Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.
Asiakas ja ammattilainen pöydän äärellä lukemassa sanomalehteä.

Vammaisten palvelut

Vammaispalveluita voi saada vamman tai sairauden vuoksi henkilö, jolla:

  • fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen, sosiaalinen tai aisteihin liittyvä toimintarajoite on pitkäaikainen tai pysyvä
  • vamma tai sairaus estää yhteiskuntaan osallistumisen yhdenvertaisesti muiden kanssa
  • itsenäinen elämä, osallisuus tai yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää välttämättä vammaispalvelulain mukaisia palveluita. 

Vammaispalveluiden asiakkaat ovat kaiken ikäisiä. Vammaisuus voi olla synnynnäistä tai se on voinut alkaa myöhemmin sairauden tai vammautumisen seurauksena. 

Ensisijaisesti vammainen henkilö saa yleisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, joita täydennetään tarpeen mukaan vammaispalveluilla. Vammaispalvelut ovat siis toissijaisia palveluita. Vaikka asiakkaalla olisi oikeus yhteen tai useampaan vammaispalveluun, voi hän silti olla asiakkaana myös muissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa samanaikaisesti.

Voit olla yhteydessä vammaispalveluihin, jos sinulla on pitkäaikainen vamma tai sairaus ja tarvitset apua ja tukea arkeesi. Arjessa tarvittava tuki voi liittyä esimerkiksi: 

  • liikkumiseen
  • kotona selviytymiseen
  • opiskeluun tai työssäkäyntiin
  • harrastamiseen
  • asumiseen

Näiltä sivulta löydät tietoa vammaispalvelulain mukaisista palveluista ja tukitoimista. Tarkempaa tietoa esimerkiksi Kelan etuuksista ja palveluista, omaishoidon tuesta tai edunvalvonnasta löydät vammaisuus- sivustoltamme. 

Uusi vammaispalvelulaki tulee voimaan 1.1.2025. Uusi laki vaikuttaa mm. palvelujen nimiin ja niiden sisältöön. Voit lukea asiasta lisää tiedotteestamme: Uuden vammaispalvelulain mukaisia palveluita voit hakea tammikuussa

Vammaispalvelujen asiakkaana sinulle myönnetään palveluita vammaispalvelulain perusteella. 

Vammaispalvelulain mukaiset palvelut 1.1.2025 alkaen (klikkaa palvelun nimeä saadaksesi lisätietoja);

 

1.1.2025 voimaan astuvalla vammaispalvelulailla on kolmen vuoden siirtymäaika. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla voi olla voimassa samaan aikaan sekä uuden että vanhan vammaispalvelulain mukaisia päätöksiä.

Vanhan lain mukaiset päätökset ovat voimassa päätöksen voimassaoloajan, kuitenkin enintään kolme vuotta. Poikkeuksena on kehitysvammalain perusteella tehty päätös kuntouttavasta varhaiskasvatuksesta. Tämä päätös pysyy voimassa päätökseen merkityn voimassaoloajan, vaikka aika olisi pidempi kuin kolme vuotta. Muut palvelut voidaan päivittää uuden lain mukaisiksi aina asiakkaan aloitteesta, tai palvelutarpeen sitä edellyttäessä.

Vammaispalvelulain uudistuminen vaikuttaa myös asiakasmaksuihin. Asiakasmaksu tai palvelun maksuttomuus määräytyy sen perusteella, kumman lain aikainen päätös on kyseessä. Mikäli palvelua on haettu ennen 1.1.2025, tehdään päätös palvelusta ja asiakasmaksusta vanhan lain mukaisesti.

Tarkempia tietoja vammaispalvelulain muutoksista löydät esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vammaispalvelujen käsikirjasta. 
 

Sosiaaliohjaus ja sosiaalityö on tarkoitettu vammaispalvelujen asiakkaille. Palvelun tarkoituksena on ohjata asiakkaita palveluihin hakeutumisessa, niiden käyttämisessä sekä tehdä palvelupäätökset asiakkaan palveluista. 

Vammaispalveluita voidaan myöntää, mikäli sinulla on sairaus tai vamma ja:

  • palvelutarpeesi johtuu vamman tai sairauden aiheuttamasta toimintakyvyn vajeesta
  • et saa riittäviä tai sinulle sopivia palveluita yleisistä sosiaali- ja terveyspalveluista
  • tarvitset palveluita elääksesi ja osallistuaksesi yhdenvertaisesti yhteiskunnassa muiden kanssa

Täältä pääset katsomaan tarkemmat vammaispalvelujen myöntämisperusteet.

Vammaispalveluita haetaan kirjallisella hakemuksella. Hakemus käsitellään ja siitä tehdään viranomaispäätös. Palvelujen myöntäminen perustuu aina päätökseen. 

Lue täältä lisää vammaispalvelujen hakemisesta.