Hyppää pääsisältöön

Opiskeluterveydenhuolto toisen asteen opiskelijoille

Opiskeluterveydenhuolto tarjoaa sinulle terveys- ja sairaanhoitopalvelut, jos opintosi kestävät yli kaksi kuukautta ja opiskelet

 • lukiossa
 • ammatillisessa oppilaitoksessa
 • vapaan sivistystyön oppilaitoksessa, esimerkiksi kansanopistossa

Oppisopimusopiskelijat ja yli 18-vuotiaat aikuislukion opiskelijat saavat terveys- ja sairaanhoitopalvelut omalta terveysasemaltaan tai työterveyshuollosta.

Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestää YTHS. Jyväskylä - YTHS

Opiskeluterveydenhuolto sisältää muun muassa opiskelijoiden

 • määräaikaiset ja yksilöllisen tarpeen mukaiset terveystarkastukset
 • sairaanhoitoa (kiireelliset yhteydenotot päivystysvastaanotoille)
 • mielenterveys- ja päihdepalveluita
 • seksuaaliterveyden edistämisen palveluita
 • suun terveydenhuollon palvelut (toteutuu suun terveydenhuollon yksiköissä)

Opiskeluterveydenhuollossa työmme tavoitteena on tukea ja edistää opiskelijoiden hyvinvointia, terveyttä ja opiskelukykyä. Lisäksi tavoitteenamme on tunnistaa opiskelijan erityisen tuen tarpeet varhaisessa vaiheessa ja ohjata hänet tarvittaessa jatkotutkimuksiin.

Opiskeluterveydenhuollon keskeisinä periaatteina ovat opiskelijalähtöisyys, varhainen puuttuminen ja monialainen yhteistyö. Työn tärkeitä suuntaviivoja ovat myös yksilöllisyys, tasavertaisuus, opiskelijan omien voimavarojen vahvistaminen sekä palvelujen vapaaehtoisuus.

Opiskeluterveydenhuollon toiminta perustuu ensisijaisesti opiskeluhuoltolakiin, terveydenhuoltolakiin ja valtioneuvoston asetukseen. Toimintaa ohjaa ja valvoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Toimi näin

Voit ottaa yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon puhelimitse, varaamalla ajan sähköisesti tai tulemalla terveydenhoitajan ajanvarauksettomalle vastaanottoajalle.

Muistathan aina perua vastaanottoaikasi, jos et pääsekään tulemaan. Sen voit tehdä kätevimmin soittamalla keskitettyyn puhelinpalveluun p. 014 266 2260.

Keskitetty puhelinpalvelu

Opiskeluterveydenhuollon keskitettyyn puhelinpalveluun voivat soittaa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta koko hyvinvointialueen toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevat ja heidän läheiset sekä yhteistyötahot.

Keskitetty puhelinpalvelu vastaa numerossa 014 266 2260 maanantaista torstaihin klo 8–16 ja perjantaisin klo 8–13. Voit soittaa esimerkiksi äkillisiin terveydentilaan liittyvissä asioissa tai tehdä ajanvarauksia.

Poikkeukset

 • Jämsässä opiskelevat ottavat yhteyttä suoraan oman oppilaitoksen opiskeluterveydenhuollon palveluihin.
 • Kinnulassa opiskelevat ottavat yhteyttä suoraan oman oppilaitoksen opiskeluterveydenhuollon palveluihin.

Sähköiset yhteydenottokanavat

 • Voit varata ajan myös sähköisesti Hyvis-asiointipalvelun kautta (niissä kunnissa, missä se on käytössä). Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Hyväksy sähköisen asioinnin sopimus ensimmäisellä kirjautumiskerralla. Hyvis, sähköinen asiointipalvelu.
 • Wilma: Voit jättää Wilma-viestissä soittopyynnön terveydenhoitajalle, mutta muistathan, että Wilma-viestien kautta et voi muuten hoitaa terveyteesi liittyviä asioita. Terveydenhoitaja voi lähettää sinulle Wilma-viestinä kutsun esimerkiksi 1. opiskeluvuoden terveystarkastukseen.
 • Käytettävissäsi ovat myös sähköiset Omaolo- ja Omaks.fi -palvelut.

Maksullisuus

Opiskeluterveydenhuollon käynnit ovat pääosin maksuttomia. Maksullisia käyntejä ovat ainoastaan sairaanhoidolliset lääkärikäynnit 18 vuotta täyttäneille. Peruuttamattomasta, käyttämättä jätetystä lääkärin sairasvastaanottoajasta peritään voimassa oleva peruutusmaksu 18 vuotta täyttäneiltä.