Hyppää pääsisältöön
Henkilö tekee muistiinpanoja muistioon kynä kädessä

Uutinen

Hyvinvointialueen ja kuntien lakisääteiset neuvottelukierrokset toteutetaan syksyllä 2023

22.8.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus päätti 15.8. kokouksessaan lakisääteisten kuntaneuvottelujen sisällön ja ajankohdan. Neuvottelut toteutetaan nyt ensimmäisellä kerralla kuntakohtaisesti syksyn 2023 aikana.

Kuntaneuvottelut järjestetään siten, että jokainen kunta varaa oman neuvotteluaikansa yhteiskuntasuhdepäällikkö Anna-Liisa Heiskalalta. Tarkemmat ohjeet neuvottelujen varaamiseen löytyvät Lakisääteiset neuvottelut –verkko-osiosta  

Kuntaneuvotteluiden taustalla vaikuttavat laki hyvinvointialueesta sekä laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 

Laki hyvinvointialueesta 611/2021 (§14) velvoittaa kuntia ja hyvinvointialueita käymään neuvottelut tehtäviensä hoitamiseen liittyvästä yhteistyöstä, tavoitteista ja työnjaosta vähintään valtuustokausittain.  

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021 (§ 6–7) puolestaan velvoittaa hyvinvointialueen neuvottelemaan vähintään kerran vuodessa alueen kuntien sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koskevista tavoitteista, toimenpiteistä, yhteistyöstä ja seurannasta. 

Kunnat mukana neuvotteluiden sisällön suunnittelussa 

Neuvottelu aloitetaan hyvinvointialuelain 14 §:n mukaisella yhteistyö ja yhdyspintaneuvottelulla kunnan ja hyvinvointialueen välillä. Heti tämän jälkeen siirrytään hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen eli HYTE- neuvotteluun, johon kutsutaan myös järjestöjen, seurakuntien sekä muiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien tahojen edustajia. Neuvotteluiden sisällön suunnittelussa hyödynnetään kuntaliiton antamia valtakunnallisia suosituksia sekä kunnille toteutettavaa ennakkokyselyä. 

Yhteistyö ja yhdyspintaneuvotteluissa tullaan keskittymään kunnan ja hyvinvointialueen välisiin yhdyspintoihin, yhteisen tietopohjan vahvistamiseen sekä kuntayhteistyösopimuksen mukaisen tason 4 yhteistyöryhmien ja vastinparien tarkentamiseen.  

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelut keskittyvät hyvinvointikertomusten ja -suunnitelmien prosessiin ja kolmen keskeisen painopisteen (liikunnallinen elämäntapa, mielen hyvinvointi ja arjen turvallisuus) yhteiseen toteutuksen suunnitteluun.   

Lisätietoa: 

  • Anna-Liisa Heiskala, yhteiskuntasuhteiden päällikkö, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 0503125276 anna-liisa.heiskala@hyvaks.fi