Hyppää pääsisältöön
Tiimityöskentelyä yhteisen pöydän ympärillä.

Uutinen

Diabeteksen perushoidon osaamista vahvistetaan Keski-Suomessa

1.6.2022

Diabeteksen perusteet -koulutuskokonaisuus on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöille tarkoitettu koulutus, joka syventää diabeteksen hoidon perusosaamista.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin diabeteshoitajat ovat yhdessä koulutuspalvelujen kanssa valmistelleet Diabeteksen perusteet -monimuototaitokoulutusta Keski-Suomeen. Diabeteksen perushoidon osaamisen vahvistaminen on yksi Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman palveluketjujen kehittämistyötä. Osaamisen vahvistamiselle on selkeä tarve kentällä, koska diabeetikoita hoidetaan laajasti eri palveluissa, kuten terveysasemien vastaanotoilla, osastoilla, kotihoidossa ja asumispalveluissa.

Monimuototaitokoulutusta perustason ammattilaisille

Diabeteksen perusteet -koulutuskokonaisuus on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöille tarkoitettu koulutus, joka syventää diabeteksen hoidon perusosaamista. Koulutuskokonaisuus muodostuu Diabeteksen perusteet -verkkokurssista ja työpajapäivästä.

-Koulutus on jaettu kahteen kokonaisuuteen, verkkokurssiin ja työpajapäivään. Ennen työpajapäivää tulee suorittaa verkkomateriaali, jonka voi suorittaa oman aikataulun mukaan milloin tahansa, kertoo koulutussuunnittelija Annika Mäkeläinen Keski-Suomen Sairaanhoitopiiriltä.    

Aika, paikka ja työpajojen sisältö

Työpajat

  • 1. ryhmä ti 25.10. klo 9−12, Sairaala Nova, luentosali C1
  • 2. ryhmä ti 25.10. klo 13−16, Sairaala Nova, luentosali C1
  • 3. ryhmä ti 29.11. klo 9−12, Sairaala Nova, luentosali C1
  • 4. ryhmä ti 29.11. klo 13−16, Sairaala Nova, luentosali C1

Työpajat ovat keskenään samansisältöisiä. Työpaja sisältää viisi eri pistettä, joissa käydään pienryhmissä läpi seuraavat asiat:

  • Verensokerin mittaaminen, verensokeritulosten tulkinta ja tavoiteverensokeri sekä glukoosisensorointi, sensorointilaitteen käyttö
  • Insuliinit - pistäminen, pistospaikat, kynät ja subkutaaninen injektio (s.c.). -neulat, turvaneulat, turvalansetit
  • Hiilihydraattien arviointi ja korjausinsuliinin käyttö sekä matalan verensokerin oireet ja ensiapu
  • Eri insuliinivalmisteet ja GLP1 -lääkkeet
  • Tablettidiabeteslääkkeet

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu koulutukseen viimeistään 14 päivää ennen työpajaa, jotta verkkomateriaalin suorittamiselle jää tarpeeksi aikaa. Työpajapäiviin mahtuu yhteensä 200 osallistujaa: 50 osallistujaa/ryhmä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja Keski-Suomen seututerveyskeskuksen henkilöstö

Ilmoittaudu koulutukseen DHR-järjestelmän kautta, jonne pääset kirjautumaan työkoneella työpöydän DHR-pikakuvakkeesta. Ilmoittautuminen DHR-järjestelmässä:

  • valitse Työntekijän itsepalvelunäkymä, klikkaa näkymässä Tarkastele avoimia koulutuksia - linkkiä.
  • Valitse listasta koulutus, johon haluat ilmoittautua ja klikkaa vasemmasta ylälaidasta Ilmoittaudu-painiketta

Tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen ja DHR-järjestelmän käyttöön löydät Moodlesta verkkokurssilta Koulutuksen hallinta – Dynamics Human Resources (DHR).

Muut osallistujat

Ilmoittaudu koulutukseen Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koulutuskalenterin kautta. Huom! Koulutuskalenteri ei toimi Internet Explorer selaimella. Tutustu koulutuskalenterin yhteydestä Ohjeet välilehdeltä löytyviin käyttöohjeisiin ja rekisteröidy koulutuskalenterin käyttäjäksi, jonka jälkeen pystyt ilmoittautumaan valitsemaasi koulutukseen.

Lisätietoja koulutuksesta ja apua ilmoittautumiseen liittyvissä ongelmatilanteissa: koulutuspalvelut@ksshp.fi

Koulutuksen hinta

Koulutus on maksuton Keski-Suomen sairaanhoitopiirin jäsenkuntien henkilöstölle sekä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston (POKE) henkilöstölle ja opiskelijoille. Muille kuin edellä mainituille koulutuksen hinta on 80 € (+alv).

Koulutusesite

Monimuototaitokoulutus: Diabeteksen perusteet -koulutusesite

Lisätietoja:

  • Annika Mäkeläinen, koulutussuunnittelija, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, koulutuspalvelut, p. 050 560 9003, annika.makelainen(at)ksshp.fi
  • Mari Rantamäki, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 050 311 8609, mari.rantamaki(at)jyvaskyla.fi
  • Miina-Maria Kivelä. projektityöntekijä, palveluketjut, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 050 454 7873, miina-maria.kivela(at)jyvaskyla.fi