Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Rintasyöpäpotilaan hoitopolku

Täältä löydät tietoa rintasyövästä, sen hoidosta ja seurannasta. Hoitopolkuun on kuvattu yleisin hoidonkulku Keski-Suomen hyvinvointialueella.

Pääset lukemaan lisää klikkaamalla kutakin osiota.

Rintasyöpä

Suomessa rintasyöpään sairastuu noin 5000 henkilöä vuodessa.
Rintasyöpä löytyy usein oireettomana seulontamammografiakuvauksessa. Kunnat järjestävät rintasyövän seulontatutkimukset 50–69-ikäisille naisille kahden vuoden välein. Tällä hetkellä Keski-Suomen hyvinvointialueen rintasyöpäseulontoja sopimuskunnilleen tekee Terveystalo.

Rintasyövän oireita voivat olla kyhmy rinnassa, nännin tai ihon vetäytyminen, ihottuma, punoitus tai erittely. Selvitystä vaativat myös tilanteet, joissa tulehdus ei rauhoitu antibiooteilla.

Katso ohje:

Jos lähisuvuissa on todettu rintasyöpää ja mietit mahdollista periytymisalttiutta, voit ottaa yhteyttä Keski-Suomen syöpäyhdistyksen periytyvyysneuvontaan

Terveystalon tutkimuksiin (mammografia/ultraääni) tulee olla lähete. Samalla lääkäri arvioi ultraäänitutkimuksen ja näytteenoton tarpeen. Hinta määräytyy tehtyjen tutkimusten mukaan (lähete voi toimia myös maksusitoumuksena).

Terveystalon lääkäri soittaa, jos otetussa näytteessä varmistuu syöpä, muu leikkaushoitoa tai lisätutkimuksia vaativa asia ja tekee sähköisen lähetteen Sairaala Novaan. Kirurgi tekee lähetteen perusteella alustavan tutkimus- ja hoitosuunnitelman. Kirurgian vastaanottoajan saat lähiviikoille. Toivomme, että olet täyttänyt terveydentilan esitiedot ennen poliklinikkakäyntiä ja varaat käynnille runsaasti aikaa. 

Lisätietoa ja tukea:

Kirurgin vastaanotto

Kirurgin vastaanotolla keskustelette taudin luonteesta ja hoitovaihtoehdoista. Samalla selvitetään sairaus- ja sukuhistoriasi sekä nykyinen terveydentilasi.

Jos leikkaukseen päädytään keskustelette leikkausmenetelmästä, imusolmukkeiden tutkimisesta, leikkausriskeistä, toipumisesta ja sovitte leikkausajankohdasta. Joskus voi myös joutua tekemään lisätutkimuksia.
Varaathan sairaalassa käyntiin hyvin aikaa.

Kirurgian poliklinikan yhteystiedot

Hoidonohjaaja

Kirurgin vastaanoton jälkeen sinut ohjataan Hoidonohjaajan vastaanotolle. Hoidonohjaajalta saat leikkausajan ja ohjeet leikkaukseen valmistautumista varten. Suosittelemme, että otat käyttöösi digipolun, jos omistat mobiililaitteen. Siihen on koottu tietoa rintasyövästä, omahoidosta ja se ohjaa sinua myös leikkaukseen valmistautumisessa. 

Seuraavista oppaista saat tärkeää tietoa sekä leikkaukseen valmistautumisesta että rintasyövästä.

Leikkaus tehdään nukutuksessa. Leikkauksen jälkeen vointiasi seurataan heräämössä. Lisätietoa ja yhteystiedot Leikkaukseen tulevalle -oppaasta

Suurin osa kotiutuu samana päivänä tai viimeistään seuraavana aamuna. Leikkauksesta ja voinnistasi riippuen pääset kotiin kotiutusyksiköstä samana päivänä. Alustava kotiutussuunnitelma tehdään jo leikkauspäätöksen yhteydessä.

Leikkauksen jälkeiset kotihoito-ohjeet

Leikkauksen jälkeiset kuntoutusohjeet

Lääkäri arvioi jälkitarkastuksen tarpeen leikkauksen laajuus huomioiden. Jälkitarkastus voidaan toteuttaa soteasemalla tai erikoisairaanhoidon asiantuntijavastanotolla. Saat kutsun syöpätautien poliklinikalle jatkohoitojen suunnittelua varten noin 1kk kuluessa. On tärkeä, että haava on hyvässä kunnossa ennen mahdollisten jatkohoitojen aloittamista. Jos haavan paranemisessa on ongelmia, ota yhteyttä omalle soteasemallesi. 

 

Fysioterapia

Jos sinulle on tehty kainaloimusolmukkeiden poisto, saat fysioterapeutin soittoajan noin kolmen päivän päähän leikkauksesta ja vastaanottoajan noin kolme viikkoa leikkauksesta.

Rinnankorjausleikkauksen jälkeen tapaat fysioterapeutin osastolla ja saat vastaanottoajan toipumisen varmistamiseksi noin neljän viikon päähän leikkauksesta.

Käynnillä:

  • Varmistetaan kuntoutumisen käynnistyminen
  • Kerrataan leikkauksen jälkeiset varoajat ja mahdolliset rajoitukset
  • Arvioidaan ihon kunto, haavan/arven tila sekä mahdollinen lymfaturvotus
  • Tarkistetaan ryhti sekä nivelliikkuvuuksien palautuminen
  • Kerrataan liikkuvuusharjoitteet ja ohjataan venytysharjoitteet sekä tarpeen mukaiset täsmäharjoitteet
  • Kannustetaan toipumista tukevaan liikuntaan
  • Kerrotaan kainalon imusolmukkeiden poiston vaikutuksista sekä mahdollisista oireista
  • Käynnistetään tarvittaessa lymfaturvotuksen ja/tai lymfastrangien hoito

Katso myös

Syöpäleikkauksen jälkeisen lymfaturvotuksen hoito (Terveyskylä)
Lymfastrangin aiheuttama narumainen kiristys (Terveyskylä)
Syövänhoidon jälkeinen lymfaturvotus ja sen hoito (Suomen Syöpäpotilaat ry)

 

Sosiaalityöntekijä

Sosiaalityöntekijän palveluja voit tiedustella hoitajilta.

Syöpälääkärin vastaanotto

Leikkauksen jälkeen tulet syöpätautien poliklinikalle syöpälääkärin vastaanotolle. Hoitosuunnitelma tehdään yksilöllisesti huomioiden rintasyövän alatyyppi, koko ja mahdollinen leviäminen imusolmukkeisiin. Hoitovaihtoehtoja ovat solunsalpaajahoidot, sädehoito ja hormonihoito. Her-2 positiivista tautityyppiä sairastavalle potilaalle liitetään solunsalpaajahoitoon myös vasta-ainehoito trastutsumabi. Joissakin tapauksissa lääkehoito annetaan jo leikkausta edeltävästi.

Syöpälääkärin ensikäynnin yhteydessä potilas tapaa myös sairaanhoitajan, joka ohjaa potilaalle hoitoon liittyvät esilääkitykset sekä kertoo alustavasti lääkkeiden sivuvaikutuksista ja antaa ohjeita niiden hoitamiseksi. Lääkäri on tehnyt reseptit lääkkeistä ja potilas hakee ne apteekista. Lääkeohjeet annetaan myös kirjallisena. Ensimmäinen hoitoaika annetaan potilaalle ensikäynnin yhteydessä syöpätautien poliklinikalla.

