Hyppää pääsisältöön
Image

 

Tämä sivu on osa rannekanavapotilaan hoito- ja palveluketjua.

Rannekanavapotilas vastaanotolla

Asiakkaan hakeutuessa hoitoon rannekanavaoireen vuoksi hänet ohjataan ensisijaisesti fysioterapeutin vastaanotolle. Vastaanotolla selvitetään kattavasti esitiedot ja tehdään kliinisiä tutkimuksia rannekanavaoireiden todentamiseksi ja muiden sairauksien ja/tai tilojen poissulkemiseksi. Jos vastaanotolla herää epäilys vaikeasta rannekanavaoireyhtymästä asiakasta tehdään kiireellinen lähete erityistasolle kirurgian poliklinikalle. Vaikeassa rannekanavaoireyhtymässä mm. peukalon (thenar) lihakset surkastuvat. Muissa tapauksissa rannekanavapotilaalle ohjataan omahoito johon kuuluu yölastan käyttö ja venytysharjoitusten tekeminen 2-3 kuukauden ajan. Omahoidon aloitus ei vaadi hermojohtonopeustutkimuksen tekemistä

Hermojohtonopeustutkimukset rannekanavaoireyhtymässä

Hermojohtonopeustutkimuksella todennetaan kliinisesti todettu rannekanavaoireyhtymä ja se tehdään, jos omahoito ei ole auttanut riittävästi. Hermojohtonopeustutkimuksia tehdään elektroneuromyografiatutkimuksella (ENMG) tai Mediracer -tutkimuksella. ENMG -tutkimuksia tehdään työterveyden kautta ja Sairaala Novassa kliinisellä neurofysiologialla. Mediracer -tutkimuksia tehdään tietyissä perustason fysioterapiayksiköissä ja Sairaala Novassa fysiatrian poliklinikalla.

Hoidon toteutus

Normaali ENMG -löydöksessä potilas ohjataan fysioterapiaan jos oireet ovat lievät. Jos oireet ovat vaikeat potilas ohjataan lääkärin arvioon.

Jos hermojohtonopeustutkimuksessa todetaan lievä tai keskivaikea rannekanavaoireyhtymä potilas ohjataan fysioterapiaan omahoidon toteutusta varten. Omahoitoa toteutetaan kahden - kolmen kuukauden ajan. Hankalammissa oireissa potilaalle voidaan kokeilla lääkärin antamaa kortikosteroidi-injektiota. Jos oireet eivät lievity riittävästi omahoidolla tai muilla keinoilla (kuten kortisoni-injektio), potilaasta tehdään lähete käsikirurgialle leikkaushoidon arvioon jos potilas on halukas leikkaukseen.

Jos hermojohtonopeustutkimuksessa todetaan vaikea rannekanavaoireyhtymä potilaasta tehdään  kiireellinen lähete kirurgian poliklinikalle leikkaushoidon arviota varten.