisuuksista ja myönteisestä käsityksestä itsestään. Mielen hyvinvointi ei ole pysyvä tila vaan muuttuva ominaisuus, jota voi tukea ja vahvistaa ja jonka avulla ihminen voi kohdata elämän haastavat kohdat. Voimavarana mielen hyvinvointi on tärkeä tekijä ihmisen toimintakyvyn kannalta.