Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Keski-Suomen hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen kokouksessa käsiteltiin aluevaltuuston aloittamista, hyvinvointialueen jatkovalmistelua ja RRF -hakua

17.2.2022

Keski-Suomen hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin käsitteli kokouksessaan 17. helmikuuta ensimmäisen aluevaltuuston kokouksen esityslistaa ja asioita sekä aluevaltuuston kokouskutsua.

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuuston ensimmäinen kokous on tiistaina 1. maaliskuuta ja se alkaa klo 17. Kyseessä on sähköinen kokous. Yleisö voi seurata kokousta Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilla.

Ensimmäisen aluevaltuuston kutsuu koolle väliaikainen valmistelutoimielin. Kutsu kokoukseen lähtee aluevaltuutetuille 21. helmikuuta, jonka jälkeen esityslista liitteineen on nähtävillä verkkosivuilla.

Aluevaltuuston ensimmäisessä kokouksessa päätetään muun muassa aluevaltuuston puheenjohtajistosta, aluehallituksen kokoonpanosta ja jäsenistä, hallintosäännön ensimmäisestä vaiheesta ja hyvinvointialuejohtajan viran perustamisesta.

Väliaikaisen valmistelutoimielimen esityksen mukaan hallintosäännön ensimmäinen vaihe pitäisi sisällään vain ne välttämättömät määräykset, jotka tarvitaan aluevaltuustokauden käynnistyessä. Toimielinorganisaation osalta hallintosääntö sisältäisi ensimmäisessä vaiheessa vain lakisääteiset toimielimet ja niiden lakisääteiset tehtävät. Aluevaltuuston toiminta ja kokoukset vaativat omat säännöksensä. Myös päätöksenteko- ja kokousmenettely sekä luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien perusteet vaativat säätelyä jo alkuvaiheessa. Henkilöstöorganisaation osalta hallintosäännön ensimmäinen vaihe pitäisi sisällään vain hyvinvointialuejohtajan. Hallintosäännön toinen vaihe on tarkoitus valmistella aluevaltuuston hyväksyttäväksi hyvinvointialuestrategian myötä kesäkuussa 2022 ja kolmas vaihe loppuvuonna 2022.

Aluevaltuustolla olisi esityksen mukaan puheenjohtajan lisäksi 2 varapuheenjohtajaa. Aluehallituksessa olisi 13 jäsentä, joista valittaisiin hallituksen puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa. Hyvinvointialuejohtajan virka perustettaisiin 1. maaliskuuta ja se olisi määräaikainen.

Keski-Suomen hyvinvointialueen jatkovalmistelun periaatteet

Väliaikainen valmistelutoimielin hyväksyi jatkovalmistelun periaatteet. Aluevaltuusto aloittaa toimikautensa 1. maaliskuuta, joten väliaikaisen valmistelutoimielimen toimikausi on päättymässä. Valtuustokauden käynnistyttyä on Keski-Suomen hyvinvointialueen valmistelutyö turvattava väliaikaisen valmistelutoimielimen käynnistämän työn mukaisesti.

Jatkovalmistelulle nimetään koordinointivastuulliset, jotka vastaavat valmistelun etenemisestä virkavastuulla. Koordinointitehtävästä tehdään erillinen, väliaikaisen valmistelutoimielimen työjärjestyksen mukainen henkilöstöpäätös. Valmistelu toteutetaan työryhmissä, joihin osallistuu laajasti luovuttavien organisaatioiden henkilöstöä hyvinvointialuetta koskevan toimeenpanolain mukaisesti. Jatkovalmistelu pitää sisällään kansallisen tiekartan mukaiset tehtävät.

Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelman RRF -haku

Väliaikainen valmistelutoimielin merkitsi kestävän kasvun haun sisällön ja hakuprosessin tiedoksi.

Keski-Suomen RRF -hankkeen sisältö ja kärjet muodostavat kolme kokonaisuutta. Kehittämiskohteet ovat myös keskenään toisistaan riippuvaisia.

Maakunnallisesti Keski-Suomen digitaalinen sosiaali- ja terveyskeskus OmaKS.fi palveluiden laajentumisen valmistelu ja toteutus koko hyvinvointialueelle on RRF -hankkeen digitaalisen rahoitusosion tekemisen ja jalkauttamisen pääkärki.

Hoitojonojen purku ja heikoimmassa asemassa olevien huomioiminen tapahtuu kehittämiskokonaisuudessa, joka RRF-hankerahoituksella kohdistuu hoidontarpeen ja palvelutarpeen keskuksen toiminnan suunnitteluun ja aloittamiseen mikä taas mahdollistaa kivijalkojen työntekijöiden ajan suuntaamisen Covid-19 -epidemian ja siihen liittyvien rajoitusten seurauksena hoitojen, palvelujen, työelämän ja toimeentulon ulkopuolelle jääneiden ihmisten moniammatilliseen palvelemiseen ja tilanteen haltuunottoon.

Kolmantena kokonaisuutena vuodelle 2022 on pitkäjänteisen opetus- oppimiskeskuksen perustamisen suunnittelu, joka olisi luomassa toimivaa kokonaisuutta sote- alan oppilaitosten yhteistyölle ja opiskelijoiden harjoittelujaksoille. Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluvajetta ja sitä kasvattavaa henkilöstöpulaa täytyy taklata sekä veto- että pitovoimaa lisäämällä, jonka vuoksi tämän kaltainen rakenne on tärkeä olla olemassa.

Rahoitusta haetaan täysimääräisenä, mikä Keski-Suomen osalta on noin 1 700 000 euroa. Ensimmäisessä vaiheessa (vuosi 2022) hakijoina ovat kunnat ja kuntayhtymät. Keski-Suomessa sote-hankkeita on hallinnoinut, kuntien yhteisen päätöksen mukaisesti, Jyväskylän kaupunki, näin olisi tarkoitus toimia myös RRF- hankkeen vuoden 2022 osion osalta. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU) ja sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta hankerahoitusta haetaan sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Keski-Suomen hyvinvointialue

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista. Sosiaali-, ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksessa Keski-Suomen hyvinvointialueen työntekijöiksi siirtyvät Keski-Suomen sairaanhoitopiirin, kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden, kuntayhtymien (Saarikka, Wiitaunioni, Keski-Suomen seututerveyskeskus) ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen henkilöstö. Uudistuksen jälkeen Keski-Suomen hyvinvointialueella työskentelee noin 11 500 työntekijää.

Hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin aloitti toimintansa Keski-Suomessa 5.7.2021. Keski-Suomen kuntakokouksessa 3.6.2021 valittu väliaikainen valmistelutoimielin valmistelee hyvinvointialueen käynnistämiseen liittyviä tehtäviä. Päätöksiä palveluista tekee tammikuussa 2022 aluevaaleilla valittavan aluevaltuuston (69 jäsentä) asettama aluehallitus, joka aloittaa toimintansa 1.3.2022.

Esityslista ja pöytäkirja

Keski-Suomen hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen 17.2.2022 kokouksen esityslista ja pöytäkirja julkaistaan Keski-Suomen hyvinvointialueen valmistelun verkkosivuilla.

Seuraava kokous

Väliaikaisen valmistelutoimielimen seuraava kokous on maanantaina 28.2.2022.

Lisätietoja:

  • Kati Kallimo, puheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin, p. 050 442 2302, kati.kallimo(at)jyvaskyla.fi
  • Tuija Koivisto, toinen varapuheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin, p. 040 513 5821, tuija.koivisto(at)keuruu.fi
  • Hyvinvointialuejohtajan viran perustaminen: väliaikaisen valmistelutoimielimen jäsen Riitta Hallberg, p. 044 459 8946, riitta.hallberg(at)saarikka.fi