Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.

Rintasyöpäpotilaan hoitopolku: sädehoito

Takaisin rintasyöpäpotilaan hoitopolkuun >>

Sädehoito

Kaikki sädehoitoyksikköön tulevat potilaat tulevat hoitoon lääkärin lähetteellä. Lääkärin vastaanottoaika ilmoitetaan Sinulle kirjallisesti. Ensimmäisellä käyntikerralla käydään tarkasti läpi  sairautesi kulku sekä hoitosi kannalta tarpeelliset taustatiedot.

Sädehoidon yhteystiedot

Sädehoito suositellaan rintasyöpäleikkauksen jälkeen niille potilaille, joille on tehty rinnan säästävä leikkaus. Rinnan kokopoiston jälkeen sädehoitoa suositellaan, mikäli kasvain on ollut suuri, tai se on lähettänyt etäpesäkkeitä kainalon imusolmukkeisiin.

Ohjeet:

Image
Annossuunnittelusimulaattori
Annossuunnittelusimulaattori

Sädehoidon suunnittelu

Ennen sädehoitojen alkua tehdään tietokonetomografiakuvaus rintakehän alueelle. Kuvaus on röntgenkuvaus, jossa otetaan poikkileikekuvia hoidettavalta alueelta. Kuvien perusteella sinulle tehdään tarkka ja yksilöllinen hoitosuunnitelma, jonka mukaan varsinainen hoito toteutetaan. Kuvauksessa ei käytetä varjoainetta.

Kuvauksessa makaat kuvauspöydällä selällään. Röntgenhoitajat asettelevat sinut kuvausasentoon, rintahoidoissa kädet ovat ylhäällä. Kuvauksen aikana pöytä liikkuu kohti kuvausaukkoa. Kuvauksen yhteydessä ihollesi tatuoidaan hoidon asettelupisteet. Aikaa kuvaukseen keskusteluineen menee noin 45 minuuttia.

Tietokonetomografiakuvaus-käynnin yhteydessä röntgenhoitaja keskustelee kanssasi. Keskustelussa käydään läpi mm. elämäntilannettasi ja jaksamistasi, sädehoidon toteutusta sekä mahdollisia sivuoireita. Lisäksi saat ihon-hoito-ohjeita. Tässä yhteydessä voit myös kysellä hoitoosi liittyvistä asioista.

Yksilöllinen sädehoidon annossuunnitelma

Tietokonetomografiakuvien perusteella laaditaan yksilöllinen annossuunnitelma. Annossuunnitelma tehdään yhteistyössä lääkärin, fyysikon ja röntgenhoitajan kanssa.

Ennen suunnitelman laatimista tietokonetomografiakuvista määritellään tarkasti hoitoalue sekä kriittisten elinten sijaintipaikat. Suunnitelman avulla pyritään mahdollisimman tarkasti välttämään terve kudos ja tuhoamaan elimistöön mahdollisesti jääneet syöpäsolut ionisoivan säteilyn avulla. Myös kriittisten elinten suojaus määritellään suunnitelman tekovaiheessa.

Suunnitelman tekeminen kestää noin 10–15 päivää.

Sädehoidon toteutus

Sädehoitoa annetaan yleensä 15 kertaa peräkkäisinä arkipäivinä. Itse sädehoito kestää kerrallaan korkeintaan muutaman minuutin, mutta kaikkiaan sädehoitokäyntiin on hyvä varata aikaa noin 15–20 minuuttia. Ennen sädehoidon alkua röntgenhoitaja kertoo hoitotapahtuman kulusta. Hoidon aikana olet hoitohuoneessa yksin, mutta hoitajat seuraavat kuvamonitoreiden ja ääniyhteyden avulla hoitoasi koko ajan. Hoito voidaan keskeyttää tarvittaessa. Sädehoidon aikana koneesta kuuluu sirinää, mutta sädehoitoa ei voi tuntea.

Image
Sädehoitoasento
Sädehoitoasento

Sädehoitoa toteutetaan ennalta määriteltyinä annoksina useammasta suunnasta. Asettelu tehdään hoitosuunnitelman ja iholla olevien merkkien mukaan niin, että jokaisella kerralla pystytään toistamaan haluttu hoito. Sädehoidon aikana on tärkeää olla paikallaan asetetussa asennossa. Hoidon aikana sädehoitolaite on joko paikallaan tai pyörii potilaan ympärillä (Kaari-hoito). Osa hoidoista toteutetaan hengityspidätyksessä (DIBH-hoito). Hengityspidätystekniikalla pyritään vähentämään sydämen säteilyaltistusta.

Sädehoidon kulkua seurataan tietokonejärjestelmällä monella tavalla. Tietokone varmistaa asettelun oikeellisuuden, seuraa hoidon aikana annettavaa annosta ja kerää tiedot jokaisesta hoitokerrasta.

Hoidon päätyttyä on sädehoidon lääkärin vastaanotto, jossa sovitaan jatkokontrolleistasi.

Image
Sädehoitokone eli lineaarikiihdytin
Sädehoitokone eli lineaarikiihdytin

Rinnan sädehoidon haittavaikutukset

Sädehoito voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, jotka ovat yksilöllisiä ja ohimeneviä. Rinnan iho voi alkaa punoittaa parin viikon kuluessa sädehoidon aloituksesta. Iho voi myös kuivua. Ihoa voi rasvata sädehoidon jälkeen ohuella ja kosteuttavalla voiteella. Voimakkaasti hajustettujen aineiden käyttöä tulee välttää sädehoidon aikana.

Ohjeet:

Sädehoidon aikana rinta voi turvota ja siinä voi ilmetä ajoittaista kipua tai pistelyä. Hoitoon voi liittyä myös väsymystä. Sädehoidon aiheuttamat haittavaikutukset alkavat parantua noin kahden viikon kuluttua hoidon päättymisestä. Sivuvaikutukset ja parantumisprosessi ovat yksilöllisiä.
Pitkäaikaishaittavaikutuksia, kuten kuivaa yskää, hengenahdistusta, lievää lämpöilyä, voi ilmetä muutaman kuukauden kuluttua sädehoidon päättymisestä.

Päihteet ja sädehoito

Sädehoidon aikana alkoholin kohtuukäyttö on sallittua. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. Tutkimusten mukaan tupakointi sädehoitojakson aikana heikentää sädehoidon hoitovastetta. Tupakoivan potilaan elimistön happipitoisuus pienenee ja siten sädehoidon hoitovaste heikkenee. Riski sädehoidon sivuvaikutuksille lisääntyy tupakoivilla potilailla.