

23.6.2022
Osana Keski-Suomen hyvinvointialueen rakentamista sosiaali- ja terveyspalvelujen työryhmä on valmistellut palvelujen järjestämis- ja tuotantomallia.
Kevään 2022 aikana Sote-palvelut valmistelutyöryhmän alaisuudessa on työskennellyt tiiviisti ja sitoutuneesti satoja ammattilaisia neljässä integraatiotyöryhmässä. Integraatioryhmät ovat:
Tavoitteena on, että sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakaspolut ja tulevaisuudessa myös alueen toimintatavat ovat yhtenäisiä.
Työskentely alkoi nykytilan kartoituksella, toimivien käytäntöjen ja haasteiden kokoamisella sekä palveluiden läpileikkaavien osioiden eli yhdyspintojen tunnistamisella ja yhteensovittamisella. Huomattavan suuri työmäärä laajeni edelleen valmistelutyön edetessä. Myös Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman kehittämistoiminta on nivottu työryhmien työskentelyyn.
Perheiden palvelukokonaisuus pitää sisällään kaikki hyvinvointialueelle siirtyvät lasten, nuorten ja perheiden palvelut. Palveluita on laajasti kynnyksettömistä ja ennaltaehkäisevistä palveluista hoidollisiin ja erityisen tuen palveluihin kuten lasten ja nuorten mielenterveyden ja lastensuojelun palveluihin. Kevään aikana perheiden palveluiden valmisteluryhmä on saanut kuvatuksi koko palveluvalikoiman.
Ryhmän puheenjohtajan Päivi Kalilaisen mukaan työskentelyssä on edetty yksittäisten palvelujen kuvaamisesta kohti yhteistä näkemystä palvelujen muodostamista kokonaisuuksista. Perus- ja erityistason sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten, kuntien sivistyspalveluiden sekä järjestöjen antama työpanos on ollut arvokasta.
Laaja-alaisen sote-keskuksen valmistelu pitää sisällään muun muassa avosairaanhoidon lääkäri- ja hoitajavastaanottopalvelut, työikäisten sosiaalipalvelut, vammaispalvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, kuntoutuspalvelut, suunterveydenhuollon sekä sosiaalipäivystyksen palvelut. Työryhmät ovat tehneet tiiviit palvelukuvaukset, joiden avulla Laaja-alaisen Sote –keskuksen palvelut ovat helpompi hahmottaa. Työryhmät ovat aktiivisesti ja innolla valmistelleet maakunnallisia hyvinvointialueen palvelukokonaisuuksia periaatteinaan palveluiden saatavuus ja saavutettavuus ja että palvelut vastaavat ihmisten erilaisia tarpeita.
Ryhmän puheenjohtajan Eva Pihlamaa-Tuonosen mukaan on tärkeää, että varmistetaan sujuva siirtymä ja toimiva palvelutuotanto.
Sairaalapalveluiden työryhmään kuuluvat nykyisen erikoissairaanhoidon toiminnot sekä perusterveydenhuollon osastotoiminta. Työryhmä on kevään aikana mm. tuottanut nykytilan palvelukuvaukset sekä tunnistanut ennen hyvinvointialueelle siirtymistä ratkaistavia asioita, esimerkiksi eri palveluiden rajapintoja, työnjakokysymyksiä ja yhteisiä hoitokokonaisuuksia. Perusterveydenhuollon osastojen osalta työryhmässä on käsitelty mm. potilaiden sijoittamista maakunnan sairaaloihin, sairaansijojen yhteiskäyttöä ja eri ammattiryhmien välistä konsultointia. Palvelujen yhteensovittamista valmistellaan parhaillaan.
Koti- ja asumispalvelut kattavat koko Keski-Suomen hyvinvointialueen kotona asumiseen ja asumisen tukemisen palvelut aikuisille, ikääntyneille asiakkaille ja erityisryhmille. Tavoitteena sekä ammattilaisille että asiakkaille on turvallinen siirtymä hyvinvointialueelle: palvelut jatkuvat tuttujen ammattilaisten kanssa. Ryhmällä oli selkeät tavoitteet ja eteneminen tapahtui aikataulussa. Eri ammattilaisten, kuten tietohallinnon, talouden ja henkilöstöhallinnon, mukaan ottamisella varmistettiin eri näkökulmien huomioon ottaminen ja kokonaiskuvan säilyminen uudistuksen etenemisestä.
Ryhmän puheenjohtajan Kati Kallimon mukaan työryhmät ovat tehneet kevään kuluessa hyvin paljon valmistelutyötä ja syksyksikin edelleen työtä riittää.
Hyvinvointialueella sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjonta yhtenäistyy, jotta palveluja voidaan tarjota yhdenvertaisesti jokaiselle keskisuomalaisille.
Lisätietoja: