Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Aikuinen ja nuori kävelevät käsi kädessä kaupungissa.

Vaikuttavat menetelmät

Edistimme vaikuttavaksi todettuja psykososiaalisen tuen ja hoidon työmenetelmien levittämistä sosiaali-, terveys- ja sivistyspalveluiden ammattilaisille. 

Lapset puheeksi -menetelmä

Lapset puheeksi -menetelmän avulla rakennetaan vanhempien sekä lapselle tärkeiden ihmisten ja lapsen välille yhteistä ymmärrystä arjesta. Lähtökohtana on tukea perheitä heidän arjessaan: koulussa, päiväkodissa, neuvolassa tai vapaa-ajalla. Tavoitteena on kohdata perheet, joilla on tapahtunut elämässä muutoksia. Menetelmä tarjoaa perheille mahdollisuuden pohtia ammattilaisen kanssa suojaavia tekijöitä, perheen muuttunutta arkea ja muutosten keskellä pärjäämistä. 

IPC-menetelmä

IPC-ohjausmenetelmä (Interpersonal Counceling, suom. interpersonaalinen ohjaus) on tarkoitettu 12–18-vuotiaille nuorille mielialaoireilun ehkäisyyn ja ohjaukseen oppilas- ja opiskelijahuollon, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon sekä nuorisovastaanoton palveluissa.

IPC-työskentely sisältää 3–6 tapaamista ja työntekijä voi olla terveydenhoitaja, kuraattori, psykologi tai psykiatrinen sairaanhoitaja. Käyntien aikana käsitellään ihmissuhteita sekä merkittäviä elämäntapahtumia keskustelun ja harjoitteiden avulla. Menetelmässä pyritään löytämään keinoja vähentää nuorten masennusoireita ja tavoitteena on vahvistaa läheisiä ihmissuhteita sekä helpottaa suhteissa ilmeneviä haasteita. Työntekijöitä on koulutettu muutaman viime vuoden aikana kattavasti IPC-menetelmän käyttöön Keski-Suomessa.

Materiaali:

Cool Kids -menetelmä 

Cool Kids -menetelmä on tarkoitettu 7–17-vuotiaiden lasten ja nuorten ahdistuneisuusoireiden hoitoon. Se pohjautuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan, ja sitä voidaan toteuttaa koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa. Jakson aikana lapsi tai nuori oppii uusia ahdistuksen hallintaa edistäviä taitoja.

Menetelmän koulutukset keskisuomalaisille työntekijöille alkoivat vuonna 2022. Cool Kids -työntekijäksi voivat kouluttautua opiskeluhuollossa ja perustasolla nuorten kanssa työskentelevät psykologit, terveydenhoitajat, kuraattorit, sosiaalityöntekijät tai -ohjaajat, toimintaterapeutit, sairaanhoitajat ja erityisopettajat.

Myös vanhemmilla on aktiivinen rooli jakson aikana, sillä he oppivat tukemaan lastaan uusien taitojen käytössä sekä muokkaamaan omaa reagointiaan lapsen käytökseen.

Neuvokas Perhe -menetelmä, elämäntapaohjaus

Neuvokas perhe -menetelmä auttaa ja ohjaa perheitä elämän tavoissa (muun muassa ruokailu, liikkuminen, lepo, ruutuaika) sekä tarjoaa vinkkejä ja ideoita perhearjen hyvinvointiin.

Neuvokas perhe on osa Suomen Sydänliiton toimintaa.