Syöpätautien poliklinikan yhteystiedot

Lue lisää hoitomuodoista:

Rintasyöpäpotilaan hoidon jälkeinen seuranta

Olet saanut  leikkauksen jälkeen rintasyöpään solunsalpaajahoidon, sädehoidon ja/tai hormonihoidon. Hoitojen jälkeiset kontrollisi toteutetaan seurantaohjelman mukaisesti. Kontrollikäyntien ajat ja ohjeet tulevat postitse kotiin. Tutkimuksilla pyritään varmistumaan siitä, ettei rintasyöpä ole uusiutunut. Varauduthan 1–3 kk joustoon vastaanottoajankohdan osalta. 1–, 3– ja 5–vuotiskontrolli toteutetaan kaikille. 3 kk, 2– ja 4–vuotiskontrollit osalle potilaista.

Seurantaohjelma

3 kuukauden kontrolli. Mikäli sinulle on aloitettu viiden vuoden hormonihoito, ohjelmoidaan verikokeet kolmen kuukauden kuluttua hoidon aloituksesta. Hoitaja soittaa sinulle vastauksista vain tarvittaessa.

1–vuotiskontrolli on noin vuoden kuluttua leikkauksesta. Saat kutsun hoitajan vastaanotolle, jota ennen otetaan verikokeet, tehdään mammografia ja tarvittaessa ultraäänikuvaus. Vastaanoton tarkoitus on arvioida hoitojen jälkeisiä mahdollisia haittavaikutuksia.

2–vuotiskontrollin tutkimukset (verikokeet, mammografia ja tarvittaessa ultraääni) ohjelmoidaan osalle potilaista (triplanegatiivinen tauti, kainalometastasointi ja/tai ikäsi on alle 50 vuotta). Kontrollitutkimusten jälkeen hoitaja soittaa sinulle.

3–vuotiskontrollin tutkimustuloksista (verikokeet, mammografia ja tarvittaessa ultraääni) hoitaja soittaa sinulle.

4–vuotiskontrolli tutkimukset (verikokeet, mammografia ja tarvittaessa ultraääni) ohjelmoidaan osalle potilaista (triplanegatiivinen tauti, kainalometastasointi ja/tai ikäsi on alle 50 vuotta). Tutkimustuloksista saat vastaukset kirjeellä kotiin.

5–vuotiskontrollin tutkimustuoksista (verikokeet, mammografia ja tarvittaessa ultraääni) saat vastaukset kirjeellä kotiin.

Tarvittaessa lääkäri määrää sinulle poikkeavan kontrolliaikatulun. Rintasyövän esiasteiden (DCIS, intraduktaalinen karsinooma) hoidon jälkeinen seuranta toteutuu kokonaan perusterveydenhuollon puolella.

Miten toimit, jos kontrollien välissä ilmenee oireita tai löydöksiä?

Oireiden ja löydösten (katso alla oleva lista) tai sairauteen liittyvien kysymysten ilmetessä voit ottaa yhteyttä syöpätautien poliklinikalle. Sinulle järjestetään tarpeen mukaan vastaanotto ja tarvittavat tutkimukset.

  • Kyhmy tai nappula rinnassa, kainalossa, soliskuopassa tai kaulalla
  • Haavauma, ihottuma tai punoitusta leikkausarven seudussa tai rintakehän iholla
  • Kirkas tai verinen erite nännitiehyestä
  • Pitkittynyt (yli 3–4 viikkoa kestänyt) uusi kipu isojen luiden alueilla (selkäranka, lonkat, reidet, lantio, olkavarret/olkapää, kylkiluut). Rintasyöpä leviää harvoin kyynärpäistä tai polvista alaspain, eli pikkunivelten oireet eivät yleensä viittaa syövän leviämiseen.
  • Pitkittynyt (yli 3–4 viikkoa) ärsytysyskä ja/tai hengenahdistus
  • Painon tunne ylävatsalle, pitkittynyt vatsakipu, vatsan turvottelu, ruokahaluttomuus, pahoinvointi tai laihtuminen
  • Paheneva päänsärky, johon voi liittyä pahoinvointia, näköhäiriöitä tai muita poikkeavia hermostollisia oireita

Syöpätautien poliklinikka p. 014 - 269 1060 arkipäivisin klo 9 - 14