Hyppää pääsisältöön

Raskaus ja päihderiippuvuus

Tämä sivu on osa raskaana olevan päihteitä käyttävän naisen ja vauvaperheen palveluketjua.

Sinulle

Raskaus muuttaa elämän suurelta osin

On luonnollista tuntea jännitystä ja pelkoa muuttuvassa elämäntilanteessa. Vauvasta on kannettava vastuu, ei pelkästä itsestään. Useat äidit ovat kertoneet, että haluavat pitää lapsen, mutta haluavat pitää myös päihteet elämässään ja siihen kuuluvat kaverit. Tämä yhtälö on mahdoton. Se ahdistaa ja pelottaa lähes kaikkia äitejä.

Useilla naisilla on raskausaikana hoitoon hakeutumisessa paljon esteitä:

  • Syyllisyyden, turvattomuuden ja häpeän tunteet
  • Vauvan, lasten menettämisen pelko
  • Osaanko olla riittävän hyvä äiti
  • Arjen ylikuormittuminen
  • Vastuu vauvasta tuntuu ahdistavalta
  • Lapsen isän, puolison menettämisen pelko
  • Pelko, pystyykö elämään ilman päihteitä
  • Yksin jäämiseen liittyviä pelkoja (kaikki kaverit käyttäjiä)
  • Perheestä ja lapsista huolehtiminen

Edellä olevista asioista voit rohkeasti keskustella neuvolan terveydenhoitajan, päihdepoliklinikan työntekijän, oman sosiaalityöntekijän kanssa. Raskausaikana sinulla on oikeus saada apua ja hoitoa mahdollisimman päihteettömään raskauteen, sekä tukea vanhemmuuteen!

Ammattilaiselle

Raskausaika on monelle mahdollisuus muuttaa elämän suuntaa ja päästä myös eroon päihteiden käytöstä, kunhan tuki tähän on riittävää. Neuvolassa luotu luottamuksellinen suhde perheen ja työntekijän välillä on tärkeää varhaiseksi ongelmien havaitsemiseksi ja tuen järjestämiseksi.

Päihteitä käyttävillä äideillä on negatiivisempi mielikuva omasta äitiydestään tai se puuttui kokonaan. Heillä on myös hyvin usein masentuneisuutta, ongelmallinen suhde vauvan isään, heikot vanhemmuuden mallit, suuria taloudellisia vaikeuksia ja heikko sosiaalinen tukiverkosto. Samaan aikaan heillä on usein liian ruusuinen ja epärealistinen kuva äitinä olemisesta.

Kun arjen vaikeudet yhdistyvät vaativaan vauvanhoitoon, kuviosta tuleekin äidille liian raskas. Moni ei uskalla, pysty tai osaa pyytää apua riittävän aikaisessa vaiheessa.

Tärkeää tietää ja muistaa!

  • Raskaus ja lapsen vammautumisen pelkokaan, eivät aina riitä syyksi lopettaa päihteiden käyttöä, koska side päihteisiin ja päihdekeskeiseen elämäntapaan ja ihmissuhteineen on liian luja. Parisuhteissa ilmenee lähes aina läheisriippuvuutta ja parisuhdeväkivaltaa.
  • Päihderiippuvuus on pitkäaikainen sairaus, johon on suhtauduttava sairautena muiden sairauksien joukossa.
  • Päihderiippuvuus on diagnosoitu sairaudeksi, jonka luonteeseen kuuluu avun ja tuen kieltäminen.

Taipale Sinikka, 2005, Päihderiippuvaisen raskaana olevan naisen sosiaalinen tuki ja masennus

 

Saat apua ja tietoa

  • Päihdepalvelukeskuksen päihdelääketieteen poliklinikalta, tai kotipakkakuntasi terveyskeskuksen päihdetyöntekijältä. Päihderiippuvuudesta irrottautuminen yksin, ilman tukea on lähes mahdotonta. 
  • Raskaana olevana päihteitä käyttävänä naisena sinulla on oikeus päästä päihdelääkärin vastaanotolle, saada arvio päihdesairaudestasi, oikeus saada raskausajan päihdehoitoa ja tukea vanhemmuuteen sekä päästä nopeasti ohi jonojen raskausajan vieroitushoitoon.

