Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Metsäinen koivumaisema.

Kuntatoimijoiden, järjestöjen ja seurakuntien tarjoama tuki | Nuorten mielenterveystyö

Tämä sivu on osa Nuorten mielenterveystyön hoito- ja palveluketjua.

Yhteinen toiminta varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa sekä vapaa-ajan ympäristöissä tukee terveyttä ja hyvinvointia edistäviä valintoja ja suojaa riskeiltä. Eri tahojen on mahdollista vahvistaa mielenhyvinvointi tukevia ja suojaavia tekijöitä. 

Nuorisotyöllä tarkoitetaan nuorten kasvun, itsenäistymisen ja osallisuuden tukemista yhteiskunnassa. Tällä toiminnalla halutaan edistää nuorten osallistumista ja osallisuutta. Kuntien välillä on paljon vaihtelua siinä, mihin työmuotoihin nuorisotyössä keskitytään. Nuorisotyön tavoitteena on nuorten kasvun, itsenäistymisen ja osallisuuden tukeminen yhteiskunnassa.

Etsivän nuorisotyön tehtävä on varmistaa, että jokainen nuori saa kasvamiseen, itsenäistymiseen ja osallisuuteen tarvitsemansa tuen – että kenenkään ei tarvitse kasvaa ja selviytyä yksin. Etsivässä nuorisotyössä kohdataan alle 29-vuotiaita nuoria, jotka tarvitsevat arjessaan tukea sekä näkymiä tulevaisuuteen. Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja auttaa häntä sellaisten palvelujen ja muun tuen piiriin, joilla edistetään hänen kasvuaan, itsenäistymistään, osallisuuttaan yhteiskuntaan ja muuta elämänhallintaansa sekä pääsyään koulutukseen ja työmarkkinoille (Nuorisolaki 1285/2016).

 

Järjestöt ja seurakunnat tukevat mielenterveystyötä monin tavoin tekemällä yhteistyötä kuntien ja hyvinvointialueen kanssa. Ne järjestävät esimerkiksi koulutusta, vapaaehtoistyötä, kampanjoita ja viestintää. Järjestöt tekevät usein työtä, joka on lähellä kuntalaisia. Katso oman seurantakuntasi www-sivuilta heidän tarjoamiaan palveluita. Mm. Jyväskylän evankelisluteriluterilainen seurakunta tarjoaa walk-in -lyhytterapiaa 16-29 -vuotiaille.

Vertaistuki on yksi keskeinen järjestöjen toimintamuoto. Tietoa paikkakunnallasi toimivista vertaistukiryhmistä löydät internetin hakukoneella (Google) tai kunnan sivuilta. Ryhmistä saa tukea arjen ja elämänhallinnan asioihin, ihmissuhteisiin sekä tunteiden käsittelyyn. Näissä ryhmissä koettu tuki, yhteenkuuluvuuden ja hyväksytyksi tulemisen tunne vahvistavat itsetuntemusta ja lisäävät voimia. 

Nuoriso-, urheilu- ja harrastetoiminnan kuntakohtaiset ja seurantakuntasi yhteystiedot löytyvät kunkin kunnan, järjestöjen ja seurakunnan omilta www-sivuilta. 

Lisätietoja järjestöistä ja yhdistyksistä löydät Lähellä.fi -sivun kautta

Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami on mielenterveysomaisten ja -omaishoitajien valtakunnallinen edunvalvoja ja omaistyön asiantuntijaorganisaatio. Teemme työtä mielenterveysomaisten ja läheisten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Lisätietoa

Paikallista toimintaa Keski-Suomen alueella: 

Yeesi on nuorten oma valtakunnallinen mielenterveysseura, joka edistää nuorten mielenterveyttä heidän omia voimavarojaan vahvistamalla.

Lisätietoa

"Me Leijonaemot olemme erityislasten vanhempia, yli lasten diagnoosirajojen. Haluamme antaa konkreettista apua toisille erityislasten vanhemmille. Niin isille kuin äideille. Tänäänkin jossain päin Suomea syntyy erilaiset vanhemmat. Erityinen elämä vaatii erityiset voimat. Mutta välillä niitä voimia ei vain ole. Siksi me perustimme Leijonaemot, vanhempien oman turvaverkon."

Lisätietoa

Kriisikeskus Mobilesta saat kriisiapua, kun

  • elämässäsi on kriisi
  • olet kokenut menetyksen
  • olet kokenut väkivaltaa
  • olet käyttäytynyt väkivaltaisesti tai olet huolissasi omasta käyttäytymisestä
  • sinulla on itsetuhoisia ajatuksia
  • olet joutunut tai epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi
  • kohtaat työssäsi asiakkaita, jotka ovat kokeneet kriisin ja haluat konsultoida ja/tai ohjata asiakkaita kriisi-, väkivalta-, Linity- ja/tai rikosuhripäivystystyöhön.

Lisätietoa

Ensi- ja turvakotien liitto on valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Lisätietoa

Pelastakaa Lapset on maailman johtava sitoutumaton lapsijärjestö, joka saa aikaan välittömiä ja pysyviä muutoksia lasten elämässä.

Lisätietoa

Jyväskylän Tyttöjen Talon toiminta on suunnattu 12–28-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille, sukupuolen moninaisuutta kunnioittaen. Tyttöjen Talolla voit hengailla, osallistua ryhmiin, tapahtumiin ja retkille, toiminnassa voi tavata uusia ihmisiä ja kokeilla erilaisia juttuja tai keskustella luotettavan aikuisen kanssa

Lisätietoa

Mannerheimin lastensuojeluliitto (MLL) on kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n Järvi-Suomen piiri edistää toiminta-alueellaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia Keski-Suomessa.

Vertaistukea ja vertaistukiryhmiä Keski-Suomen alueella: 

ADHD-liitto

ADHD-liitto tekee aktiivista vaikuttamistyötä adhd-oireisten ja heidän läheistensä  osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi yhteiskunnassa. ADHD-liitto kuuntelee, tukee ja neuvoo adhd-oireisia ja heidän läheisiään.

Lisätietoa

Vertaistukea ja vertaistukiryhmiä Keski-Suomen alueella: 

Autismiliitto

Autismiliitto on valtakunnallinen autismikirjoa edustava asiantuntija- ja kansalaisjärjestö. Autismiliitto on autismikirjon ihmisten ja heidän läheistensä asialla.

Lisätietoa

Vertaistukea ja vertaistukiryhmiä Keski-Suomen alueella: 

Suomen Tourette- ja OCD-yhdistys

Suomen Tourette- ja OCD-yhdistys toimii Tourettea ja OCD:ta sairastavien henkilöiden, heidän perheidensä ja muiden asiasta kiinnostuneiden yhdyssiteenä.

Lisätietoa

Omaishoitajaliitto

Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan tai läheistään hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi.

Lisätietoa