Mitä ovat kehitykselliset neuropsykiatriset häiriöt?
Kehityksellisiin neuropsykiatrisiin häiriöihin kuuluvat autismikirjon häiriö, Touretten oireyhtymä, oppimisvaikeudet, kehityksellinen kielihäiriö ja ADHD, johon tässä ketjussa keskitytään. Puhekielessä häiriöistä käytetään nimityksiä "neurokirjo" tai "nepsy".
Mitä on ADHD?
ADHD tarkoittaa aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriötä. Se on yleisin kehityksellinen neuropsykiatrinen häiriö. Yksilöllisellä oireilulla on vahva perinnöllinen alttius eikä sen kehittymistä voi itse täysin ennaltaehkäistä. Oireilua esiintyy viimeistään 7 vuoden ikään mennessä, eikä se koskaan ala vasta aikuisuudessa. Perimän ohella raskaudenaikaiset ympäristötekijät ja äidin päihteidenkäyttö suurentavat riskiä ADHD kehittymiseen. Lyhenne ADHD tulee sanoista Attention Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD:n eri muodot ovat;
Yleisimmät ADHD:n oireet
Oireilua on eriasteista, yleisimmät oireet ovat tarkkaavuuden säätelyn ja toiminnanohjauksen vaikeus, yliaktiivisuus sekä impulsiivisuus. Aikuisuuden myötä on tyypillistä, että tarkkaamattomuuden ja toiminnanohjauksen oireita edelleen on, mutta muut oireet ovat lieventyneet.
Jos oireet eivät ole kuormittaneet työ- tai toimintakykyäsi, eikä muita liitännäissairauksia epäillä, sinua ei yleensä ohjata tutkimuksiin. Myös ajankohtainen päihteiden liikakäyttö aiheuttaa ADHD:lta vaikuttavia oireita ja siksi päihderiippuvuus on hoidettava ensiksi tasapainoon.
Mieti etukäteen, miksi ja mitä haluat tutkimuksilta tai hoidolta? Saatko lisäarvoa diagnoosista, lääkityksistä tai kuntoutuksesta? Hyödytkö enemmän arjen tuesta tai riittääkö sinulle paneutuminen omahoito materiaaleihin?
Oireilun hankaloittaessa merkittävästi päivittäistä tekemistä, työ- tai toimintakykyä sekä sosiaalisia suhteita on aihetta hakeutua alkukartoitus haastatteluun, jossa arvioidaan esimerkiksi muiden mielenterveysoireiden, päihteiden, unen tai elämäntilanteen vaikutus oireiluun.
Ennen yhteydenottoa mielenterveys ja riippuvuudet -chattiin (Jyväskylä, Hankasalmi, Uurainen, Joutsa, Luhanka, Toivakka, Keuruu, Multia, Petäjävesi, Laukaa ja Konnevesi -asukkaat) tai mielenterveys- ja päihdepalveluihin suositellaan täyttämään Terapianavigaattori -verkkopalvelu, joka tarjoaa mahdollisuuden tunnistaa mielenterveyshoidon tarpeita. Kyselyn täyttäminen kestää noin 20 minuuttia. Ota lopuksi kuukauden voimassa oleva koodi talteen ja ole yhteyttä ammattilaiseen.
Lisätietoa