    Lisätietoa

  • Päihdepalvelukeskus
  • Ajanvarauksettomat mielenterveys- ja päihdepalvelut
  • Äitiysneuvolassa huolehditaan raskaana olevan sekä hänen perheensä ja läheistensä hyvinvoinnista.
  • Keskustellaan ja saat ohjausta mm. asioihin: Miten saamme perheemme työnjaon toimivaksi? Miten tuemme toisiamme vanhempina ja annamme tilaa olla vanhempana? Ketkä perheen ulkopuoliset aikuiset voisivat olla tukena arjessa?

Lisätietoa

Kun haluat tehdä abortin/keskeyttää raskauden, ole yhteydessä oman alueesi raskauden keskeytyksiä tekevään yksikköön. Pääset ilman lääkärin lähetettä, omasta toiveestasi raskauden keskeytykseen. (Laki muutos 1.9.2023)

Lisätietoa

Sinun on tärkeää tietää: 

  • Kaikkien päihteiden käyttö lisää raskausajan häiriöiden riskiä ja vaarantaa sikiön kasvun ja kehityksen. Eniten haittoja aiheuttava päihde on alkoholi.
  • Millaisia vaikutuksia päihteiden; alkoholin, tupakan ja muiden nikotiinia sisältävien tuotteiden, huumausaineiden ja lääkkeiden käytöllä on raskausaikana vauvasi kasvulle ja kehitykselle?
  • Tuleeko vauvallesi vieroitusoireita?
  • Vaikuttaako raskauden aikainen päihteiden käyttö myös lapsen elämässä myöhemmin?

Pelko ja syyllisyys

”Monet äidit huolestuvat päihteidenkäytöstään ajalla, jolloin eivät vielä tietäneet olevansa raskaana. Myös raskaudenaikainen vähäinenkin alkoholinkäyttö saattaa herättää pelkoa ja syyllisyydentunteita. Niitä ei kannata jäädä miettimään yksin. Pohdi tilannettasi tämän artikkelin ja Päihdelinkin Alkoholi ja raskaus-artikkelin valossa." Ilona Autti-Rämö, Lasten neurologian dosentti

Jaa huolesi jonkun kanssa

"Voit puhua siitä myös neuvolassasi. Pelko sikiövauriosta voi vähentää kykyäsi iloita raskaudestasi ja voi vaikuttaa myös haitallisesti positiivisten mielikuvien syntyyn kehittyvästä lapsestasi. Jokaisen sikiön vaurioitumisen riski on yksilöllinen ja ammattilainen voi arvioida juuri sinun tilannettasi sekä ohjata sinut tarvittaessa hoitoon."

"On tärkeää, että jokainen vanhemmuutta toivova arvioi jo ennen raskautta, miten voi itse omilla toimillaan varmistaa sikiön normaalin kehityksen. Näin tulevaisuudessa on helpompi elää myös menneisyytensä kanssa.” Ilona Autti-Rämö Lasten neurologian dosentti

Lisätietoa

Raskaana olevan mieli ja tunne-elämä muuttuvat jo heti raskauden alkuvaiheista lähtien. Monilla tapahtuu mielen herkistymistä raskauden aikana. Mielialat vaihtelevat, ja tunnetila voi muuttua nopeastikin pakahduttavasta onnentunteesta avuttomuuden tai turhautumisen tunteeseen. Tulevan elämänmuutoksen lisäksi taustalla vaikuttavat hormonaaliset tekijät. Kumpikin vanhemmista voi kokea mielialan vaihtelua ja ristiriitaisia tunteita

Lisätietoa

Parisuhteissa, joissa käytetään päihteitä ilmenee lähes aina läheisriippuvuutta ja parisuhdeväkivaltaa. Valitettavasti merkittävä osa lähisuhdeväkivallasta jää piiloon. 

