Hyppää pääsisältöön
Sammalsydän

Omais­hoi­ta­jal­le

Kiitos arvokkaasta työstäsi!

Omaishoitajana teet korvaamattoman arvokasta työtä läheisesi hyvinvoinnin eteen. Panoksesi mahdollistaa läheisellesi turvallisen ja hyvän elämän omassa kodissa. Haluamme tukea sinua tässä tärkeässä tehtävässäsi tarjoamalla tietoa, ohjausta ja palveluita, jotka helpottavat arkeasi ja tukee jaksamistasi.

Tälle sivustolle olemme koonneet tietoa omaishoitajuudesta ja sitä tukevista palveluista.

Yhteistiedot

Keski-Suomen hyvinvointialueen omaishoidon työntekijöiden yhteystiedot alueittain ja asiakasryhmittäin löydät täältä.

Palveluvastaavat:

Mitä on omaishoito?

Omaishoito tarkoittaa sitä, että huolehdit läheisestäsi kotona, koska hän ei selviydy arjestaan ilman apua sairauden, vamman tai iän tuomien haasteiden vuoksi. Omaishoito voi olla joko tilapäistä tai jatkuvaa, elämäntilanteenne mukaan. Saat tukea omaishoitoon esimerkiksi omaishoidon tuen, erilaisten palvelujen ja ohjauksen kautta. Omaishoito voi myös olla vaihtoehto asumispalveluille, pitkäaikaishoidolle tai kotihoidolle.

Lisätietoa omaishoidosta: 

Olet omaishoitaja, jos huolehdit läheisestäsi ja olet tehnyt virallisen omaishoitosopimuksen hyvinvointialueen kanssa. Omaishoitajana et ole työsuhteessa hyvinvointialueeseen, hoidettavaan tai hänen huoltajaansa – kyseessä on toimeksiantosuhde, ei työsopimuslain mukainen työsuhde.

Saat kuitenkin suojaa tapaturmien varalta: olet vakuutettu tapaturmalain mukaisesti hoitotyöhön liittyvien tapaturmien osalta. Lisäksi saamasi omaishoidon tuen palkkio kartuttaa eläkettäsi siihen asti, kun täytät 68 vuotta.

Lisätietoa omaishoitajuudesta: 

Omaishoitosopimus on sinun ja hyvinvointialueen välinen toimeksiantosopimus omaishoidon järjestämisestä. Omaishoitajan toimeksiantosopimus laaditaan ensisijaisesti sähköisenä  Oima-palvelussa . Ellei sinulla ole sähköpostiosoitetta, sopimus laaditaan paperisena. Palkkion maksatus alkaa, kun olet allekirjoittanut sähköisen sopimuksen tai, kun olet palauttanut paperisen sopimuksen omaishoidosta vastaavalle työntekijälle.

Omaishoidon suunnitelma

Omaishoidon suunnitelma on osa omaishoitosopimusta ja toimii tukenasi hoitotyössä. Omaishoidon tuki perustuu yhdessä sinun ja hoidettavasi kanssa laadittuun hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Suunnitelmaan kirjataan hoidon tavoitteet, antamasi hoidon määrä ja sisältö, hoidettavalle tarpeelliset sosiaali- ja terveyspalvelut sekä omaishoitajuuttasi tukevat palvelut. Lisäksi siinä sovitaan, miten hoidettavan hoito järjestetään lakisääteisten vapaidesi, terveydenhoitokäyntiesi sekä mahdollisten sairastumisten tai kriisitilanteiden aikana.

Omaishoidon suunnitelman toteutumista seurataan säännöllisesti vuosittain tai tarpeen mukaan omaishoidon omatyöntekijän toimesta. Muutokset hoitopalkkion tukiluokassa tulevat voimaan yhteydenotosta/vireillepanosta aikaisintaan seuraavan kalenterikuukauden alusta

Omaishoitajana saat nimetyn Omatyöntekijän, joka on perheenne tukena hoivaan tai muihin omaishoidon arjen asioihin liittyen. Hän suunnittelee kanssanne vapaapäiviin ja muihin palveluihin liittyviä järjestelyjä. Omatyöntekijä pitää teihin säännöllisesti yhteyttä, ja häneen voi aina tarvittaessa ottaa yhteyttä. Yhteydenpidon tavoitteena on havaita muutokset tuen tarpeessa tai sinun sekä omaisesi voinnissa. Omatyöntekijä on omaishoidon asiakasohjauksesta nimetty asiakasohjaaja tai sosiaalityöntekijä. 

Omaishoitotilanteet vaihtelevat monin tavoin eri elämänvaiheissa ja elämäntilanteissa. Jokaisella omaishoitajaryhmällä on omat erityistarpeensa ja tukimuotonsa. Lisätietoa löydät Omaishoitajat ry:n Erilaisia omaishoitotilanteita - sivuilta.

Tässä muutamia esimerkkejä:

  1. Iäkkäät omaishoitajat huolehtivat usein puolisoistaan, jotka saattavat kärsiä muistisairauksista tai muista pitkäaikaissairauksista.
  2. Työikäiset omaishoitajat yhdistävät hoivavastuun usein työn ja muun elämän kanssa. He huolehtivat esimerkiksi lapsistaan, puolisoistaan tai ikääntyneistä vanhemmistaan.
  3. Vieraskieliset omaishoitajat saattavat kohdata omaishoitotyössä lisähaasteita kulttuuri- ja kielierojen vuoksi. 

Lisätietoa Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluista eri elämäntilanteisiin löydät täältä:

Tietoa perheiden palveluista 

Tietoa nuorten ja opiskelijoiden palveluista

Tietoa vammaisten palveluista

Tietoa ikääntyneiden palveluista

Omaishoidon päättyminen on merkittävä elämänmuutos, joka voi herättää sinussa monenlaisia tunteita. Päättymisen syyt voivat vaihdella: läheisesi siirtyminen kodin ulkopuolelle hoitoon, nuoren itsenäistyminen, läheisesi tervehtyminen tai omien terveydellisten syittesi vuoksi. Oli syy mikä tahansa, muutos vaikuttaa syvästi rooliisi ja identiteettiisi omaishoitajana.

Vaikka omaishoitajuus päättyy, ihmissuhde läheiseesi säilyy. Omaishoitajana saatat kokea haikeutta, mutta myös huojennusta ja helpotusta. Muutostilanteessa voi olla hyödyllistä pohtia omia tunteita ja roolia uudelleen. Tukea ja vertaistukea voi löytää esimerkiksi yhdistyksiltä, vertaistukiryhmistä ja ammattilaisilta.

Lisätietoa ja tukea omaishoidon päättymiseen

Omaishoidon tuki                                

Omaishoidon tuki on määrärahasidonnainen sosiaalipalvelu, joka perustuu omaishoidon tuesta annettuun lakiin (937/2005) ja siihen myöhemmin tehtyihin muutoksiin sekä Keski-Suomen hyvinvointialueen hyväksymiin myöntämisperusteisiin ja palkkioluokkiin.

Omaishoidon tuella tarkoitetaan kokonaisuutta, joka muodostuu hoidettavallesi annettavista tarvittavista palveluista sekä sinulle omaishoitajana annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista. 

Omaishoidon tukea haetaan kirjallisella hakemuksella:

Saat yhteydenoton asiakas- ja palveluohjauksen omatyöntekijältä asiakasohjaajalta seitsemän (7) arkipäivän kuluessa hakemuksen saapumisesta. Samalla sovitaan kotikäynti, jossa arvioidaan omaishoitotilanteesi vaativuutta ja sitovuutta sekä hoidettavan henkilön avuntarvetta ja valvonnan tarvetta.

Hakemuksesi käsitellään moniammatillisessa työryhmässä, ja päätöksen omaishoidon tuesta tekee asiakasohjaaja tai sosiaalityöntekijä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa. Yli 18-vuotiaiden arvioinnissa käytetään apuna RAI Toimintakyvyn arviointijärjestelmää.

Omaishoidon tuki myönnetään, kun läheisesi tarvitsee päivittäistä hoitoa ja huolenpitoa kotona sairauden, vamman tai alentuneen toimintakyvyn vuoksi. Tuki myönnetään eniten hoitoa tarvitseville, mutta määrärahat voivat rajoittaa myöntämistä.

Tuen edellytykset:

  • Hoidettava tarvitsee hoitoa kotona sairauden, vamman tai alentuneen toimintakyvyn vuoksi.
  • Hoitaja (omainen tai läheinen) on valmis vastaamaan hoidosta.
  • Hoitajan terveys mahdollistaa omaishoidon.
  • Omaishoito yhdessä muiden palveluiden kanssa riittää hoidettavan hyvinvointiin ja turvallisuuteen.
  • Hoidettavan koti on sopiva omaishoidolle.
  • Hoito on hoidettavan edun mukaista.

Lisäksi:

  • Hoidettavan kotikunnan tulee olla Keski-Suomen hyvinvointialueella.
  • Hoidettava tarvitsee apua useita kertoja päivässä tai ympäri vuorokauden.
  • Lapsilla ja nuorilla hoidon tulee olla vaativampaa kuin terveillä ikätovereilla.
  • Omaishoitaja on täysi-ikäinen ja vastaa pääasiassa hoidosta.

Tuki ei tule kyseeseen, jos:

  • Hoidettava asuu ympärivuorokautisessa palveluasumisessa tai laitoshoidossa.
  • Avuntarve rajoittuu vain kodinhoitoon tai asiointiin.
  • Hoidettava on säännöllisesti yli 15 vuorokautta kuukaudessa poissa omaishoidosta.

Tuki on tarkoitettu pääasiassa pitkäaikaiseen hoidon tarpeeseen (vähintään 3 kk). Arviointi perustuu toimintakykyyn ja hoidon tarpeeseen, ei yksittäiseen diagnoosiin tai ikään.

Katso lisätietoa omaishoidon myöntämisen edellytyksistä oheiselta sivulta löytyvistä myöntämisperusteista.

Voit toimia omaishoitajana, jos olet hoidettavan omainen tai läheinen henkilö. Ns. vieras hoitaja ei voi olla omaishoitaja. Pääsääntöisesti omaishoitajan ja hoidettavan tulee asua samassa taloudessa, mutta 1-hoitopalkkioluokassa voit toimia omaishoitajana myös eri taloudessa asuvana.

Soveltuvuutesi arvioidaan kotikäynnin yhteydessä, ja sinulta voidaan pyytää lääkärin tai muun asiantuntijan lausunto hoitotyöhön soveltuvuudestasi. Sinun tulee pystyä kantamaan kokonaisvastuu hoidettavasta sekä varmistamaan hänelle turvallinen ja asianmukainen hoito.

Katso lisätietoa edellytyksistä oheiselta sivulta löytyvistä myöntämisperusteista.

Hoitopalkkiosi määräytyy hoidettavan hoitoisuuden mukaan, ja se on jaettu kolmeen eri ryhmään. Hoitoisuusryhmä vaikuttaa palkkion suuruuteen sekä lakisääteisten vapaapäiviesi määrään.

Saat palkkion kuukausittain, ja se on veronalaista tuloa. Lakisääteiset vapaapäivät eivät pienennä palkkiotasi.

Hoitopalkkion määräytyminen ja hoitopalkkioluokat: Lapset ja nuoret (alle 18-vuotiaat)

Tuki on tarkoitettu vaikeavammaisten ja pitkäaikaissairaiden lasten ja nuorten hoitoon, kun hoito on vaativaa ja sitovaa. Pelkkä sanallinen ohjaus tai tavallinen vanhemmuus ei oikeuta tukeen. Tuen myöntämisperusteet arvioidaan yksilöllisesti erityisesti pienten lasten osalta, koska he tarvitsevat jatkuvaa hoivaa vanhemmiltaan. Tukea voidaan myöntää alle 3-vuotiaalle vain, jos lapsi tarvitsee erityishoitoa (esim. PEG- tai IV-hoito). 

Tuki ei ole mahdollinen, jos lapsesi asuu oppilasasuntolassa kouluviikkojen ajan. Lastensuojelun asiakkuus voi viivästyttää päätöstä, mutta tuki voidaan myöntää, jos asiakkuus liittyy hoidon tarpeeseen.

Eronneilla yhteishuoltajilla molempien on tiedettävä tuen hakemisesta. Molemmat voivat toimia omaishoitajina, jolloin hoitopalkkio jaetaan. Muutoksista asumisjärjestelyissä tulee ilmoittaa omaishoidon työntekijälle.

Huom! Omaishoidon tuki voi vaikuttaa etuuksiisi – tarkista vaikutukset ennen sopimuksen tekoa.

Katso lisätietoa hoitopalkkion määräytymisestä ja hoitopalkkioluokista: Omaishoidontuen toimintaohje ja myöntämisen perusteet 1.1.25 alkaen.

Hoitopalkkion määräytyminen ja hoitopalkkioluokat: Aikuiset (yli 18-vuotiaat)

Tuki on tarkoitettu runsaasti jatkuvaa hoitoa, huolenpitoa, valvontaa ja apua tarvitsevien aikuisten hoitoon. Hoitoisuusryhmä määritetään päivittäisen henkilökohtaisen hoidon tai ohjauksen määrän, vaativuuden ja sitovuuden perusteella näissä arjen tarpeissa: peseytyminen, ruokailu, liikkuminen, lääkitys, pukeminen, WC-käynnit, muut terveyden- ja sairaanhoitoon liittyvät tehtävät ja hoidettavan muut tuen tarpeet, kuten yöaikainen hoito. Verotukseen liittyvä

Katso lisätietoa hoitopalkkion määräytymisestä ja hoitopalkkioluokista: Omaishoidontuen toimintaohje ja myöntämisen perusteet 1.1.25 alkaen.

Hoitopalkkion maksaminen

Hoitopalkkiosi maksetaan sinulle hyvinvointialueella käytössä olevan Oima-palvelun  kautta. Omaishoidon palkkio kultakin kuluneelta kuulta maksetaan seuraavan kuun 15. päivä.   

Omaishoidon tuen verotus

Kun olet tehnyt omaishoitosopimuksen hyvinvointialueen kanssa, hyvinvointialue maksaa sinulle hoitopalkkiota eli omaishoidon tukea. Omaishoidon tuki verotetaan työkorvauksena, joka on sinulle veronalaista ansiotuloa. 

Omaishoidon tukea varten sinun on hankittava erillinen verokortti. Paperista verokorttia ei kuitenkaan tarvitse toimittaa, sillä Oima-palvelu poimii tarvittavat verotiedot suoraan Verohallinnon järjestelmästä

Katso lisätieto verotuksesta Vero.fi Omaishoitaja, perhehoitaja, tukiperhe -sivuilta tai Verotukseen liittyvistä taloudellisista tuista- Omaishoitajat ry:n sivuilta .

Sinun tulee ilmoittaa omaishoidon keskeytyksistä ja muutoksista, kuten hoidettavan sairaalajaksoista, olosuhteiden muutoksista tai menehtymisestä. Jos hoitopalkkio on maksettu virheellisten tietojen perusteella, tuki lakkautetaan ja jo maksetut erät peritään takaisin.

Omaishoitosopimus voidaan irtisanoa Keski-Suomen hyvinvointialueen päätöksellä kahden kuukauden tai omaishoitajan irtisanomisella yhden kuukauden kuluttua. Sopimus voidaan purkaa välittömästi, jos hoito vaarantaa terveyden tai turvallisuuden (esim. väkivalta tai hoidon laiminlyönti).

Jos hoito keskeytyy yli 7 päiväksi kuukaudessa ilman hyväksyttävää syytä, hoitopalkkio keskeytetään. Sopimus päättyy kuukauden lopussa, jos hoidettavan terveydentila tai muu muutos tekee hoidon tarpeettomaksi.

Jos matkustat hoidettavan kanssa ulkomaille, omaishoidon tuki voidaan maksaa enintään kolmen kuukauden ajan. Matkasta tulee ilmoittaa etukäteen. Yli kolmen kuukauden oleskelun jälkeen sopimus keskeytetään.

Omaishoitajien vapaat

Sinulla on oikeus vapaaseen, jotta jaksat hoitaa läheistäsi. Vapaapäivien määrä riippuu hoidon sitovuudesta:

  • 2 päivää kuukaudessa normaalisti
  • 3 päivää kuukaudessa, jos hoidat läheistäsi ympäri vuorokauden tai päivittäin ilman pitkiä taukoja

Vapaaoikeus säilyy, jos hoidat läheistäsi vähintään 16 päivää kuukaudessa. Vapaat on käytettävä kalenterivuoden aikana (joulukuussa kertyneet voi siirtää tammikuulle). Käyttämättömiä vapaita ei voi muuttaa rahaksi, ja niiden käyttöä suositellaan säännöllisesti.

Miten hoidettavan hoito järjestyy vapaasi aikana?

  • Sijaishoito (esim. kotiin tuleva hoitaja)
  • Perhehoito (hoitopaikka perhekodissa)
  • Lyhytaikainen hoito asumisyksikössä

Hoitopaikka valitaan tilanteesi mukaan, mutta lopullisen päätöksen tekee hyvinvointialue. Ensisijaisesti vapaat järjestetään sijaishoitona tai perhehoitona, jos sopiva hoitopaikka löytyy kohtuullisen matkan päästä (n. 50 km).

Maksut

Hoidettavalta peritään vapaan ajalta lakisääteinen asiakasmaksu.

Vapaista ja myös sairaustilanteiden järjestelyistä sovitaan toimeksiantosopimuksessa ja omaishoidon suunnitelmassa. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä omaishoidon asiakasohjaajaan.

Lisätietoa omaishoitajien lakisääteisistä vapaista löydät: Omaishoidontuen toimintaohje ja myöntämisen perusteet 1.1.2025 alkaen.pdf

Sijaishoito omaishoitajan vapaan aikana

Keski-Suomen hyvinvointialue voi järjestää omaishoitajan vapaan tai muun tilapäisen poissaolon ajaksi tarvittavan sijaishoidon tekemällä edellytykset täyttävän henkilön kanssa toimeksiantosopimuksen, jolla tämä sitoutuu huolehtimaan sijaishoidosta. Sijaishoitajana voi toimia täysi-ikäinen omainen tai muu läheinen henkilö, jos hän täyttää omaishoidon vaatimukset.

Sijaishoidon ehdot:

  • Hoidettavan mielipide huomioidaan
  • Järjestelyn tulee olla hoidettavan edun mukainen
  • Hyvinvointialue tekee sijaishoitajan kanssa toimeksiantosopimuksen, jossa sovitaan palkkiosta ja muista käytännöistä

Sijaishoitajan palkkiot:

  • Tukiluokka I: 123,66 €/kk
  • Tukiluokka II: 146,14 €/kk
  • Tukiluokka III: 168,63 €/kk

Sijaishoito päättyy yhteisellä päätöksellä, jos tarve loppuu tai joku osapuoli sitä perustellusti pyytää.

Perhehoito omaishoitajan vapaiden tukena

Perhehoidossa hoidettava saa hoitoa ja huolenpitoa joko perhehoitajan kodissa tai omassa kodissaan. Hoito voi olla ympärivuorokautista tai osapäiväistä.

Perhehoito omaishoitajan vapaidesi aikana:

  • Kotiin järjestettävä perhehoito tai osapäiväinen perhehoito voi korvata yhden lakisääteisen vapaan kuukaudessa (max. 24 h/kk).
  • Loput lakisääteiset vapaat järjestetään muilla keinoilla.
  • Jos hoidettavan on vaikea siirtyä hoitopaikkaan, kotiin järjestettävä perhehoito voi olla hyvä vaihtoehto.

Kotiin tuleva perhehoitaja voi tarjota hoitoa, mutta ei korvaa kokonaan omaishoitajan vuorokausivapaata. Järjestelyt sovitaan yhdessä asiakasohjaajanne kanssa.

Katso lisätietoa hyvinvointialueen verkkosivuilta: Perhehoidon toimintaohje  

Ympärivuorokautinen lyhytaikaishoito omaishoitajan vapaiden aikana

Jos omaishoitajan lakisääteisiä vapaita ei voida järjestää kotiin vietävillä tai perhehoidon palveluilla, hoidettava voi lyhytaikaista hoitoa asumisyksikössä. Hoito järjestetään hyvinvointialueen yksiköissä tai hyväksytyissä yksityisissä palveluyksiköissä, yleensä enintään 50 km etäisyydellä kotoa.

Vapaat suositellaan pidettäväksi säännöllisesti ja etukäteen sovitusti yksikön varaustilanteen mukaan. Järjestelyt pyritään tekemään hoitajan ja hoidettavan toiveita huomioiden.

Lyhytaikainen hoito palvelusetelillä

Omaishoitajan vapaasi aikana hoidettava voi saada lyhytaikaista hoitoa asumisyksikössä palvelusetelillä. Tavoitteena on tukea kotona asumista ja helpottaa sinun jaksamistasi.

Palvelu on tarkoitettu omaishoidettaville tai omaisen pääasiallisessa hoidossa oleville, joilla on jatkuva ja ympärivuorokautinen hoidon tarve. Hoitojakson aikana pyritään säilyttämään tai vahvistamaan toimintakykyä.

Hoidettava omaisesi voi valita hyvinvointialueen hyväksymän palvelusetelituottajan, ja hoito järjestetään asumisyksikön vapaiden paikkojen mukaan.

Keski-Suomen hyvinvointialue voi myöntää harkinnanvaraista vapaata, jos omaishoitotilanne on erityisen raskas. Vapaita voidaan myöntää 1–4 päivää kuukaudessa ja ne merkitään omaishoidon suunnitelmaan. Vapaata voidaan järjestää perhehoidossa, asumispalveluyksiköissä tai lyhytaikaishoidon palvelusetelillä.

Jos haluat, voit vaihtaa harkinnanvaraisen vapaan kotona järjestettävään hoitoon palvelusetelillä. Palveluseteli ei kata koko vapaata, vaan sen arvo määräytyy hoitopalkkioluokan mukaan. Harkinnanvaraista palveluseteliä ei voi kerryttää ja se tulee käyttää kuukauden aikana.

Myös osapäiväistä tai kotiin järjestettävää perhehoitoa voidaan järjestää 1 kerran viikossa (3–8 tuntia/kerta).

Katso lisätietoa hyvinvointialueen verkkosivuilta: Omaishoidon tuen palvelusetelin sääntökirja 2025.

Keski-Suomen hyvinvointialue voi järjestää virkistysvapaita tukemaan omaishoitajana jaksamistasi lakisääteisten vapaiden lisäksi. Virkistysvapaa mahdollistaa aikaa hyvinvointiisi ja toteutetaan joko kotona annettavalla hoitopalvelulla tai palvelusetelillä.

Virkistysvapaan aikana järjestettävä hoito keskittyy omaishoidettavan hoivaan (esim. ruokailu, liikkumisen tuki, sosiaalinen kanssakäyminen), mutta ei perheen muihin jäseniin tai siivoukseen. Virkistysvapaat myönnetään resurssien ja määrärahan mukaan, ja vapaan tarve arvioidaan yksilöllisesti.

Virkistysvapaata voidaan myöntää enintään 10 tuntia kuukaudessa palvelusetelillä. Hoitajan kotikäynneillä järjestettävä virkistysvapaa voi olla 1 kertaa viikossa, 2–4 tunnin jaksoissa.

Myös päivätoiminta voi tukea jaksamistasi ja vähentää muun hoidon tarvetta, kun hoidettavasi osallistuu päivätoimintayksiköiden toimintaan. Päivätoiminnan tavoitteena on tukea hoidettavasi fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Se tarjoaa hänelle vertaistukea ja tukee hänen kotona asumistaan. 

Lisätietoa päivätoiminnasta saat hyvinvointialueen verkkosivuilta: Ikääntyneiden päivätoiminta ja Vammaisten päivätoiminta.

Hyvinvointi ja jaksaminen ovat keskeisiä tekijöitä omaishoitotyösi onnistumisessa. Omaishoitajana joudut kohtaamaan usein henkisiä ja fyysisiä haasteita, mutta näissä tilanteissa voit tukeutua erilaisiin tukipalveluihin ja keinoihin, jotka auttavat arjessa jaksamisessa.

Tärkeää on huolehtia omasta hyvinvoinnista: riittävä lepo, itselle aikaa antaminen ja tarvittaessa apu ja tuki. Erilaiset tukipalvelut, kuten vapaapäivät omaishoitajalle, ammattilaisilta saatu tuki ja vertaistuki, voivat helpottaa arkea ja vähentää kuormitusta.

Omaishoitajana sinulla on myös oikeus saada tietoa ja tukea esimerkiksi hoidon suunnittelussa, mielen palautumiskyvyn kehittämisessä ja elämänlaadun parantamisessa. On tärkeää, että et jää yksin, vaan saat ympärillesi tukea ja mahdollisuuden huolehtia myös omasta hyvinvoinnistasi.

Lisätietoa ja tukea omaishoitajan hyvinvointiin sekä jaksamiseen:

Tuetut lomat ja kuntoutuskurssit:

Valmennusta ja tukea uusille omaishoitajille

Uusille omaishoitajille järjestetään valmennusta ja koulutusta. Hyvinvointialue järjestää tarvittaessa sijaishoidon valmennuksen ajaksi

Valmennuksessa saat tietoa ja tukea omaishoitajuuteen, muun muassa omaishoitajan asemasta, hyvinvoinnista, avustamisesta ja saatavilla olevista palveluista. Tavoitteena on helpottaa omaishoitajan arkea ja edistää hoidon laatua.

Osallistuminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa kaikille uusille omaishoitajille. Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet saat asiakasohjaajaltasi.

Ikääntyviä hoitavien omaishoitajille on tarjolla myös etäpäivätoimintaa: Ikääntyneiden päivätoiminta | Keski-Suomen hyvinvointialue

Ensimmäiset omaishoitajien valmennukset käynnistyvät syyskuussa 2025. Tästä tiedotetaan lisää kesällä 2025!

Omaishoitajana sinulle tarjotaan maksuton hyvinvointi- ja terveystarkastus noin kahden vuoden välein. Terveystarkastuksia toteutetaan Keski-Suomen hyvinvointialueen eri kunnissa. Ole yhteydessä suoraan omalle terveysasemallesi ajan varaamiseksi. 

Tarkastus tehdään sairaanhoitajan vastaanotolla, ja siihen kuuluu etukäteen postitettava esitietolomake, verikokeet ja EKG (jos edellisestä EKG:stä yli 2 vuotta) ja verenpaineseuranta. Verikokeissa kannattaan käydä hyvissä ajoin ennen terveystarkastusta sekä huolehtia verenpaineseuranta tehdyksi. Ota terveystarkastukseen mukaan myös ajan tasalla oleva lääkelistasi.

Tarkastuksen tavoitteena on tukea hyvinvointiasi, ehkäistä sairauksia ja aloittaa tarvittava hoito. Saat myös ohjausta terveyteesi liittyvissä asioissa.

Katso lisätietoa hyvinvointialueen verkkosivuilta: Omaishoitajien terveystarkastukset

Omaishoitotilanteet ovat moninaisia, ja siksi tukitoimien tulisi olla räätälöityjä yksilöllisen tilanteenne mukaisesti. Tutustu Omaishoitajat Ry:n Omainen hoitajana -opassarjaan . Oppaista saat tietoa erilaisiin arjen tilanteisiin, ohjausta apuvälineistä ja palveluista, sekä rohkaisua hakea apua.  

Omaishoidettavallesi tehdyn palvelutarpeen arvioinnin perusteella voidaan hänelle myöntää myös esimerkiksi kotihoitoa tai erilaisia tukipalveluja. Arviointi tehdään yhdessä teidän kanssanne.

