Hyppää pääsisältöön
Seniori tanssii

Seniorin ajanviete ja vapaa-aika

Muiden kanssa yhdessä oleminen ja tekeminen tutkitusti ylläpitää ja edistää mielen hyvinvointia. Hyvinvointi on sosiaalisesti rakentuvaa, sillä ihminen on pohjimmiltaan laumaolento. Osallistuminen erilaiseen tapahtumiin tarjoaa monipuolisen hyvinvoinnin lähteen, sillä toiminnassa yhdistyvät sosiaalisuus, innostus ja virkistys.

Tältä sivulta löydät tietoa kulttuurihyvinvoinnista sekä tapahtumista eri Keski-Suomen kunnissa. Useissa Keski-Suomen hyvinvointialueen kunnissa on erilaisia kohtaamispaikkoja, joita tarjoavat eri toimijat ja seurakunnat. Tutustu myös etäryhmien tarjoamiin maksuttomiin ryhmätoimintoihin sekä vapaaehtoistoimintaan. Sivulta löydät myös erilaisia digitaalisia virikkeitä kotisohvallesi!

Elämyksiä ja sisältöä elämään tuovat monelle esimerkiksi musiikki, taide ja kirjallisuus sekä muut harrastukset. Mielekästä tekemistä voi olla liikkuminen luonnossa tai luonnon tarkkailu, sanomalehden lukeminen tai yhdessä ystävän kanssa kahvittelu. Mikäli iän myötä fyysinen toimintakyky olisikin laskenut, on tärkeää pitää huolta omasta mielen hyvinvoinnista.

Kotona ollessa arkiaktiivisuus ja liikkuminen usein vaivihkaa vähenevät, joten tärkeää olisi, että huolehdit päivittäin fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnistasi eri tavoin. Erilaisissa harrastusryhmissä ja kohtaamispaikoissa tapaat muita ihmisiä ja saat vertaistukea. Mikäli sinua epäilyttää, miten pääset harrastusryhmään paikan päälle, kannattaa soittaa ryhmän vetäjälle ja kysyä olisiko kenties mahdollista saada apua kulkemisiin toisen ryhmäläisen tai vapaaehtoistoiminnan kautta. Jos sinulla on digitaaliset välineet kotona ja taidot osallistua etäryhmiin, myös siinä on vaihtoehto saada virkistävää puuhaa arkeen.

Keski-Suomen hyvinvointialueen kuntouttava päivätoiminta ja etäpäivätoiminta

Hyvinvointialueen järjestämässä kuntouttavassa päivätoiminnassa osallistutaan toimintaan, ryhmäkuntoutukseen ja tavataan muita ikäihmisiä. Päivätoiminnalla edistetään hyvinvointia ja itsenäistä kotona selviytymistä. Toiminnassa huomioidaan asiakkaiden tarpeet ja voimavarat. Tavoitteena on tarjota asiakkaiden tarpeista lähtevää kuntouttavaa ja virikkeellistä toimintaa, sekä sosiaalisia kontakteja. Toiminta on tarkoitettu ensisijaisesti niille, joilla ei ole mahdollisuutta käydä omatoimisesti muissa harrastuksissa ja palveluissa. 

Kuntouttavalla etäpäivätoiminnalla tarkoitetaan ääni- ja videovälitteistä pienryhmätoimintaa, jota suunnataan palvelutarpeen arvioinnin perusteella ikääntyneille tai heidän omaishoitajilleen. Palvelu on määräaikaista.

Kuntouttava päivätoiminta ja etäpäivätoiminta myönnetään palvelutarpeen arvioinnin perusteella keskitetystä asiakas- ja palveluohjauksesta.

Alle on kerätty erilaisia sivustoja, jotka tarjoavat virikettä arkeen:

Jos sinulla on tylsää ja osaat käyttää joko yksin tai läheisesi kanssa tietokonetta, tablettitietokonetta tai älypuhelinta, löytyy netistä paljon mielenkiintoista. Tekemistä ja vierailukohteita löytyy paljon myös omalta sohvalta käsin, jos ulos lähteminen ei syystä tai toisesta onnistu.

Lämpiö.fi on senioreille tehtyjä maksuttomia ja maksullisia sisältöpalveluita. 

Vahvike.fi on avoin aineistopankki iäkkäiden ihmisten hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Sieltä löytyy monipuolisia sisältöjä mielekkääseen arkeen.

Ikäopisto.fi tarjoaa tietoa ja tehtäviä mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Sivustolta löytyy erilaista materiaalia. Teemat sisältävät kuunneltavaa ja luettavaa,  arjessa kokeiltavaa sekä vinkkejä kirjoittamiselle ja pohdinnalle. 

Ikäinstituutin sivuilta voit ladata materiaalia maksutta, tai tilata painettuja julkaisuja liikunnasta ja ulkoilusta, mielen hyvinvoinnista ja asuinympäristöstä. 

Yllä mainittujen sivustojen lisäksi kannattaa käydä katsomassa Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-sivuja, joilta löytyy paljon ihmeteltävää ja aivojumppaa. Sieltä löydät myös tietoa uudesta, maksuttomasta valtakunnallisesta etäopastuspalvelusta ja karttapalvelun, josta löytyy senioreille suunnatut digiopastuspaikat ympäri Suomen.

Kulttuuri lisää ihmisten onnellisuuden tunnetta, aktivoi ihmisiä etsimään lisää uusia ja merkityksellisiä kokemuksia. Kulttuurin avulla ihmiset voivat luoda uusia ihmissuhteita ja verkostoja sekä tukevat elämänhallintaa. Kulttuurilla on suuri voima! 

Keski-Suomen festivaaleihin sekä kulttuuri- ja erikoistapahtumiin voit tutustua Visit Jyväskylä Region -sivustolla

Ajankohtaisia menovinkkejä tarjoaa Keskisuomalaisen menoinfo, josta pystyy tarkastelemaan Keski-Suomen alueen tapahtumia ilmaiseksi. 

Taideapteekki on Jyväskylän kaupungin kulttuuripalveluiden kulttuuritarjontaa senioreille. Voit myös tutustua myös kulttuuriluotsi-toimintaan. Kulttuuriluotseja voi käyttää kaveriksi kaikenlaisiin kulttuuririentoihin. 

Erilaisia tapahtumia kannattaa myös seurata paikallislehtien menovinkki-osioista! 

Keski-Suomen alueen tapahtumakalenterit löydät alta: 

Hankasalmen tapahtumakalenteri

Joutsan tapahtumakalenteri

Jyväskylän tapahtumakalenteri

Jämsän tapahtumakalenteri

Kannonkosken tapahtumakalenteri

Karstulan tapahtumakalenteri

Keuruun tapahtumakalenteri

Kinnulan tapahtumakalenteri

Kivijärven tapahtumakalenteri

Konneveden tapahtumakalenteri

Kyyjärven tapahtumakalenteri

Laukaan tapahtumakalenteri

Luhangan tapahtumakalenteri

Multian kesän 2023 tapahtumakalenteri

Muuramen tapahtumakalenteri

Petäjäveden tapahtumakalenteri

Pihtiputaan tapahtumakalenteri

Saarijärven tapahtumakalenteri

Toivakan tapahtumakalenteri

Uuraisen tapahtumakalenteri

Viitasaaren tapahtumakalenteri

Äänekosken tapahtumakalenteri

Kulttuuria kotisohvalle

Kulttuuria on mahdollisuus saada suoraan kotisohvalle tarjoiltuna. 

Lämpiö.fi on yli 64-vuotiaille tehty yhteisö, jossa voit nauttia ystävien ja sukulaisten kanssa monenlaisista kulttuuripalveluista. Lämpiössä on ikääntyneille tehtyjä maksuttomia ja maksullisia sisältöpalveluita. 

Yhdessä tekeminen tukee ikääntyvän toimintakykyä ja tuo sisältöä elämään. Ikääntyessä viriketoiminnan ja liikunnan on todettu lisäävän mielihyvää ja näin ollen hyviä elinvuosia. Harrastaminen, ihmisten kohtaaminen ja vertaistuki ovat hyvä tapa lievittää yksinäisyyttä ja viettää vapaa-aikaa. Mielekästä ja vaihtelevaa tekemistä tarjoavat eri toimijat ja järjestöt sekä digitaaliset kohtaamisympäristöt.  

Ikääntyneiden kohtaamispaikat

Jyväskylän lähitalot Kortteli Klubi keskustassa, Piippurannan Klubi Kankaalla ja Huhtasuon yhteistoimintapiste ovat avoimia kohtaamispaikkoja kaikenikäisille ihmisille. Sukupolvien väliset kohtaamiset ovat nimensä mukaisesti lähitalojen rikkaus ihmistä lähellä olevassa toiminnassa. Erilaiset vapaaehtoiset puhaltavat hengen talon toiminnalle jakamalla omaa osaamistaan ja aikaansa toisten iloksi. Yhteistyötä tehdään myös kolmannen sektorin kanssa. Myös järjestöt, yhdistykset ja yhteistyö kumppanit järjestävät avointa ja maksutonta toimintaa lähitaloilla. Toiminta rakentuu osallistumisen, osallisuuden, kulttuurin, sivistyksen, liikunnan ja ajankohtaan sopivien tapahtumien ja teemojen ympärille.

Virtapiiri toiminta

Virtapiirit ovat kaikille ikääntyneille avoimia tilaisuuksia, joissa kahvittelun lomassa tavataan ystäviä ja tuttavia, rupatellaan ja rentoudutaan 

Toiminnalla ehkäistään yksinäisyyttä, edistetään ikäihmisten omatoimisuutta ja yhdessä tekemistä.

Virtapiiri-ryhmissä ohjaajina toimivat vapaaehtoiset vertaisohjaajat.

Mitä virtapiireissä tehdään

Virtapiirit ovat kaikille senioreille avoimia tilaisuuksia, joissa kahvittelun lomassa tavataan ystäviä ja tuttavia, rupatellaan ja rentoudutaan. 

Kaikilla ryhmäläisillä on mahdollisuus osallistua toiminnan ideointiin ja suunnitteluun. Virtapiireissä on esimerkiksi visailuja, liikuntaa, senioritansseja, asiantuntijavierailuja.

Virtapiirien ohjelma ja aikataulu

Juttupenkki

Kaipaatko keskusteluja ja muita ihmisiä? Haluatko jakaa arkeasi tai mieltä askarruttavia asioita luottamuksella? Poikkea juttupenkille ja kohtaa kokemusasiantuntija. Mukaan voit tulla kerran tai useammankin! 

Ikääntyneille suunnattu Juttupenkki-toiminta jatkuu Sampoharjun terveysasemalla Jyväskylässä sekä Petäjäkodin palvelutalossa Petäjävedellä.

Keski-Suomen kohtaamispaikkoja

Keski-Suomessa seurakunnat järjestävät tapahtumia kaiken ikäisille.  

Tutustu seurakuntasi tarjoamiin tapahtumiin tästä.

Voit tutustua erilaisiin tapahtumiin myös kuntasi tapahtumakalenterista.

Omaks.fi järjestää monipuolista elämäntapoja ja hyvinvointia tukevaa ryhmätoimintaa etänä. Ryhmät ovat maksuttomia kaikille keskisuomalaisille. 

Omaks.fi monipuoliseen ryhmätoimintaan pääset tutustumaan Omaks-palvelussa.

Keski-Suomen hyvinvointialueen seurakunnat tarjoavat monenlaista alueellista toimintaa kuten erilaisia ryhmiä, kokoontumia ja kerhoja eri-ikäisille kuntalaisille. Seurakunnat ovat mukana useissa merkittävissä hetkissä ja tarjoavat tukea ja iloa arkeen monipuolisesti. 

Keski-Suomen alueella on useita kauniita kirkkoja, joilla jokaisella on oma historiansa. Seinät kätkevät sisäänsä useita eri tarinoita ja toimivat asukkaiden turvasatamina. Keski-Suomessa seurakunnat tarjoavat tukensa lisäksi myös monenlaista alueellista toimintaa kuten  erilaisia ryhmiä, kokoontumia ja kerhoja eri-ikäisille kuntalaisille. 

Alle on koottu Keski-Suomen seurakuntien sivut, joista pääset tutustumaan heidän tarjoamiin tapahtumiin ja tapahtumakalentereihin. 

Hankasalmen seurakunta

Joutsan seurakunta

Jyväskylän seurakunta

Jämsän seurakunta

Kannonkosken kappeliseurakunta

Karstulan kappeliseurakunta

Keuruun seurakunta

Kinnulan seurakunta

Kivijärven kappeliseurakunta

Konneveden seurakunta 

Kyyjärven kappeliseurakunta

Laukaan seurakunta

Luhangan kappeliseurakunta 

Multian seurakunta

Muuramen seurakunta

Petäjäveden seurakunta

Pihtiputaan seurakunta

Saarijärven seurakunta

Toivakan seurakunta

Uuraisten seurakunta

Viitasaaren seurakunta

Äänekosken seurakunta

Vapaaehtoistoiminta on kaikille avointa toimintaa, johon voit osallistua itse vapaaehtoisen roolissa tai lähteä mukaan vapaaehtoistoiminnan ylläpitämiin toimintoihin ja tapahtumiin. Vapaaehtoistyötä voi tehdä kuka tahansa omien kykyjensä, aikataulujensa ja voimavarojensa mukaan. Palveluissa vapaaehtoistoiminta ei korvaa ammattityötä, vaan vapaaehtoiset tuovat toiminnallaan arvokkaan lisänsä mm. vanhustyöhön. Vapaaehtoistoiminnan muotoja on mm. ryhmätoiminta, yksilöapu sekä ystävä- tai kaveritoiminta.  

