Hyppää pääsisältöön
Erityissosiaalityöntekijät KeskiSuomen kuntien tukena

Erityissosiaalityöntekijöiden tukea Keski-Suomen kuntien lastensuojeluun

5.4.2022

Keski-Suomen kuntien maksuttomassa käytössä on kaksi erityissosiaalityöntekijää osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa.

Erityissosiaalityöntekijöiden työn tavoitteena on työavun vieminen lastensuojelun kentälle ja sitä myötä lastensuojelun sosiaalityön laadun vahvistaminen Keski-Suomen alueella.

Kunnat voivat käyttää erityissosiaalityöntekijän työapua lastensuojelun ja sosiaalihuoltolain mukaisen lasten ja lapsiperheiden sosiaalityön tukeen.

-Tuki voi olla esimerkiksi asiakastyöhön liittyvää konsultaatiota yksittäiselle työntekijälle tai työryhmille. Erityissosiaalityöntekijän työpanosta voi hyödyntää myös sosiaalityöntekijöiden perehdyttämiseen eri lastensuojelun teemoissa, mentorointiin tai esihenkilötyön tueksi, kertovat erityissosiaalityöntekijä Reeta Kosonen ja lastensuojelun erityissosiaalityöntekijä Katja Salminen-Lahtinen.

Tuen käyttö vuonna 2021 – jatkolle on tarvetta

Erityissosiaalityön tilastoinnin mukaan vuonna 2021 erityissosiaalityöntekijöiden työpanosta on Keski-Suomessa kaivattu erityisesti sijaishuollon järjestämiseen liittyvissä kysymyksissä (34 %). Yhteistyötahona valtaosassa tapauksia on ollut kunnan lastensuojelun sosiaalityöntekijä. Noin 30 prosenttia erityissosiaalityöntekijän työpanoksesta on liittynyt asiakasasiaan, esimerkiksi puheluihin tai palavereihin osallistumiseen yhdessä kunnan sosiaalityöntekijän asiakkaan kanssa. Noin kymmenen prosenttia työstä on liittynyt asiakastyöhön, jossa myös asiakas on ollut paikalla.

Tilastoinnin mukaan työpanosta on tarvittu erityisesti haasteellisiin asiakastilanteisiin (75 %), työpariksi (58 %) ja konsultaatioon (46 %).

Erityissosiaalityöntekijän työn laadukkuuteen, tavoitettavuuteen ja tuen oikea-aikaisuuteen oltiin kesä- ja joulukuussa 2021 tehtyjen palautekyselyiden perusteella (vastaajia 26) hyvin tyytyväisiä. Erityissosiaalityöntekijän tuki kunnille nähtiin palautekyselyiden perusteella myös jatkossa tarpeellisena.

Erityissosiaalityöntekijän kanssa voi keskustella myös lastensuojelun palveluiden toteuttamiseen liittyvistä kysymyksistä hyvinvointialueelle siirryttäessä. Osana hyvinvointialueen valmistelua selvitetään ja valmistellaan myös lastensuojelutyön pysyvämpiä tuen rakenteita. Erityissosiaalityöntekijät ovat osa maakunnallista lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) yhteistyöryhmää.

Lue lisää:

Lisätietoja:

  • Hanna Hämäläinen, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 050 3118684, hanna.hamalainen(at)jyvaskyla.fi
  • Reeta Kosonen, erityissosiaalityöntekijä, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 040 186 4159. reeta.kosonen(at)jyvaskyla.fi
  • Katja Salminen-Lahtinen, lastensuojelun erityissosiaalityöntekijä, Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, p. 044 265 1064, katja.salminen-lahtinen(at)koske.fi