Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.
Raskaana oleva henkilö pitelee käsistä muodostettua sydäntä vatsansa päällä, nainen on kuvattu hartioista alaspäin.

Äitiysneuvola | Raskaana olevat päihteitä käyttävät naiset

Tämä sivu on osa raskaana olevan päihteitä käyttävän naisen ja vauvaperheen palveluketjua.

Riippumatta raskauden vaiheesta, käynnin sisältö on saman suuntainen kaikissa vaiheissa, ellei raskaana olevaa ole ohjattu aikaisemmin kaksoislähetteellä tuen piiriin. 

 Vanhempien päihdehoito on keskeistä sikiön ja lapsen suojelussa!

  • Päihderiippuvaisella äidillä ja isällä retkahdukset sekä käytön jatkuminen ovat tavanomaisia vauvan syntymän jälkeen.
  • Päihteetön raskausaika ei takaa jatkossa päihteettömyyttä tai edes kohtuullista päihteiden käyttöä.

Lisätietoa

Toimi näin kun kohtaat raskaana olevan päihteitä käyttävän naisen neuvolassa ja kertaa CHECK-lista!

1. OTA PUHEEKSI 

  • Kysy päihteiden käytöstä kaikilta raskaana olevilta naisilta.
  • Neuvolan tehtävä on tunnistaa ja ottaa puheeksi raskaana olevan naisen ja perheen vanhempien päihteiden käyttö, sekä ohjata jatkotuen piiriin.

2. TEE KAKSOISLÄHETE, kun yksikin HAL-lähetekriteeri täyttyy

  • Tee raskauslähete HAL-poliklinikalle, diagnoosi riville maininta ”HAL-potilas”
  • Tee lähete Päihdelääketieteen poliklinikalle LifeCare-potilastietojärjestelmän kautta LifeCare -viestillä valitsemalla vastaanottajaksi ”suorituspaikka/rooli”-valikosta Päihdelääketieteen poliklinikka ja Päihdepoliklinikka/osastosihteeri. 

    Muualla Keski-Suomen hyvinvointialueella kaksoislähetteen voi tehdä alueen Mielenterveys- ja päihdepoliklinikalle, ks. Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut.

3. TEE ENNAKOLLINEN LASTENSUOJELUILMOITUS     

  • Ammattilaisen velvollisuus on tehdä ennakollinen lastensuojeluilmoitus, joka tulee tehdä raskauden vaiheesta riippumatta aina, kun raskaana olevan päihteiden käyttö tulee esiin. Ennakollisia lastensuojeluilmoituksia voi tehdä useat tahot.
  • Älä mieti, että joku toinen sen tekee!
  • HAL-poliklinikat ovat lähetteellä toimivia erityisäitiyspoliklinikoita päihteitä käyttäville raskaana oleville naisille. HAL-tiimi koostuu yleisimmin kätilöstä, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäristä ja sosiaalityöntekijästä.
  • HAL-poliklinikka vastaa päihteitä käyttävän raskaana olevan naisen raskauden seurannasta ja synnytyksen suunnittelusta.
  • HAL-poliklinikka seuraa raskaana olevan naisen ja sikiön vointia ja arvioi päihde- ja lääkeainealtistusten vaikutuksia naisen terveyteen, raskauteen ja sikiöön.
  • HAL-poliklinikalla tehdään monitoimijaista yhteistyötä neuvolan, aikuissosiaalityön, päihdehoidon ja lastensuojelun kanssa raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen.
  • HAL-poliklinikalla selvitetään naisen kokonaistilanne päihteiden käytön, sosiaalisen ja terveydellisen tilan suhteen. Lisäksi kartoitetaan mahdollisia hoitovaihtoehtoja yhteistyössä sosiaalitoimen ja päihdehoitoyksikön kanssa ja tehdään jatkoseurantasuunnitelma.
  • HAL- poliklinikalla keskitytään ensisijaisesti sikiön kasvun ja kehityksen seurantaan ja äidin kanssa tehdään loppuraskaudesta synnytyssuunnitelma ja yhteistyössä monitoimijaisen verkoston kanssa jatkotukisuunnitelma.
  • HAL-poliklinikalla seurataan raskautta UÄ-tutkimuksin, verikokein ja U-huume kontrolleilla ja tarvittaessa alkometripuhallutuksin.
  • HAL-poliklinikka ei ole päihdehoitoyksikkö. Äidin päihdehoito toteutetaan ensisijaisesti Mielenterveys- ja päihdepalveluissa.

 

Lomakkeet ja lisätietoa 

Ennakollisen lastensuojeluilmoituksen ja lastensuojeluilmoituksen tarkoitus on varmistaa lapselle ja perheelle riittävä tuki sosiaalipalveluista. 

Ennakollinen lastensuojeluilmoitus tehdään ennen lapsen syntymää, jos on perusteltua syytä epäillä, että syntyvä lapsi tulee tarvitsemaan lastensuojelun tukitoimia välittömästi syntymänsä jälkeen. Ilmoitus tehdään esimerkiksi silloin, kun ammattilaisella on perusteltua tietoa odottajan tai tämän puolison päihdeongelmasta tai vakavasta mielenterveyden häiriöstä. Jokaisella sosiaali- ja terveysalan ammattilaisella on velvollisuus tehdä ennakollinen lastensuojeluilmoitus, vaikka toinen asiakkaan asioita hoitava taho olisi ilmoituksen jo tehnyt. Raskaana olevan henkilön suostumuksella voidaan tehdä yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi myös matalammalla kynnyksellä. 

Ammattilaisen velvollisuus on tehdä lastensuojeluilmoitus, jos epäillään, että lapsen lastensuojelun tarve tulee selvittää esimerkiksi vanhemman päihteidenkäytön vuoksi. Velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus tai ennakollinen lastensuojeluilmoitus koskee laajaa joukkoa ammattilaisia.

Lisätietoa ilmoituksista sekä ilmoitusvelvollisuudesta: