Päihteet
Ikääntyneiden yleisimmin käyttämä päihde on alkoholi, jonka käyttö on kasvanut tasaisesti viimeisten vuosikymmenten aikana. Huumeiden käyttö on Suomessa harvinaista yli 65- vuotiailla, mutta lääkkeiden väärinkäyttöä esiintyy myös ikääntyneillä. Yksiselitteistä syytä alkoholin käytön kasvuun ei ole, mutta taustalla on yleinen vapaampi suhtautuminen alkoholin käyttöön ja alkoholin saannin helpottuminen.
Yksilötasolla syynä alkoholin käyttöön voi olla esimerkiksi:
- Eläkkeelle jääminen
- Kivut
- Kuormittava elämäntilanne kuten omaishoitajuus
- Merkityksettömyyden tunne
- Mielialahäiriöt
- Sosiaaliset tapahtumat
- Unettomuus
- Yksinäisyys
Alkoholista saatetaan hakea helpotusta erilaisiin vaivoihin ja oireisiin, mutta pääsääntöisesti se pahentaa niitä oireita, joihin helpotusta on lähdetty hakemaan.
Alkoholin vaikutukset voimistuvat ikääntymisen myötä. Tämä johtuu elimistössä tapahtuvista muutoksista kuten elimistön vesimäärän pienenemisestä ja rasvan osuuden lisääntymisestä. Alkoholi vaikuttaa voimakkaammin, kun kehon vesimäärä pienenee. Ikääntyessä maksan ja munuaisten toiminta heikkenee, joka vaikuttaa alkoholin poistumiseen. Myös keskushermosto sietää huonommin alkoholia ja näistä tekijöistä johtuen ikääntynyt sietää alkoholia huonommin ja humaltuu nopeammin.
Alkoholin aiheuttamia haittoja ovat esimerkiksi:
- Ihmissuhdeongelmat
- Lääkkeiden ja alkoholin haitalliset yhteisvaikutukset
- Masennus ja ahdistus
- Muistihäiriöt
- Nestetasapainon häiriöt
- Taloudelliset haitat
- Tapaturmat, kaatumiset
- Uniongelmat
- Vatsavaivat
Alkoholinkäytön riskirajat yli 65- vuotiailla
- Enintään kaksi annosta kerralla tai
- Enintään seitsemän annosta viikossa
- Yksi annos on:
- 1 pullo (0,33l) keskiolutta tai siideriä
- 1 lasillinen (12cl) viiniä
- 1 annos (4 cl) väkeviä
Lisätietoa:
Muut riippuvuudet
Riippuvuus voi kehittyä lähes mihin tahansa toimintaan tai aineeseen, joka tuottaa aluksi mielihyvää. Aine tai toiminta lisää aivojen dopamiinitasoa, joka saa ihmisen tuntemaan mielihyvää. Yleisimmin riippuvuus liitetään alkoholiin, mutta riippuvainen voi olla esimerkiksi lääkkeistä, rahapeleistä, syömisestä tai tupakasta. Riippuvuushäiriön kehittymisen taustalla on useita syitä. Taustalla voi olla perinnölliset tekijät, mielenterveyden häiriöt, opitut tavat tai riippuvuus voi syntyä elämäntilannekriisin yhteydessä. Riippuvuudet voivat toimia jännityksen tuojana elämään, niistä voidaan hakea apua stressiin ja elämän vaikeuksiin.
Riippuvuudet voidaan jakaa fyysisiin ja psyykkisiin riippuvuuksiin. Fyysinen riippuvuus tarkoittaa elimistön tottumista riippuvuutta aiheuttavaan aineeseen. Fyysiseen riippuvuuteen liittyy erilaiset vieroitusoireet, kun riippuvuutta aiheuttava aine poistuu elimistöstä. Psyykkinen riippuvuus syntyy tottumisen myötä. Esimerkiksi pelaamiseen tai internetin käyttöön voi muodostua psyykkinen riippuvuus. Sosiaalinen riippuvuus tarkoittaa riippuvuutta ryhmään, jossa käytetään jotain riippuvuutta aiheuttavaa ainetta tai ryhmäpaineen vaikutuksesta alkanutta riippuvuutta, kuten tupakoinnin aloittaminen nuorena.
Lisätietoa
Hyvinvointisi tueksi
Alla olevista linkeistä löydät tietoa terveellisistä elämäntavoista ja mielen hyvinvoinnin vahvistamisesta. Erityisesti elämän muutoskohdissa, esimerkiksi eläköityessä, kuormittavassa elämäntilanteessa tai surun kohdatessa, on tärkeä kiinnittää huomiota mielen hyvinvointiin ja arjen säännöllisyyteen.