Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.
Lapset, nuoret ja perheet

Alle kouluikäisten palvelut – lasten ja nuorten neuropsykiatriset vaikeudet

Alle on koottu eri tilanteisiin sopivia palveluita, joihin voit olla suoraan itse yhteydessä, matalalla kynnyksellä.

Jos et tiedä mihin palveluun tai kehen ammattilaiseen olla yhteydessä, apua, tukea ja ohjausta saat näistä Keski-Suomen hyvinvointialueen matalan kynnyksen etäpalveluista:

Nepsypiirteisten lasten omahoito-ohjelma

Mielenterveystalon Nepsypiirteisten lasten omahoito-ohjelmasta saat tietoa neuropsykiatrisista piirteistä ja löydät myönteisiä keinoja tukea lastasi haastavissa tilanteissa.

Nepsy-pysäkki

Nepsy-pysäkillä saat ohjausta tilanteisiin, kun lapsiperheen jäsenellä on keskittymisvaikeuksia, tarkkaavaisuuden, toiminnanohjauksen tai aistisäätelyn haasteita. Voit myös tutustua nepsy-tukimateriaaliin, kuten aistivälineisiin, visuaaliseen materiaaliin ja kirjallisuuteen. Ohjaus on kertaluontoista ja maksutonta. Katso tarkemmat tiedot eri perhekeskusten Nepsy-pysäkeistä Perhekeskuksen verkkosivuilta.

Nepsy-infot etäyhteyksin

Nepsy-infot on suunnattu erityisesti vanhemmille, joiden lapsi tai nuori on saanut hiljattain diagnoosin (ADHD tai autismikirjo) tai siitä on herännyt epäilys. Infoissa saat muun muassa perustietoa diagnoosista, tukitoimista ja nepsy-haasteista arjessa. Katso tarkemmat ajankohdat ja ilmoittautumisohjeet Nepsy-tiimin verkkosivuilta.

 

 

Lastenneuvola

Lastenneuvolan tehtäviin kuuluu neuropsykiatristen vaikeuksien varhainen tunnistaminen, ohjaus lisätutkimuksiin ja tukipalveluihin sekä perheen tukeminen vanhemmuudessa ja arjessa selviytymisessä. Neuropsykiatrisia vaikeuksia pyritään tunnistamaan neuvolassa erityisesti 4–6-vuotiaiden lasten terveystarkastuksissa mm. LENE-tutkimusten avulla. Voit olla myös ikäkausitarkastusten välillä yhteydessä suoraan omaan neuvolaasi, mikäli sinulla herää huoli lapsesta."

Varhaiskasvatus

Jos jokin lapsesi toiminnassa mietityttää tai huolestuttaa, otathan asian herkästi esille varhaiskasvatuksen ammattilaisten kanssa. Tuen tarpeen havaitsemisessa ja suunnittelussa huomioidaan sekä vanhempien että kasvatushenkilöstön havainnot. Yhteistyössä voidaan tunnistaa lapsen vahvuudet ja kehitystarpeet, jotta tuki olisi mahdollisimman tehokasta ja lapsen edun mukaista.

Jokaisella lapsella on oikeus saada riittävästi tukea varhaiskasvatuksessa. Oikea-aikaisella ja yksilöllisellä tuella voidaan edistää lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia. Lapsen tarpeisiin vastaavaa tukea rakennetaan varhaiskasvatuksessa kolmitasoisen tuen mallin mukaisesti. Tasot ovat yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki. Varhaiskasvatus tekee monialaista yhteistyötä ja kutsuu tarvittaessa tukitoimien suunnitteluun mukaan muita ammattilaisia.

Esiopetus

Lapsen tuen tarve arvioidaan aina lapsen aloittaessa esiopetuksen. Esiopetuksella on suuri merkitys lasten kasvun ja oppimisen tuen tarpeiden varhaisessa havaitsemisessa, tuen antamisessa ja samalla vaikeuksien ehkäisemisessä. Esiopetuksessa olevalla lapsella on oikeus saada kehityksen ja oppimisen edellyttämää tukea heti tuen tarpeen ilmetessä. Tuen kolme tasoa ovat yleinen, tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki. Esiopetus on osa varhaiskasvatusta, mutta esiopetukseen osallistuvat lapset kuuluvat myös perusopetuslain mukaisen kasvun ja oppimisen tuen piiriin.

Opiskeluhuolto

Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut osallistuvat esikoululaisten tukitoimien suunnitteluun, toteutukseen ja seurantaan, yhdessä muun esikoulun henkilöstön kanssa. Esiopetuksessa opiskeluhuollon terveydenhoitopalvelut järjestetään ikäryhmälle suunnattuina neuvolapalveluina. Lapsen kokonaistilanteen hahmottamiseksi ja yhteisen ymmärryksen löytymiseksi, yhteistyötä tehdään monesti yhteisissä palavereissa, yhdessä huoltajien kanssa. 

