Hyppää pääsisältöön
Lasten kädet pöydän päällä.

Uutinen

Menetelmäkoordinaattori tukee lasten ja nuorten hyvinvointia lisäävien menetelmien käyttöä

9.11.2022

Menetelmäkoordinaattori on aloittanut työskentelynsä syyskuussa lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin menetelmien käyttöönoton lisäämiseksi Keski-Suomessa.

Menetelmäkoordinaattori koordinoi ja tukee lasten, nuorten ja perheiden sosiaali- ja terveyspalveluissa työskenteleviä ammattilaisia ottamaan käyttöönsä menetelmiä, jotka lisäävät lasten ja nuorten mielen hyvinvointia.

Tarkoituksena on kannustaa ammattilaisia käyttämään menetelmiä, jotka vahvistavat heidän kykyänsä tunnistaa ja ehkäistä lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmia varhaisessa vaiheessa. Menetelmiä ovat psykososiaaliset IPC- (Interpersonal Counceling, suom. interpersoonallinen ohjaus), Cool Kids- (ahdistuksen hallintaa vahvistavien taitojen opettelu) sekä Lapset puheeksi -menetelmät.

Menetelmät perustuvat ja pyrkivät siihen, että lapsen tai nuoren sekä ammattilaisen tai vanhemman välillä olisi hyvä vuoropuhelu ja yhteistyö: he kohtaisivat aidosti ja lapsi tai nuori saisi apua mielen hyvinvoinnin haasteisiin matalalla kynnyksellä.

Menetelmäkoordinaattorin tehtävä on osa lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittämistä Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa. Menetelmien käyttöönotto jatkuu Keski-Suomen hyvinvointialueella ensi vuonna.

Menetelmistä hyviä kokemuksia aidoista kohtaamisista

Menetelmäkoordinaattori toimii myös IPC-koulutuksen saaneiden henkilöiden menetelmäohjaajana Keski-Suomessa. Ohjattavien kokemukset menetelmän käytöstä ovat olleet myönteisiä.

–  IPC-menetelmän ansiosta lapset ja nuoret ovat saaneet tarvitsemaansa apua ja heidät on kohdattu aidosti. On arvokasta, että heidän tilanteisiinsa pysähdytään ja aikuinen on ihan oikeasti kiinnostunut lapsen tai nuoren esiin tuomista asioista. Koulujen työntekijät, esimerkiksi terveydenhoitajat, kuraattorit ja psykologit, ovat olleet sitä mieltä, että menetelmä sopii hyvin lievistä mielialaoireista kärsivien nuorten kanssa työskentelyyn, kertoo menetelmäkoordinaattori Sannamaaria Järvenpää Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta.

IPC-, Cool Kids- sekä Lapset puheeksi -menetelmistä löytyy lisätietoa hyvaks.fi-verkkosivuilta. Lapset puheeksi -menetelmän ensimmäinen koulutuskokonaisuus sivistys-, sosiaali- ja terveystoimen työntekijöille alkaa tammikuussa 2023. Koulutukseen ilmoittautuminen aukeaa hyvaks.fi-verkkosivustolla marraskuussa.

Lisätietoja:

  • Sannamaaria Järvenpää, menetelmäkoordinaattori, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 040 194 9055, sannamaaria.jarvenpaa(at)jyvaskyla.fi

  • Hanna Hämäläinen, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 050 311 8684, hanna.k.hamalainen(at)jyvaskyla.fi