Hyppää pääsisältöön

Potilastietojärjestelmän päivitys 27.–28.4. hidastaa päivystyspotilaiden hoitoprosesseja Sairaala Novassa, Laukaassa ja Keuruulla. Kiireettömissä tilanteissa, joissa vaiva ei vaadi välitöntä hoitoa, toivomme asiakkaidemme odottavan maanantaihin.

Lue lisää.
Lapsi kirjoittaa.

Uutinen

Lasten mielenterveystyön psykoedukatiivisen työskentelyn syventävää valmennusta tarjolla sivistys-, sosiaali- ja terveystoimen ammattilaisille

26.8.2022

Keski-Suomen kuntien sivistys-, sosiaali- ja terveystoimen henkilöstölle suunnattu psykoedukatiivisen työskentelytavan valmennus lasten mielenterveystyön edistämiseksi ja tueksi alkaa syksyllä 2022.

Ilmainen valmennus on suunnattu kaikille lasten, nuorten sekä perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille, jotka haluavat oppia lisää lapsen mielen kehittymisestä, haastaa ajatusmallejaan sekä tutkia kehityshistoriansa vaikutusta työskentelyynsä. Valmennus tapahtuu moniammatillisessa ryhmässä.

Valmennuksesta hyötyvät esimerkiksi:

  • erityisopettajat
  • lastentarhanopettajat sekä varhaiserityisopettajat
  • oppilashuollon henkilöstö
  • perhesosiaalityön ja lastensuojelun parissa työskentelevät ammattilaiset, esimerkiksi sosiaali- ja perhetyöntekijät sekä sosiaaliohjaajat
  • muut oirehtivien lasten kanssa työskentelevät sivistys-, sosiaali- ja terveystoimen ammattilaiset

Valmennus vastaa lisääntyviin lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin Keski-Suomessa

Lasten- ja nuorisopsykiatrian lähetteiden määrä kasvaa edelleen Keski-Suomessa. Psyykkisten pulmien lisääntymisen vuoksi ammattilaiset tarvitsevat parempia työkaluja ennaltaehkäisevään työhön sekä toimimiseen psyykkisesti oirehtivien lasten ja heidän perheidensä kanssa.

Lasten mielenterveystyön psykoedukatiivisen työskentelytavan syventävä valmennuskokonaisuus on osa keskisuomalaisten lasten, nuorten ja perheiden mielenterveyttä tukevien toimenpiteiden kehittämistä, jossa on ollut mukana myös Keski-Suomen sairaanhoitopiiri.

Pilottivalmennukseen 2021–2022 osallistuneet ovat antaneet valmennuksesta hyvää palautetta:

– Koulutuksen antia on saanut hyödyntää suoraan työelämässä ja arjessa. Koulutuksen mukanaan tuoma levollisuus ja varmuus on tuonut vahvuutta omaan elämään ja ammattiin.

Valmennuksia on tarkoitus jatkaa ja laajentaa vuosille 2023–2025 Euroopan unionin rahoittaman Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelman kautta.

Valmennuksen sisältö ja ajankohta

Lasten mielenterveystyön psykoedukatiivisen työskentelyn syventävä valmennuskokonaisuus alkaa syksyllä 2022, kestäen noin vuoden. Valmennukseen sisältyy kymmenen valmennuspäivää, seminaaripäivä, välitehtäviä sekä harjoitustyö. Valmennuspäivissä korostuu teorian ohella ammattilaisen oma kokemuksellisuus sekä reflektiivisyys.

Ammattilainen, haluatko:

  • Lisätä ymmärrystäsi lasten ja nuorten käytöksen ja oirehdinnan taustasyistä?
  • Saada työkaluja haastaviin asiakastilanteisiin?
  • Edistää lasten ja nuorten käytökseen vaikuttavaa mielen hyvinvointia?
  • Tehdä vaikuttavaa ja palkitsevaa työtä sekä saada voimavarasi käyttöösi pohtimalla oman kiintymyssuhdehistoriasi vaikutusta työhösi?
  • Pohtia aihetta moniammatillisessa ryhmässä haastaen itseäsi ja omia työskentelytapojasi?
  • Levittää sinulle kertynyttä osaamista omassa työyhteisössäsi?

Syksyn valmennuspäivät:

  • tiistai 25.10. klo 8–16
  • perjantai 18.11. klo 8–16
  • tiistai 13.12. klo 8–16

Ryhmä sopii kevään valmennuspäivien aikatauluista yhdessä. Valmennuspäiviä järjestetään noin kerran kuukaudessa.

Valmennuspaikka:

Valmennus järjestetään Saarijärvellä, mikäli osallistujien sijainti ei aiheuta muutoksia paikan valintaan.

Valmentajat:

  • Katja Salminen-Lahtinen (YTM) toimii lastensuojelun erityissosiaalityöntekijänä Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksessa ja on myös PRIDE-valmentaja. Katja on työskennellyt yli 25 vuotta lastensuojelutyön eri sektoreilla.
     
  • Mari Kolu (TtM) on terveydenhoitaja sekä Suomen Työnohjaajat ry:n hyväksymä ratkaisukeskeinen työnohjaaja. Mari on työskennellyt yli 18 vuotta lähiesimies- ja johtotehtävissä sosiaali- ja terveysalalla, pääosin lasten, nuorten ja perheiden palveluiden avoterveydenhuollossa.

Molemmat valmentajat ovat pätevöityneet Mieliniekka-kouluttajiksi. Mieliniekka on lastenpsykiatri, lastenneurologi, psykoterapeutti Kirsi Mustosen kehittämä psykoedukatiivinen koulutus lasten ja nuorten mielen hyvinvointityön osaamisen edistämiseksi.

Ilmoittaudu valmennukseen 6. syyskuuta mennessä

Ilmoittautuminen valmennukseen on nyt avoinna ja päättyy 6. syyskuuta 2022.

Ilmoittautumiset tapahtuvat Katja Salminen-Lahtiselle sähköpostitse katja.salminen-lahtinen(at)koske.fi tai puhelimitse 044 265 1064. Valmennukseen otetaan enintään 12 osallistujaa, mielellään kaksi henkilöä/työyhteisö. Työparin ei tarvitse olla saman ammattikunnan edustaja.

Ilmoittautuneet haastatellaan pääsääntöisesti 12. syyskuuta 2022, jonka jälkeen tehdään valinnat valmennukseen mukaan otettavista.

Koulutuksen järjestävät Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma sekä Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus.

Lisätietoja: