Hyvinvointialueella toimivat lakisääteiset vaikuttamistoimielimet nuorisovaltuusto, vammaisneuvosto sekä vanhusneuvosto, jotka osallistuvat hyvinvointialueen päätöksenteon valmisteluun koskien hyvinvointialueen suunnitelmia ja toimenpiteitä ikääntyvän väestön, vammaisten sekä nuorison osalta.
Vaikuttamistoimielimet ovat edustamansa väestöryhmän vaikuttamiskanava, jotka asetetaan takaamaan väestöryhmien vaikuttamismahdollisuudet hyvinvointialueen toiminnassa. Vaikuttamistoimielinten tehtävänä on vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, asioiden valmisteluun, toteuttamiseen sekä seurantaan aloittein, lausunnoin ja kannanotoin.
Vaikuttamistoimielimet tuottavat tietoa päätöksentekijöille väestöryhmien tarpeista ja asioista, joita tulisi heidän näkökulmastaan huomioida hyvinvointialueen toiminnassa. Lisäksi ne arvioivat vuosittain sosiaali- ja terveyspalvelujen riittävyyttä ja laatua hyvinvointialueella sekä seuraavat palveluiden tarvetta ja kehitystä.
Lakisääteisten vaikuttamistoimielinten lisäksi hyvinvointialueella toimivat aluehallituksen asettamat järjestöjen ja seurakuntien vaikuttamistoimielin (jäsenten nimeäminen aluehallitus 28.3.2023 § 108) sekä palveluntuottajien vaikuttamistoimielin (jäsenten nimeäminen aluehallitus 21.3.2023 § 83).