Hyppää pääsisältöön
Ihmisiä pöydän ääressä

Kuntakierros tuottaa eväitä tukipalveluiden ratkaisuihin

15.11.2021

Kuntakierroksen tavoitteena on kerätä faktoja ja muodostaa yhteistä näkemystä sille, kuinka kussakin kunnassa tulisi ratkaista rajanvedot hyvinvointialueelle siirtyvistä ja kuntiin jäävistä tukipalveluista.

Saarijärvellä, Kinnulassa, Kivijärvellä ja Jämsässä on jo keskusteluja käyty. Seuraavaksi Riitta Hallbergin ja kumppaneiden kalentereihin on merkitty Laukaa 15.11., Jyväskylä 16.11., Äänekoski ja Pihtipudas 19.11. ja Keuruu 22.11. 

Urakka on melkoinen, sillä aina ei riitä pelkkä rajanveto siirtyviin ja jääviin – monesti samaa tekemistä tarvitaan sekä hyvinvointialueella että kunnassa. Yksi esimerkki tästä ovat ruokapalvelut. 

– Ruokapalvelut on kunnissa järjestetty yleensä omana toimintana. Sosiaali- ja terveyspalveluiden ruokapalveluja ei useinkaan ole helppoa eriyttää muista: samat keittäjät valmistavat samoissa tiloissa samoilla kattiloilla ruokaa niin sotelle kuin sivistystoimellekin, Hallberg kuvaa. 

Ruokapalveluiden lisäksi erityishuomiota vaativat esimerkiksi puhtauspalveluihin, hallintotehtäviin ja arkistoihin liittyvät asiat. Tärkeintä onkin varmistaa, että palveluihin ei tule ongelmia ja että mahdolliset muutokset etenevät turvallisesti ja loogisesti myös henkilöstön näkökulmasta. 

Marras-joulukuun aikana kaikkien kuntien tilanne käydään läpi. Kuntakierroksen jälkeen Keski-Suomen hyvinvointialueen valmistelijoilla on koottuna tieto tukipalveluiden nykyisestä toteutuksesta, siirtyvistä palveluista, arvio siirtyvästä henkilöstöstä, luettelo ratkaistavista erityiskysymyksistä ja kartoitus siirtyvistä sopimuksista.  

– Henkilöstö saa tiedon omasta tilanteestaan tietojen luovuttamiseen liittyvien yhteistoimintamenettelyjen yhteydessä. Joidenkin asioiden osalta selvitystyö menee pitemmälle, mutta 28.2.2022 mennessä kunnan tulee antaa hyvinvointialueelle arvio mm. siirtyvän henkilöstön määrästä, Hallberg toteaa.

Lisätietoja: 

•                        Riitta Hallberg, väliaikainen valmistelutoimielin: yhteistoimintaelimen ja henkilöstöjaoston puheenjohtaja, riitta.hallberg(at)saarikka.fi, p. 044 459 8946