Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Rintasyöpäpotilaan hoitopolku: hormonihoito

Rintasyöpäpotilaan hoitopolku: hormonihoito

Takaisin rintasyöpäpotilaan hoitopolkuun >>

Hormonaalinen hoito

Rintarauhasen kasvaimista tutkitaan aina, onko niissä hormonireseptoreita vai ei. Puhutaan siis estrogeeni- tai progesteronireseptoripositiivisesta tai -negatiivisesta rintasyövästä.

Munasarjoissa syntyy runsaasti estrogeenia, mutta myös vaihdevuosien jälkeen naisen elimistössä muodostuu naishormonia esimerkiksi rasvakudoksessa. Jos rintasyöpäsi on hormonireseptoripositiivinen, tulet saamaan hormonaalista lääkehoitoa, jonka tarkoituksena on estää naishormonin eli estrogeenin syöpäsolukon kasvua kiihdyttävä vaikutus ja näin parantaa syövän ennustetta. Lääkäri päättää hormonihoidon aloituksen ajankohdan.

Hormonaalisissa liitännäishoidoissa käytetään antiestogeeniä (tamoksifeeni) tai aromataasinestäjiä (letrotsoli, anastrotsoli, eksemestaani). Aromataasinestäjiä käytetään vaihdevuovuosi-iän ohittaneilla rintasyöpäpotilailla. Nuorilla naisilla voidaan käyttää aromataasinestäjiä, kun hoitoon yhdistetään munasarjojen toimintaa estävä lääke (esim. Zoladex®).

Hormonaalisissa hoidoissa käytettävät lääkkeet ovat kokonaan korvattavia. Lääkäri tekee sinulle Kelaan B-lausunnon, jolla anotaan korvattavuus rintasyövän hoitoon käytettävistä lääkkeistä. Tieto korvattavuudesta ja uusi kelakortti tulee sinulle kotiin. Lääkäri kertoo, milloin aloitat hormonaalisen hoidon. Sen suositeltu kesto on viisi vuotta.

Hormonaalisten hoitojen sivuvaikutukset

Lääkehoito saattaa aiheuttaa haittavaikutuksia, jotka ovat vaihdevuosioireiden kaltaisia tuntemuksia kuten hikoilua, kylmiä ja kuumia aaltoja, unettomuutta, mielialan muutoksia, verenpaineen nousua, seksuaalista haluttomuutta ja emättimen limakalvojen kuivuutta. Oireet saattavat vähentyä lääkehoidon jatkuessa. Oireiden lievittämiseen voit kokeilla liikuntaa, välttää ylipainoa ja liiallista alkoholin nauttimista. Emättimen kuivuuteen voit käyttää hormonittomia emätinpuikkoja ja voidetta. Tuotteita saat apteekista ilman reseptiä.

Tamoksifeeni saattaa altistaa laskimotukoksille. Oireena voi olla alaraajan turvotus ja kipu. Tällöin on hakeuduttava päivystykseen. Tamoksifeenihoidon aikana voi ilmaantua veristä vuotoa emättimestä, vaikka kuukautiset olisivat jääneet pois. Tarvittaessa on hyvä ottaa yhteyttä gynekologiin. Tamoksifeeni voi aiheuttaa limakalvoissa muutoksia. Raskaudenehkäisystä on huolehdittava.

Aromataasinestäjät saattavat aiheuttaa niveljäykkyyttä ja nivelkipuja. Yleensä oireet ilmaantuvat hoidon alussa, mutta lievittyvät ajan myötä. Kipulääkkeeksi voi kokeilla esimerkiksi ibuprofeiinia. Jos oireet ovat hankalia, syöpälääkäri voi vaihtaa lääkityksen toiseen aromataasinestäjä-valmisteeseen tai tamoksifeeniin. Aromataasinestäjät altistavat osteoporoosille. Siksi hoitoon liitetään kalsium- ja D-vitamiinilisä. Huolehdi myös liikunnasta.

Jos sinulla on hankalia haittavaikutuksia, ota yhteyttä syöpätautien poliklinikkaan arkisin klo 9-15 puh. 014 269 1060

Syöpätautien poliklinikan yhteystiedot