Uutinen
Nuorten mielen hyvinvointi koskettaa ja saattaa verkostot yhteen
17.11.2021
Nuori, tule somelähettilääksi - jaat apua sitä tarvitseville!
Huoli nuorten mielen hyvinvoinnista sekä kuormittuneista palveluista saattoi Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeiden koordinoimana eri verkostot yhteen suunnittelemaan, miten viestinnällä voidaan vaikuttaa nuorten mielen hyvinvointiin. Syntyi yhteinen kampanja, jossa nuoria tavoitellaan sosiaalisessa mediassa, tapahtumissa sekä oppilaitosten viesti-sovellusten kautta.
Kampanjan tavoitteena on tiedon, avun ja tuen saattaminen nuorille. Nuorille suunnatuissa viesteissä kerrotaan tunteista, rohkaistaan puhumaan, ohjataan avun piiriin sekä jaetaan tietoa ahdistuksesta, päihteistä, syömishäiriöistä, täydellisyyden tavoittelusta ja somen vaikutuksista mielen hyvinvointiin.
-Koronan aiheuttama poikkeusolo on pahentanut nuorten tilannetta entisestään. Mielenterveyspalveluiden ammattilaisia ei ole riittävästi saatavilla vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. Palveluihin tullaan usein myöhään, ja valitettavasti liian kipeinä. Tiedottamisella lisätään ymmärrystä siitä, mikä on normaalia. Varhaisella tuella voidaan estää tilanteen ja vaivan kroonistuminen, kertoo projektipäällikkö Emilia Nygren Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeista.
Nuoret olivat mukana kampanjan suunnittelussa. Nuorten Suomen sekä Music Against Drugs ry:n nuoret kommentoivat kampanjan sisältöjä sekä Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden nuoret kampanjan kuvia.
-Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeet on ottanut aktiivisen roolin eri toimijoiden yhteen kokoajana edistäen sitä, että nuorten parissa työskentelevät pääsevät puhaltamaan yhteen hiileen tärkeän asian edistämiseksi, kommentoi yhteistyöverkostossa työskennellyt toiminnanjohtaja Sampo-Ilmari Tuhkalehto Music Against Drugs ry:stä.
Nuori, vanhempi, kunta tai järjestö - osallistu kampanjaan jakamalla somekuva
Yhteistä viestintää toteutetaan Keski-Suomen kuntien, sote-kuntayhtymien ja järjestöjen voimin. Myös kuntalaisten, erityisesti nuorten toivotaan osallistuvan kampanjaan ja jakavan somekuvia omissa kanavissaan. Tehokas tapa nuorten tavoittamisessa ja nuoriin vaikuttamisessa on nuorelta nuorelle lähtevä viesti.
Ohjeet somekuvan jakamiseen
Kuvan voit jakaa Keski-Suomen hyvinvointialueen Instagramista, Facebookista tai Keski-Suomen kuntien, sote-kuntayhtymien tai järjestöjen somesta. Kun teet julkaisun, voit sanoittaa sitä itse esimerkiksi omilla havainnoillasi tai kokemuksillasi tai jakaa julkaisun ilman saatesanoja. Kuvat löytyvät myös Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta, jolloin voi tehdä oman julkaisun aiheesta.
-Oli hienoa, että kampanjaa suunniteltiin yhteistyössä mielenterveystyön, viestinnän ja nuorisotyön ammattilaisten kesken. Uskon, että nuorille, joille mahdollistetaan osallistuminen, on tämä jo itsessään voimaannuttavaa ja mielen hyvinvointia lisäävää, sanoo yhteistyöverkostossa työskennellyt Carita Hännivirta Nuorten Suomi ry:stä.
OmaKS.fi:hin tulossa nuorten omat sivut
OmaKS.fi-palveluun, Keski-Suomen digitaaliseen sosiaali- ja terveyskeskukseen aukeaa alkuvuodesta 2022 nuorten osio, josta nuori löytää tietoa nuoruuteen liittyvistä ilmiöistä kootusti ja kattavasti. OmaKS:n chatissa nuori voi keskustella matalalla kynnyksellä mielenterveyspalveluiden ammattilaisen kanssa esimerkiksi yksinäisyydestä, ahdistuksesta tai itsetuntoon liittyvistä teemoista. Myös OmaKS.fi:n muut palvelut, kuten sairaanhoitajan etävastaanotto, ovat nuorten käytettävissä jatkossakin.
Verkostoyhteistyössä mukana
Nuorten mielen hyvinvoinnin -kampanja syntyi yhteistyönä, jossa mukana olivat muun muassa Nuorten Suomi, Music Against Drugs ry, Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut, Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus (Koske) sekä Apua ajoissa -hanke Etelä-Savosta. Verkostoa koordinoi Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeet.
Lisätietoja:
- Emilia Nygren, projektipäällikkö, Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeet, emilia.nygren(at)jyvaskyla.fi, p. 050 311 8687
Lisätietoja kampanjasta:
- Sanna-Riikka Koponen, viestintäasiantuntija, Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeet, sanna-riikka.koponen(at)jyvaskyla.fi, p. 050 598 8481,