Perhekeskukset
Perhekeskus on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa on tarjolla ohjausta ja neuvontaa monenlaisissa perheiden tilanteissa sekä haasteissa. Perhekeskusten toimipisteiden yhteystiedot ja tarkemmat palvelutarjonnat löydät Perhekeskuksen verkkosivuilta.
Sähköisessä perhekeskuksessa työskentelee etäperhetyöntekijä ja nuorten etätyöntekijä, jotka ovat tavoitettavissa helposti ja nopeasti chatin sekä Pyydä apua -napin kautta.
Nepsy-pysäkki
Pysäkillä saat ohjausta tilanteisiin, kun lapsiperheen jäsenellä on keskittymisvaikeuksia, tarkkaavaisuuden, toiminnanohjauksen tai aistisäätelyn haasteita. Katso tarkemmat tiedot eri perhekeskusten Nepsy-pysäkeistä Perhekeskuksen verkkosivuilta.
Kasvatus- ja perheneuvola
Kasvatus- ja perheneuvolassa tuetaan lapsiperheitä erilaisissa haastavissa elämäntilanteissa. Lapsen neuropsykiatriset piirteet saattavat tuoda lisähaastetta vanhemmuuteen ja perheen vuorovaikutukseen. Perheneuvolassa tarjotaan tukea perhesuhteisiin ja vanhemmuuteen, lapsen nepsypiirteisiin liittyen. Palvelut ovat maksuttomia, eikä lähetettä tarvita.
Perheneuvolassa perheen hoito ja terapeuttinen tuki tapahtuvat perhekeskeisesti. Pienten lasten kohdalla vanhempi/vanhemmat ovat aina tiiviisti mukana työskentelyssä ja joskus työskentely toteutuu vanhempien tapaamisilla, ilman lapsen läsnäoloa. Keskeinen tavoite on silti tukea lapsen hyvinvointia ja vaikuttaa niihin asioihin, jotka sitä haittaavat. Ohjaus, neuvonta ja terapeuttinen työskentely perustuvat perheen tilanteen yksilölliseen ja perhekeskeiseen arviointiin. Työskentelyssä voidaan yhdistää erilaisia työmuotoja tarpeen mukaisesti. Lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksen tukemisen menetelminä hyödynnetään mm. MIM-vuorovaikutuksen havainnointia ja Theraplay-hoitoa.
Perheasiain neuvottelukeskus
Seurakunnan perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa apua ja tukea ihmissuhteisiin keskisuomalaisille perheille ja pariskunnille. Perheneuvontaan voi mennä yksin, kaksin tai koko perheen voimin. Perheneuvonnassa ei ole hengellistä sisältöä eikä vastaanotolle tullakseen tarvitse olla kirkon jäsen. Palvelut ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.
Lapsiperheiden sosiaalipalvelut
Perhetyö nepsypiirteisen lapsen/nuoren tukena
Perhetyön perustehtävä on tukea perheiden elämänhallintaa ja heidän omien voimavarojensa käyttöä. Perhettä autetaan antamalla neuvoja lasten eri ikävaiheissa ilmeneviin haasteisiin. Perhetyötä tehdään pääosin perheen kotona.
Varhaisen tuen perhetyössä työskennellään rajatun teeman mukaisesti ja työskentely on lyhytkestoista. Varhaisen tuen perhetyöhön voit olla suoraan itse yhteydessä. Erityistä tukea tarvitsevien lasten perheiden kohdalla perhetyö myönnetään palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Tällöin perheen tilanne on usein kompleksisempi, ja haasteiden eteen työskennellään pitkäjänteisesti ja moniammatillisesti.
Palvelutarpeen arviointi
Voit tehdä sosiaalihuoltolainmukaisen yhteydenoton palvelutarpeen arvioimiseksi, jos kaipaat tukea esimerkiksi arjen haasteisiin, omaan jaksamiseesi, elämänhallintaan tai vanhemmuuteen. Yhteydenottosi jälkeen selvitetään perheenne kokonaistilannetta, millaista tukea lapsenne ja perheenne toivoo sekä mitkä palvelut voisivat auttaa perhettänne.
Palvelutarpeen arvioinnin kautta lapsellenne ja perheellenne voidaan myöntää erilaisia sosiaalihuoltalainmukaisia palveluita, esimerkiksi sosiaalihuoltolain mukaista perhetyötä, lapsiperheiden kotipalvelua, ammatillista tukihenkilötoimintaa ja ammatillista tukiperhetoimintaa.
Perhepolku-verkkokurssi
Keski-Suomen hyvinvointialue tarjoaa kaikkien alueensa 0-16-vuotiaiden lasten ja nuorten perheille käyttöön Perhepolku-verkkokurssin. Verkkokurssi on itsenäisesti verkossa toteutettava, kolmen kerran kurssi, joka pyrkii vahvistamaan vanhempien itsemyötätuntoa sekä parisuhteen ja perheen myötätuntoista vuorovaikutusta. Kirjaudu kurssille itse luomillasi tunnuksilla: Perhepolku-verkkokurssi vanhemmille - Perhepolku®
Keskittymisvaikeuksien omahoito-ohjelma aikuisille
Jos vanhempana olet huomannut, että keskittymisvaikeutesi haastavat arjen- ja elämänhallintaa, tutustu aikuisille suunnattuun Mielenterveystalon keskittymisvaikeuksien omahoito-ohjelmaan.