Lapsuudessa luodaan perusta koko elämän mittaiselle hyvinvoinnille. Lapsi tarvitsee ehdotonta rakkautta, turvaa ja huolenpitoa hyvään kasvuun. Varhaislapsuuden hyvä huolenpito pitää sisällään esimerkiksi ravitsemuksen, turvan ja läheisyyden sekä kannustuksen oppia ja kehittyä. Huolenpito muodostaa myöhemmältä haitalliselta päihteiden käytöltä suojaavan kokemuspohjan.
Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kotiin ja kasvuympäristöön. Turvallisuuden tunne rakentuu erityisesti läheissuhteissa ja perheessä. Myös varhaiskasvatus, koulu, vapaa-ajan toiminta ja vertaissuhteet sekä mediaympäristö ovat perheen ja läheissuhteiden ohella keskeisiä turvallisuuden tunteen muodostumisessa.
Lasten arjen turvallisuus saattaa vaarantua monista eri syistä. Turvalliseen kasvuympäristöön eivät kuulu esimerkiksi päihteet tai väkivalta. Puutteet huolenpidossa altistavat erilaisille haasteille ja sitä kautta myös mahdollisesti haitalliselle päihteidenkäytölle.
Kaikenlainen väkivalta on haitallista erityisesti lapselle. Jos lapsi elää perheessä, jossa joku perheenjäsenistä käyttäytyy väkivaltaisesti, hän altistuu kaikille väkivallan haitallisille vaikutuksille, vaikka väkivalta ei kohdistuisikaan suoraan lapseen.
Turvallisuutta voidaan edistää esimerkiksi lasten tunne- ja turvataitoja vahvistamalla. Turvallisuutta edistetään myös tukemalla vanhempia ja vanhemmuutta, varhaisella puuttumisella ja matalan kynnyksen palveluilla. Ammattilainen voi työssään ohjata asiakasta hyvään huolenpitoon kertomalla sen tärkeydestä, neuvomalla ja opastamalla sekä vahvistamalla asiakkaan vanhemmuutta hänen omia voimavarojaan huomioimalla ja esiin nostamalla.
Lisätietoa: