Sosiaaliset suhteet ja verkostot hyvinvoinnissa
Sosiaalinen vuorovaikutus on keskeistä aivojen ja mielen kehityksessä sekä niiden terveyden edistämisessä. Sosiaaliset suhteet ja sosiaalinen aktiivisuus ennustavat myös työssä jatkamista eläkeiän jälkeen. Toisaalta vähäinen sosiaalisten suhteiden määrä ja vähäiseksi koettu sosiaalinen tuki lisäävät riskiä siirtyä ennen aikojaan pois työvoimasta työkyvyttömyyden vuoksi.
Ihminen tarvitsee tunnetta osallisuudesta ja kuulumisesta yhteisöön sekä verkostoihin. Hän tarvitsee myös kokemuksen siitä, että voi rakastaa ja tulla rakastetuksi.
Ammattilainen voi miettiä, miten mahdollisuutta kokea sosiaalista osallisuutta voi vahvistaa. Kuuluminen joukkoon ja yhdessä tekeminen ovat hyvinvoinnin tekijöitä, joita voidaan tukea. Mielen ja kehon hyvinvointi yhdistyvät sosiaalisen osallisuuden kokemukseen. Näin voi olla osallinen ja voida samalla hyvin.
Uusia ystäviä voi löytää opiskelun, työn, harrastusten, yhteisöjen tai kerhojen kautta. Myös oma perhe ja sukulaiset ovat tärkeitä sosiaalisia verkostoja. Toisen tuki auttaa ja purkaa stressiä. Annetaan apua ja pyydetään sitä, näin voimme kaikki hyvin.
Toimiva parisuhde
Parisuhteen toimivuus on ihmisen ja koko perheen hyvinvoinnin kannalta
olennainen tekijä. Mitä paremmin parisuhteessa elävät voivat toistensa kanssa, sitä paremmin myös he jaksavat ottaa vastaan ympäristössä tapahtuvia muutoksia.
Parisuhteen hyvinvointiin ja toimivuuteen voi vaikuttaa. Pienet teot ja keskustelut auttavat pitämään parisuhteen elävänä ja vastavuoroisena. Välillä onkin hyvä pysähtyä pohtimaan yhteisen suhteen toimivuutta.
Lisätietoa: