Hyppää pääsisältöön

Keski-Suomen hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin huolissaan hyvinvointialueen ICT-valmistelun rahoituksesta

10.2.2022

Tällä hetkellä rahoituksessa on 15 miljoonan euron vaje. Tämän hetken tietojen mukaan rahoitusta on tulossa lisää, mutta siitä ei ole vielä varmuutta.

Väliaikainen valmistelutoimielin käsitteli kokouksessaan 10. helmikuuta ICT-valmistelun rahoitustilannetta. Tällä hetkellä rahoituksessa on 15 miljoonan euron vaje. Tämän hetken tietojen mukaan rahoitusta on tulossa lisää, mutta siitä ei ole vielä varmuutta.

Nykyisen rahoituksen vaje on merkittävä ja se vaarantaa hyvinvointialueen käynnistymisen ja palveluiden häiriöttömän siirron. Mahdollisen lisärahoituksen epävarmuus estää hyvinvointialuetta käynnistämästä pakollisten muutoskohteiden suunnittelutyötä ja hankintoja.

Väliaikainen valmistelutoimielin käynnistää välittömästi keskustelut valtionvarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa lisärahoituksen tarpeesta ja tilanteesta, jotta Keski-Suomen hyvinvointialueen varsinaisen toiminnan käynnistäminen voidaan turvata.

Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset henkilökuljetukset kilpailutetaan

Keski-Suomen hyvinvointialue aikoo kilpailuttaa sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain mukaiset sosiaaliseen kuntoutukseen, päivätoimintaan ja liikkumista tukeviin palveluihin liittyvät sekä muut vastaavat henkilöliikennekuljetuspalvelut, jotka siirtyvät kunnilta hyvinvointialueen järjestämisvastuulle.

Hankinnan toteuttamisesta sovitaan Jyväskylän kaupungin laki- ja kilpailuttamispalvelujen kanssa. Hankintamenettelyn sisällöllinen osuus valmistellaan yhteistyössä luovuttavien organisaatioiden ja Keski-Suomen hyvinvointialueen valmistelun kesken.

Tällä hetkellä Keski-Suomessa on näiden palvelujen osalta käytössä yhteinen maakunnallinen malli ja ne on järjestetty väliaikaisella hankintasopimuksella.

Jyväskylän kaupunki on jo aloittanut uuden hankintamenettelyn valmistelun. Nykyisten tilaajien kesken käydyssä neuvottelussa on päädytty muuttamaan palvelun toteutusmalli nykyisestä siten, että välitys- ja kuljetuspalvelu kilpailutettaisiin kokonaisvaltaisena palveluratkaisuna. Uudessa mallissa huomioidaan muun muassa nykyiset ongelmakohdat sekä varmistetaan palvelun saatavuus.

Keski-Suomen kuntien palveluiden järjestämismalli toteutuisi nykyisen maakunnallisen toimintamallin mukaisesti siihen saakka, kunnes uuden toimintamallin mukainen hankintapäätös on tehty ja pantu täytäntöön. Kunnat toimisivat hankintasopimusten luovuttavina tilaajatahoina Keski-Suomen hyvinvointialueelle, mikäli uutta hankintapäätöstä ei ehditä tehdä ennen vuodenvaihdetta.

Keski-Suomen hyvinvointialue

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista. Sosiaali-, ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksessa Keski-Suomen hyvinvointialueen työntekijöiksi siirtyvät Keski-Suomen sairaanhoitopiirin, kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden, kuntayhtymien (Saarikka, Wiitaunioni, Keski-Suomen seututerveyskeskus) ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen henkilöstö. Uudistuksen jälkeen Keski-Suomen hyvinvointialueella työskentelee noin 10 000 työntekijää.

Hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin aloitti toimintansa Keski-Suomessa 5.7.2021. Keski-Suomen kuntakokouksessa 3.6.2021 valittu väliaikainen valmistelutoimielin valmistelee hyvinvointialueen käynnistämiseen liittyviä tehtäviä. Päätöksiä palveluista tekee tammikuussa 2022 aluevaaleilla valittavan aluevaltuuston (69 jäsentä) asettama aluehallitus, joka aloittaa toimintansa 1.3.2022.

Esityslista ja pöytäkirja

Keski-Suomen hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen 10.2.2022 kokouksen esityslista ja pöytäkirja julkaistaan Keski-Suomen hyvinvointialueen valmistelun verkkosivuilla.

Seuraava kokous

Väliaikaisen valmistelutoimielimen seuraava kokous on torstaina 17.2.2022.

Lisätietoja:

Kati Kallimo, puheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin, p. 050 442 2302, kati.kallimo(at)jyvaskyla.fi

Hanna Helaste, ensimmäinen varapuheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin, p. 040 074 2751, hanna.helaste(at)jamsa.fi

Tuija Koivisto, toinen varapuheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin, p. 040 513 5821, tuija.koivisto(at)keuruu.fi

Juha Paloneva, kolmas varapuheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin, p. 014 269 1680, juha.paloneva(at)ksshp.fi