Lähisuhdeväkivalta on perheenjäsenten tai muiden läheisessä suhteessa elävien välistä ja usein kodeissa tapahtuvaa väkivaltaa. Lähisuhdeväkivaltaa voivat olla parisuhdeväkivalta, seurusteluväkivalta, lapsen kaltoinkohtelu, kunniaan liittyvä väkivalta sekä ikääntyneisiin tai vammaisiin kohdistuva väkivalta.

Lähisuhdeväkivallan ilmenemismuodot vaihtelevat paljon. Lä­hi­suh­de­vä­ki­val­ta voi ol­la muo­dol­taan fyy­sis­tä (esim. lyö­mi­nen, tu­kis­ta­mi­nen, läp­si­mi­nen, pot­ki­mi­nen, tö­ni­mi­nen, ku­ris­ta­mi­nen ja te­rä- tai am­pu­ma-aseen käyt­tö), psyyk­kis­tä (esim. vä­ki­val­lal­la uh­kaa­mi­nen, pe­lot­te­lu, jat­ku­va vä­hät­te­ly ja nöy­ryyt­tä­mi­nen) tai sek­suaa­lis­ta (esim. rais­kaus, su­ku­puo­liyh­tey­teen tai sek­suaa­li­sen kans­sa­käy­mi­sen eri muo­toi­hin pa­kot­ta­mi­nen ja in­ses­ti).

Lisätietoa

Vanhemman päihteiden väärinkäyttö, lapsuudessa koettu kaltoinkohtelu sekä esimerkiksi perheessä tapahtuva lähisuhdeväkivalta lisäävät lapsen kaltoinkohtelun riskiä. Kaltoinkohtelulta suojaavia tekijöitä ovat esimerkiksi hoivaavat vanhemmuustaidot, väkivallattoman kasvatuksen taidot, läheinen ja hoivaava vanhempi-lapsisuhde sekä mahdollisuus saada sosiaalista tukea ja palveluita, myös mielenterveys- ja päihdepalveluita.

Lisätietoa

Ammattilaisen työn tueksi

  • Ennakollinen lastensuojeluilmoitus tulee tehdä aina raskauden vaiheesta riippumatta, kun raskaana olevan päihteiden käyttö tulee esiin. 
  • Lapsiperheessä lastensuojeluilmoitus tehdään jo silloin, kun päihteiden käytöstä on epäily. Lastensuojelun tehtävä on ensisijaisesti tukea perhettä. 
  • Raskaana olevan päihdehoito on vapaaehtoista, joten kaikki, jotka kohtaavat raskaana olevia päihteidenkäyttäjiä, tulee ohjata ja motivoida heitä hoitoon.
  • Koska päihteidenkäyttäjän perheen palveluverkostossa on monta sosiaali- ja terveydenhuollon toimijaa, on tärkeää huolehtia yhteistyöstä ja informaation kulusta äitiys-, päihde-, sosiaalihuollon sekä muiden toimijoiden välillä. Lue ja tutustu verkostoyhteistyöhön Raskausajan verkostotyö 
  • Raskaana olevan päihteitä käyttävän naisen ravitsemukseen on kiinnitettävä huomiota, sillä vitamiini- ja hivenaineiden puutokset voivat pahentaa päihteiden aiheuttamia sikiöhaittoja.
  • Päihteitä käyttävillä äideillä tupakointi raskausaikana on yleistä.
  • Huumeita suonensisäisesti käyttävillä C-hepatiitti on yleinen.
  • Päihderiippuvuuteen kuuluu joskus retkahduksia, vaikka henkilö olisi onnistunut aiemmin vieroittautumaan päihteistä. Päihdehistoria on vauvaperheessä riskitekijä, joka voi aktivoitua uudelleen esimerkiksi stressaavassa elämäntilanteessa niin raskausaikana kuin vauvaperheaikana.
  • Ota yhteyttä lapsiperheen tuen tarpeesta tai tee lastensuojeluilmoitus
  • Päihderiippuvuus on pitkäaikainen sairaus, johon on suhtauduttava sairautena muiden sairauksien joukossa.
  • Huume- ja päihderiippuvuudelle on alkoholiriippuvuuden tapaan ominaista päihteen jatkuva, usein toistuva tai pakonomainen käyttö riippumatta käytön aiheuttamista sosiaalisista tai terveydellisistä haitoista.
  • Päihde- ja huumeriippuvuuteen liittyy usein fysiologisen riippuvuuden kehittyminen, jolloin henkilön kyky sietää huumeen tai päihteen vaikutuksia on kohonnut (toleranssi) tai hänellä ilmenee päihteen käytön lopettamisen jälkeisinä päivinä eriasteisia ja usein hyvin voimakkaita vieroitusoireita. Vieroitusoireyhtymä saa henkilön usein jatkamaan päihteiden tai huumeiden haitallista käyttöä. Huume- ja päihderiippuvuus voi ilmetä kuitenkin myös ilman merkittävää toleranssia tai vieroitusoireita, jolloin riippuvuus on luonteeltaan psykologista ja perustuu aineen kykyyn tuottaa hyvää oloa (euforiaa) etenkin käytön alussa sekä mieltä kiihottavia aistiharhoja tai muita toivottuja psyykkisiä vaikutuksia.
  • Psykologisella tasolla addiktio voidaan ymmärtää pakonomaisena keinona vapautua edes hetkeksi mielelle sietämättömästä ahdistuneisuudesta ja sen taustalla olevasta avuttomuuden, häpeän, ulkopuolisuuden tai merkityksettömyyden tunteesta. Ilman päihteen antamaa vaikutusta päihteitä pakonomaisesti käyttävä ei tunne olevansa olemassa tai elossa. Päihderiippuvuuden tragedia piilee siinä, että päihteiden jatkuva käyttö vain lisää pakonomaisen päihteiden käytön taustalla olevia ahdistavia tunnetiloja.
  • Eri päihteet ja huumeet eroavat toisistaan sekä psykogeenisiltä vaikutuksiltaan että jatkuvan käytön aiheuttaman toleranssin ja vieroitusoireiden suhteen.

       Päihdelääkäri Margareeta Häkkinen / Terveyskirjasto

Tutkimustieto

  • Miksi äidin on vaikeaa lopettaa päihteiden käyttö raskausaikana? 

    "Tutkimuksissa on havaittu päihteitä käyttävän aivoissa samoja mielihyvää aiheuttavia aivoratoja, joita myös vauva aktivoi olemisellaan. (Kahila & Kivistö 2019, 136.) Pajulon (2011) mukaan voidaankin ajatella vauvan ja päihteiden ikään kuin kilpailevan äidin mielihyvästä, jolloin äidin on haasteellista huomioida tai ymmärtää vauvan vaateita ja tarpeita omasta halustaan huolimatta. Näitä taitoja on kuitenkin mahdollista opetella.” Marjukka Pajolo, LT, erikoislääkäri, erikoistutkija 

  • Päihdeongelmaisten naisten/äitien taustoissa ja sosiaalisessa tilanteessa on paljon kasautuneita vaikeuksia, riskejä ja traumaattisia kokemuksia, tämän vuoksi ei ole pelkästään kysymys päihteiden käytöstä.
  • Päihteitä käyttävät naiset/äidit eivät koe itseään arvokkaana, eivätkä huolehtimisen arvoisena, tästä johtuen voi olla vaikeaa huolehtia omasta vauvastaan.
  • Naisten kyky huolehtia omasta hyvinvoinnistaan on usein puutteellinen. Ehkäisystä ei muisteta huolehtia, useat kertovat: ”En ole aikaisemminkaan tullut raskaaksi, miksi nyt?”