Hyppää pääsisältöön

Tervetuloa uusille sivuillemme. Sivujamme täydennetään edelleen. Alkuvuodesta 2023 löydät sosiaali- ja terveyspalvelut myös kuntasi verkkosivuilta.

Päivystyksen julkisivu.

Hätätilanteet ja päivystys

Hätänumero: 112

Suomessa on vain yksi hätänumero. Hätänumeroon soitetaan vain kiireellisissä hätätilanteissa, jolloin paikalle tarvitaan auttavia viranomaisia (poliisi, ensihoito, pelastus, sosiaali).

Milloin soitat hätänumeroon 112?

  • kun kohtaat hätätilanteen tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle
  • kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa

Lähde ja lisätietoa: 112.fi

Päivystysnumero: 116 117

Soita päivystysapuun 116 117 ennen kuin harkitset lähtöä päivystykseen. Jos kyseessä on hätätilanne, soita hätänumeroon 112.

Päivystysavussa sinua auttavat terveydenhuollon ammattilaiset eli oman alueesi päivystyspalvelun sairaanhoitajat, jotka tekevät puhelimitse arvion päivystyksellisen tai kiireellisen hoidon tarpeesta paikallisten ohjeiden mukaisesti. Päivystysapunumero palvelee kaikkia keskisuomalaisia.

Päivystysavusta saat myös yleisempää neuvontaa ja ohjausta mahdollisesti päivystyskäyntiä tarvitseviin vaivoihin. Päivystysapuun soittamalla saat ammattilaisen apua vaivaasi ja tiedon onko vaivan vuoksi hakeuduttava hoitoon päivystysaikana.

Lähde ja lisätietoa: 116117.fi

Synnytys: 014 269 1204

Sairaala Novan synnytysvastaanotto toimii ympäri vuorokauden. Synnytysvastaanotto sijaitsee osoitteessa Hoitajantie 3, Novan 3. kerroksessa, johon kulku tapahtuu Nova 2 -sisäänkäynnin kautta

Tilanteet, joissa tulee ottaa välittömästi yhteyttä tai tulla sairaalaan

Oletko epävarma, milloin lähteä sairaalaan? Katso alla olevat kuvaukset tilanteista, joissa sairaalaan tulisi lähteä. Voit myös aina soittaa synnytysvastaanoton päivystävälle kätilölle puh. 014 269 1204.

Lähde ja lisätietoa: Sairaala Nova.

Terveyskeskusten kiirevastaanotot ja Sairaala Novan yhteispäivystys

Terveysasemien kiirevastaanotot (lähipäivystykset) toimivat ajanvarauksella. Terveysasemien kiirevastaanotoille varataan aina aika soittamalla omalle terveysasemalle, josta saat arvion hoidon tarpeellisuudesta sekä tilanteenmukaisia toimintaohjeita.

Terveysasemilla järjestetään kiirevastaanottoa arkipäivisin terveysaseman aukioloaikoina, osalla terveysasemista myös iltaisin, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä.

Ilta- ja viikonloppukiirevastaanotto järjestetään seuraavilla terveysasemilla:

Sosiaali- ja kriisipäivystys: 014 266 0149

Ota yhteyttä sosiaali- ja kriisipäivystykseen, kun tilanne vaatii kiireellistä sosiaalityön arviota tai välittömiä toimenpiteitä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi:   

  • huoli lapsesta tai perheen tilanteesta 
  • akuutti väkivalta tai sen uhka perheessä 
  • huoli vanhuksen tai vammaisen kotona pärjäämisestä

Ota yhteyttä, kun olet kohdannut traumaattisen kriisin, kuten omaisen kuoleman, itsemurhan tai itsemurhayrityksen, oman tai läheisen vakavan sairastumisen, olet ollut mukana  onnettomuudessa tai  läheltä piti -tilanteessa

Puhelinnumero on auki 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

Lisätietoja palvelusta: sosiaali- ja kriisipäivystys.

p. 014 266 0149.