Katso lisätietoa Keski-Suomen hyvinvointialueen arkea tukevista palveluista täältä:

Ikääntyneiden kotona asumista tukevat palvelut

   Ennaltaehkäisevät palvelut:

   Kotiin annettavat tukipalvelut:

   Ikääntyneiden kotihoito:

Vammaispalvelulain mukaiset kotona asumista tukevat palvelut:

Muita palveluita:

Arjen turvallisuus omaishoidossa kattaa useita osa-alueita, jotka tukevat sekä hoidettavan että omaishoitajan hyvinvointia. Lisätietoja ja käytännön vinkkejä arjen turvallisuuden parantamiseen löytyy Omaishoitajat ry -verkkosivuilta.                                    

1. Turvallisuuden tunne

Turvallisuuden tunne syntyy siitä, että hallitset arkeasi, teet merkityksellisiä asioita, voit vaikuttaa tilanteeseesi ja tunnet kuuluvasi johonkin. Nämä tukevat omaa jaksamistasi päivittäin. Turvallisuus tunteena - Omaishoitajat ry

2. Huolien käsittely

On tärkeää, että tunnistat omat huolesi ja uskallat puhua niistä. Jos pelko tai epävarmuus jää sisälle, se voi alkaa kuormittaa arkea. Avoimuus ja keskustelu tuovat usein helpotusta. Huoli puheeksi - Omaishoitajat ry  Huoli-ilmoitus on välittämistä - Omaishoitajat ry

3. Kaltoinkohtelun tunnistaminen

Jos epäilet, että hoidettavaasi kohdellaan kaltoin – esimerkiksi ulkopuolisten taholta – on tärkeää reagoida nopeasti. Jokaisella on oikeus turvalliseen arkeen. Tunnista kaltoinkohtelu - Omaishoitajat ry

4. Varautuminen yllättäviin tilanteisiin

Suunnittele etukäteen, miten toimitaan, jos esimerkiksi sairastut äkillisesti tai kohtaat muun kriisitilanteen. Ennakoimalla voit lisätä turvallisuuden tunnetta molemmille. Varautuminen ja yllättävät tilanteet omaishoidossa - Omaishoitajat ry

5. Asumisen turvallisuus

Varmista, että kotiympäristö on turvallinen. Kiinnitä huomiota esimerkiksi kaatumisriskeihin, lääkkeiden säilytykseen ja paloturvallisuuteen. Asumisen turvallisuus - Omaishoitajat ry

6. Lääkehoidon turvallisuus

​Omaishoitajana olet usein läheisesi lääkityksen tukipilari arjessa. Lääkehoidon turvallisuus on keskeistä, sillä lääkkeiden tuntemattomuus tai suuri määrä voi aiheuttaa riskejä. Lääkehoito - Omaishoitajat ry

7. Ajoturvallisuus

Autolla ajaminen on monelle pääasiallinen tapa liikkua. Ajokyvyn muutoksiin kannattaakin varautua. Pysäköintiä helpottamaan kannattaa hakea liikkumisesteisen pysäköintitunnusta . Jos hoidettavasi tai oma ajokyky mietityttää, on suositeltavaa hakeutua ajokyvyn arviointiin terveydenhuoltoon. Huoli ajoterveydestä on tärkeää ottaa puheeksi, sillä ajo-oikeuden menettäminen ei ole aina pysyvää, ja piilevien sairauksien hoitaminen voi tukea ajokyvyn säilyttämistä. Ajoturvallisuus - Omaishoitajat ry  

6. Teknologian hyödyntäminen

Teknologia voi helpottaa arkea ja lisätä turvaa. Esimerkiksi turvapuhelimet, lääkeannostelijat ja etävalvontalaitteet voivat olla hyödyksi. Teknologia tuo turvaa - Omaishoitajat ry

Lisätietoa ja tukea turvalliseen arkeen:

Erilaiset taloudelliset tuet ja helpotukset tukevat omaishoitotilanteissa eläviä perheitä. Esimerkiksi Kelan ja Verohallinnon kautta on mahdollista hakea tukia, jotka on erityisesti suunnattu omaishoitotilanteiden tueksi. 

Lisätietoa taloudellisista tuista: