Hyppää pääsisältöön
Nainen raskaana ulkona.

Loppuraskauden käynnit äitiysneuvolassa | Raskaana olevat päihteitä käyttävät naiset

Tämä sivu on osa raskaana olevan päihteitä käyttävän naisen ja vauvaperheen palveluketjua.

Rohkaisen sinua varaamaan ajan mahdollisimman pian äitiysneuvolaan, jos raskautesi on edennyt jo pitkälle, etkä ole päihteiden käytön vuoksi uskaltanut tulla neuvolakäynnille. Tulevan vauvasi kasvun ja kehityksen seurantaa ei ole vielä myöhäistä aloittaa neuvolassa. Saat myös tukea vanhemmuuteesi ja sinulle kerrotaan erilaisista perheiden palveluista. Perheiden palvelut 

Neuvolakäyntien yhteydessä kaikilta raskaana olevilta naisilta kysytään päihteiden käytöstä ja jokainen täyttää laajan Audit-testin. (Maailman terveysjärjestön kehittämä). Vastaa rehellisesti Audit- kyselyyn, koska tarvittaessa tuloksen perusteella saat oikeanlaista apua.

Alkoholin käytön riskit - AUDIT

Sinun ei tarvitse pelätä vastauksiasi, koska saat neuvolan lisäksi oikeanlaista apua  osaavien ammattilasten tukemanaKukaan äiti ei halua pahaa vauvalleen, mutta päihteiden (tupakka, alkoholi, lääkkeet, huumeet) käytön lopettaminen on vaikeaa, muttei mahdotonta oikean tuen avulla. Pyri mahdollisimman päihteettömään raskauteen. Vaikka päihteiden käyttösi ei loppuisi kokonaan raskausaikana, päihteistä johtuvia haittoja voidaan aina vähentää, joka on sikiölle kasvulle ja kehitykselle elintärkeää.

Audit-testin antamat mahdollisuudet

Audit-testin avulla voit pohtia, käytätkö alkoholia kohtuullisesti vai ehkä liikaa? Vastaamalla AUDIT-testin kysymyksiin saat monipuolisen kuvan alkoholin-, tupakan-, huumeiden-, ja lääkkeiden käyttöön mahdollisesti liittyvistä riskeistä ja haitoista. Valitse se vaihtoehto, joka parhaiten vastaa omaa tilannettasi.

Audit-testin läpikäynti on alku päihteiden käyttösi muutokselle ja siihen tulet saamaan ammattilaisten ja tarvittaessa myös kokemusasiantuntijan tukea sekä apua. Keskusteluissa terveydenhoitajan kertoo sinulle raskausajan päihdehoidosta ja eri tukimuodoista, jotka antavat sinulle apua ja samalla tuleva vauvasi saa myös apua turvalliseen kasvuun ja kehitykseen. Puolisosi saa myös apua sitä halutessaan. Terveydenhoitajan tekee yhteistyötä usean eri työntekijän kanssa, jotka auttavat raskaana olevia päihteitä käyttäviä naisia.

Tutustu ja lue: 

Terveydenhoitaja ohjaa sinua eteenpäin tekemällä lähetteet

  1. HAL-poliklinikalle (huumausaineet, alkoholi, lääkkeet) ja
  2. Jyväskylässä Päihdelääketieteen poliklinikalle, muualla Keski-Suomen hyvinvointialueella kaksoislähetteen voi tehdä alueen Mielenterveys- ja  päihdepoliklinikalle, ks. Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut, joissa tehdään ensin arvio siitä, millaista tukea mahdollisesti tarvitset.

Raskausajan palvelut ovat maksuttomia.

1. HAL-poliklinikalla seurataan raskautesi etenemistä.

  • Vauvasi hoito aloitetaan jo raskausaikanasi.
  • Vauvan hoito tapahtuu tukemalla sinua päihteettömyyteen ja samalla vauvan kasvua ja kehittymistä seurataan mm. ultraäänikuvauksilla.
  • HAL-poliklinikalla selvitetään sinun kokonaistilanne päihteiden käytön, sosiaalisen ja terveydellisen tilan suhteen.
  • Lisäksi kartoitetaan mahdollisia hoitovaihtoehtoja yhteistyössä sosiaali- ja terveystoimen kanssa sekä tehdään jatkoseurantasuunnitelma.

2. Päihdelääketieteen poliklinikka

Raskaana olevan päihdehoito on vapaaehtoista, mutta erittäin suositeltavaa. Miksi?

  • Raskausaika on monelle, myös sinulle mahdollisuus muuttaa elämän suuntaa ja päästä eroon päihteiden käytöstä, kunhan tuki tähän on riittävää. Raskaus motivoi useita päihteettömyyteen.
  • Päihderiippuvuudesta irrottautuminen yksin, ilman tukea on lähes mahdotonta.
  • Päihdehoidossa motivoidaan sinua vieroittautumaan, hillitsemään päihteiden sekakäyttöä ja ohikäyttöä.
  • Päihdepoliklinikalla tuen tarkoituksena on auttaa sinua pysymään mahdollisimman päihteettömänä ja turvata näin sikiön kasvu ja kehitys.
  • Päihdepoliklinikalla aloitetaan myös vauvasi hoito jo raskausaikanasi. Vauvan hoito tapahtuu tukemalla sinua ja myös vauvan isää päihteettömyyteen.
  • Tukeen sisältyy myös sinun ja vauvan kiintymyssuhteen ja vanhemmuuden herättelyä.

Miksi tehdään ja mitä se tarkoittaa?

  • Terveydenhoitajalla on velvollisuus tehdä  ennakollinen lastensuojeluilmoitus, joka käynnistää virallisesti työntekijöiden tuen järjestämisvelvollisuuden sinulle ja vauvallesi.
  • Ilmoitus tehdään virallisesti siksi, että eri työntekijöiden on tärkeää saada riittävän ajoissa tieto syntyvästä lapsestasi. Tällöin tarvittavat palvelut on mahdollista suunnitella etukäteen yhdessä sinun ja puolisosi kanssa.
  • Ennakollinen lastensuojeluilmoitus kertoo samalla sinun oikeudesta saada palveluita ja terveydenhoitajan vastuusta kertoa huolesta ja palvelun tarpeesta muille viranomaisille.
  • Ilmoitus tehdään yhteistyössä sinun kanssa. Sinulla on oikeus tietää ilmoituksen tekemisestä. Viranomaisella on velvollisuus se tehdä, vaikka et haluaisi niin tapahtuvan.
  • Huom! Kaikki ennakolliset lastensuojeluilmoitukset eivät johda automaattisesti lastensuojelun asiakkuuden alkamiseen vauvan synnyttyä. Perhe saattaa pärjätä lähiverkoston, muiden palveluiden tai esim. varhaisen tuen palveluiden avulla. 
  • Ennakollinen lastensuojeluilmoitus tehdään ennen lapsen syntymää, silloin kun on perusteltua aihetta epäillä, että syntyvä lapsi tulee välittömästi syntymänsä jälkeen tarvitsemaan lastensuojelun tukitoimia. Kyse voi olla esimerkiksi äidillä tai isällä olevasta päihdeongelmasta tai vakavasta mielenterveyshäiriöstä.

Lastensuojelulaki 25 c § (Finlex)

Ennakollinen lastensuojeluilmoitus (Finlex) 

Lastensuojeluilmoitus