Vapaaehtoistoiminta Jyväskylä - Vapari

Vaparin vapaaehtoistoimintaan voit osallistua täältä.

Mikäli tarvitset tukea vapaaehtoiselta, voit tutustua aiheeseen täältä.

Vapaaehtoistoiminta Uurainen

Uuraisilla toimii lukuisia järjestöjä ja yhdistyksiä, jotka tarjoavat kuntalaisille mahdollisuuksia harrastaa, osallistua ja tehdä vapaaehtoistyötä. 

Uuraisen vapaaehtoistoiminnasta voit kysyä lisätietoja:

  • p. 040 585 7784  
  • p. 040 745 0655 

Vapaaehtoistoiminta Jämsä

Jämsässä vapaaehtoistoiminnan toiveet ja pyynnöt ohjautuvat Hyvinvointitorin kautta. 

  • Hyvinvointitori p. 050 5700 446, arkisin klo 8–15.

Vapaaehtoistoiminta Äänekoski

Äänekoskella on Ulkoiluystävä- ja vertaisohjaajatoimintaa. 

Vapaaehtoinen ulkoiluystävä tarjoaa ulkoiluapua ja -seuraa sitä kaipaavalle iäkkäälle silloin, kun yksin ulkoileminen ei onnistu tai se tuntuu vaikealta. Ulkoiluystävät voivat mahdollistaa ulkoilun sekä kotona, että palvelutalossa asuville, jotka eivät enää uskalla tai pysty itsenäisesti ulkoilemaan.  

Lisätietoja:  
p. 0400 115 375 

Vapaaehtoistoiminta Laukaa

Laukaan vapaaehtoistoimintaan voit tutustua Laukaan kunnan verkkosivuilla.

Vapaaehtoistoiminta Hankasalmi

Hankasalmella vapaaehtoispalvelut tuottaa alueen seurakunta, jossa järjestetään mm. erilaista ryhmätoimintaa. 

Hankasalmen vapaaehtoistoiminnasta voi kysyä lisää p. 020 780 9860

Suomen Punainen Risti, SPR

Punainen Risti on Suomen suurimpia kansalaisjärjestöjä. Toimintaa ohjaa ajatus pitää huolta kaikkein heikoimpaan asemaan joutuneista. Apua saa kriisien ja onnettomuuksien keskellä, ja tukea kaikenikäisille ihmisille elämän kolhiessa.  

Punaisen Ristin ystävätoimintaan voit tutustua Punaisen ristin verkkosivuilla.

Punainen Risti tukee kaikenikäisiä elämän yllättävissä ja vaativissa tilanteissa. Avun ja tuen eri muotoihin voi tutustua Punaisen ristin verkkosivuilla.

Vapaaehtoisten ja järjestöjen toimintaa.

Kansalaistoiminnankeskus Matara järjestää säännöllistä, avointa ja maksutonta toimintaa, johon ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Mataran säännöllistä toiminta ovat esim. Arki-infot, bingot, Bubi-visailut ja talousneuvola. Toimintaan voit tutustua Kansalaistoimintakeskus Mataran verkkosivuilla.

Kansalaisopiston toimintaan ja kursseille voi osallistua pitkin lukuvuotta.

Ikääntyneiden yliopisto on kaikille avointa toimintaa, jossa voi osallistua kursseille, seminaareihin ja saada esimerkiksi digineuvontaa. 

Kulttuuriluotsi-toiminnan sivustoihin voi tutustua.

Eläkeliiton Keski-Suomen piirin alueella toimii satoja vapaaehtoistoimijoita erilaisissa avustavissa tehtävissä.

Löydätte järjestötoimintaa mm. Omaks Järjestöt-sivustolta. Järjestöt tarjoavat vertaistukea, tietoa sairauksiin tai eri elämäntilanteisiin sekä virkistys- ja vapaa-ajan toimintaa.