Perhekeskukset

Perhekeskus on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa on tarjolla ohjausta ja neuvontaa monenlaisissa perheiden ja nuorten tilanteissa sekä haasteissa. Perhekeskusten toimipisteiden yhteystiedot ja tarkemmat palvelutarjonnat löydät Perhekeskuksen verkkosivuiltaSähköisessä perhekeskuksessa työskentelee etäperhetyöntekijä ja nuorten etätyöntekijä, jotka ovat tavoitettavissa helposti ja nopeasti chatin sekä Pyydä apua -napin kautta. 

Nepsy-pysäkki 

Pysäkillä saat ohjausta tilanteisiin, kun lapsiperheen jäsenellä on keskittymisvaikeuksia, tarkkaavaisuuden, toiminnanohjauksen tai aistisäätelyn haasteita. Katso tarkemmat tiedot eri perhekeskusten Nepsy-pysäkeistä Perhekeskuksen verkkosivuilta.

Kasvatus- ja perheneuvola

Kasvatus- ja perheneuvolassa tuetaan lapsiperheitä erilaisissa haastavissa elämäntilanteissa. Lapsen neuropsykiatriset piirteet saattavat tuoda lisähaastetta vanhemmuuteen ja perheen vuorovaikutukseen. Perheneuvolassa tarjotaan tukea perhesuhteisiin ja vanhemmuuteen lapsen nepsypiirteisiin liittyen. Palvelut ovat maksuttomia, eikä lähetettä tarvita.

Perheneuvolassa perheen hoito ja terapeuttinen tuki tapahtuvat perhekeskeisesti. Pienten, alle kouluikäisten lasten kohdalla vanhempi/vanhemmat ovat aina tiiviisti mukana työskentelyssä ja joskus työskentely toteutuu vanhempien tapaamisilla, ilman lapsen läsnäoloa. Keskeinen tavoite on silti tukea lapsen hyvinvointia ja vaikuttaa niihin asioihin, jotka sitä haittaavat. Ohjaus, neuvonta ja terapeuttinen työskentely perustuvat perheen tilanteen yksilölliseen ja perhekeskeiseen arviointiin. Työskentelyssä voidaan yhdistää erilaisia työmuotoja tarpeen mukaisesti. Lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksen tukemisen menetelminä hyödynnetään mm. MIM-vuorovaikutuksen havainnointia ja Theraplay-hoitoa.

Perheasiain neuvottelukeskus

Seurakunnan perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa apua ja tukea ihmissuhteisiin keskisuomalaisille perheille ja pariskunnille. Perheneuvontaan voi mennä yksin, kaksin tai koko perheen voimin. Perheneuvonnassa ei ole hengellistä sisältöä eikä vastaanotolle tullakseen tarvitse olla kirkon jäsen. Palvelut ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Lapsiperheiden sosiaalipalvelut

Perhetyö nepsypiirteisen lapsen perheen tukena
Perhetyön perustehtävä on tukea perheiden elämänhallintaa ja heidän omien voimavarojensa käyttöä. Perhettä autetaan antamalla neuvoja lasten eri ikävaiheissa ilmeneviin haasteisiin. Perhetyötä tehdään pääosin perheen kotona.

Varhaisen tuen perhetyössä työskennellään rajatun teeman mukaisesti ja työskentely on lyhytkestoista. Varhaisen tuen perhetyöhön voit olla suoraan itse yhteydessä.

Erityistä tukea tarvitsevien lasten perheiden kohdalla perhetyö myönnetään palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Tällöin perheen tilanne on usein kompleksisempi, ja haasteiden eteen työskennellään pitkäjänteisesti ja moniammatillisesti.

Palvelutarpeen arviointi

Voit tehdä sosiaalihuoltolainmukaisen yhteydenoton palvelutarpeen arvioimiseksi, jos kaipaat tukea esimerkiksi arjen haasteisiin, omaan jaksamiseesi, elämänhallintaan tai vanhemmuuteen. Yhteydenottosi jälkeen selvitetään perheenne kokonaistilannetta, millaista tukea lapsenne ja perheenne toivoo sekä mitkä palvelut voisivat auttaa perhettänne.

Palvelutarpeen arvioinnin kautta lapsellenne ja perheellenne voidaan myöntää erilaisia sosiaalihuoltalainmukaisia palveluita, esimerkiksi sosiaalihuoltolain mukaista perhetyötälapsiperheiden kotipalveluaammatillista tukihenkilötoimintaa ja ammatillista tukiperhetoimintaa

Perhepolku-verkkokurssi

Keski-Suomen hyvinvointialue tarjoaa kaikkien alueensa 0-16-vuotiaiden lasten ja nuorten perheille käyttöön Perhepolku-verkkokurssin. Verkkokurssi on itsenäisesti verkossa toteutettava, kolmen kerran kurssi, joka pyrkii vahvistamaan vanhempien itsemyötätuntoa sekä parisuhteen ja perheen myötätuntoista vuorovaikutusta. Kirjaudu kurssille itse luomillasi tunnuksilla: Perhepolku-verkkokurssi vanhemmille - Perhepolku®

Keskittymisvaikeuksien omahoito-ohjelma aikuisille

Jos vanhempana olet huomannut, että keskittymisvaikeutesi haastavat arjen- ja elämänhallintaa, tutustu aikuisille suunnattuun Mielenterveystalon keskittymisvaikeuksien omahoito-ohjelmaan.

Nepsypiirteisten lasten omahoito-ohjelma

Mielenterveystalon Nepsypiirteisten lasten omahoito-ohjelmasta saat tietoa neuropsykiatrisista piirteistä ja löydät myönteisiä keinoja tukea lapsesi toimintakykyä. Omahoito-ohjelmasta löydät mm. työkaluja tukea lasta aistimusten käsittelyssä ja säätelemisessä sekä lapsen arjessa selviytymistä.

Toimintaterapian etäryhmät

Aistivat - etäryhmä vanhemmille

Etäryhmässä saat tietoa aistitiedon säätelyn vaikeuksista sekä opit arjen keinoja ja toiminnallisia menetelmiä lapsen tukemiseksi. Lisätietoa ryhmästä ja aikatauluista Keski-Suomen hyvinvointialueen nettisivuilta.

Virtapiiri – etäryhmä vilkkaiden lasten vanhemmille

Etäryhmässä saat tietoa ja keinoja siitä, kuinka voit tukea vilkasta lasta arjessa.  Lisätietoa ryhmän sisällöstä ja aikatauluista Keski-Suomen hyvinvointialueen nettisivuilta.

Lasten toimintaterapia ja Toimiva-ohjaus

Toimiva -ohjaus on tarkoitettu perheille, joiden arki on erityisen haastavaa ja perhe tarvitsee nopeasti toimintaterapeutin ohjausta arjen helpottamiseksi. Toimiva-ohjaukseen voi asiakas olla itse suoraan yhteydessä.

Lasten ja nuorten toimintaterapiassa toimintaterapeutit tekevät nepsypiirteisille lapsille ja nuorille toimintakyky- ja terapiatarpeen arviointeja, antavat ohjausta ja neuvontaa perheelle, toteuttavat ohjauksellisia terapiajaksoja ja osallistuvat kuntoutuksen ja tukitoimien suunnitteluun. Aloitteen tai lähetteen toimintaterapiaan voi tehdä terveydenhuollon ammattilainen tai varhaiskasvatuksen erityisopettaja. 

Pikkulapsiperheiden psykologi

Pikkulapsiperheiden psykologi palvelee äitiysneuvolan asiakkaita sekä 0–5-vuotiaita lapsia ja heidän perheitään. Voit olla yhteydessä psykologiin, kun sinua askarruttavat vanhemmuuteen, lapsen kehitykseen & käyttäytymiseen (esim. tarkkaavaisuus, vuorovaikutus) tai kasvatukseen liittyvät asiat. 

Kasvatus- ja perheneuvola

Lasten perusterveydenhuollon mielenterveyden arviointi, tutkimus ja hoito toteutetaan perheneuvolassa. Työskentely sisältää lasten kasvuun ja kehitykseen, perhe-elämään, ihmissuhteisiin ja sosiaalisiin taitoihin liittyvää arviointia, ohjausta, asiantuntijaneuvontaa ja muuta hoitoa tai tukea. Palvelut ovat maksuttomia, eikä lähetettä tarvita. 

Perheneuvolassa lapsen tai perheen hoito ja terapeuttinen tuki tapahtuvat perhekeskeisesti. Pienten, alle kouluikäisten lasten kohdalla vanhempi/vanhemmat ovat aina tiiviisti mukana työskentelyssä ja joskus työskentely toteutuu vanhempien tapaamisilla, ilman lapsen läsnäoloa. Keskeinen tavoite on silti tukea lapsen hyvinvointia ja vaikuttaa niihin asioihin, jotka sitä haittaavat.

Lasten mielenterveystyön hoito- ja palveluketju

Tutustu Keski-Suomen hyvinvointialueen Lasten mielenterveystyön hoito- ja palveluketjuun. Hoito- ja palveluketju koskee alle 13-vuotiaita lapsia, joilla on haittaa ja kuormitusta tunne-elämässään, käyttäytymisessään, ajatusmaailmassaan tai sosiaalisissa suhteissaan. 

Järjestöjen ja yhdistysten kautta on mahdollista saada monenlaista tukea, kuten ohjausta ja neuvontaa, vertaistukea ja asiantuntevaa tietoa. Vertaistuella on suuri merkitys niin yksilön kuin koko perheen jaksamiselle ja elämänhallinnalle.