

Tietoa elämäntapojen merkityksestä terveydelle | Aikuisten ylipaino ja lihavuus
Tämä sivu on osa aikuisten ylipainon ja lihavuuden hoito- ja palveluketjua.
Liikunnan terveysvaikutuksia
Liikunnalla on laajasti terveysvaikutuksia ja se vaikuttaa elimistöön kokonaisvaltaisesti.
- Säännöllinen kestävyystyppinen liikunta parantaa fyysistä kuntoa ja sydämen ja keuhkojen toimintaa ja kiihdyttää lihasten aineenvaihduntaa.
- Liikkuminen vaikuttaa suotuisasti aivotoimintoihin, mielialaan, stressin hallintaan ja uneen.
- Säännöllinen liikkuminen ennaltaehkäisee, hoitaa ja kuntouttaa useita sairauksia sydän- ja verisuonisairauksista syöpiin. Erityisesti tyypin 2 diabeetikot hyötyvät säännöllisestä liikunnasta, koska ylimääräistä verenkierrossa olevaa sokeria käytetään lihastoiminnan energiana.
- Liikunta parantaa veren kolesterolitasoa ja vähentää vatsaontelossa olevaa rasvaa (viskeraalinen rasva).
- Säännöllisen ja useita kuukausia kestävän liikunnan sekä terveiden ruokailutottumusten noudattamisen vaikutuksesta myös maksan rasvoittuminen vähenee, joten usein lihavuuteen liittyvään rasvamaksaankin voidaan vaikuttaa elintavoilla.
Laihtuminen edellyttää säännöllistä kohtuukuormitteista kestävyys- ja lihasvoimaharjoittelua ja onnistuu parhaiten yhdessä terveellisten elintapojen kanssa. Säännöllisyys on liikunnan terveysvaikutusten ydin. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan jo n. 4000 askeleella päivässä saadaan terveysvaikutuksia, mutta vaikutukset kasvavat, jos kävelee enemmän. Liikunta kannatta aloitta vähäiselläkin määrällä saadakseen terveysvaikutuksia.
Ruokailun merkitys painonhallinnassa
Ruokailu vaikuttaa painonhallintaan monella tapaa.
- Ruoka- ja juomavalinnat, nautitut määrät ja aterioiden rytmi vaikuttavat energian saantiin ja kylläisyyteen syömisen jälkeen. Säännöllinen, päiväpainotteinen ruokailu tukee painonhallintaa.
- Rauhallinen ja tietoinen syöminen voi auttaa tunnistamaan herkemmin nälän astetta sekä kylläisyyttä. Ruokaillessa rauhallisesti on helpompaa syödä sopiva määrä ruokaa ja välttyä syömästä liikaa.
- Tunnistamalla erilaisia syömiseen vaikuttavia tilanteita, asioita ja tunteita, voi löytää toimivia keinoja syömisen hallintaan
- Syömisen hallinnan ja itsesäätelyn pulmat ovat tutkimuksissa liittyneet stressiin, riittämättömään yöuneen ja niukkaan syömiseen aamun ja päivän aikana
Unen, levon ja stressin merkitys painonhallinnassa
Univaje ja pitkään jatkunut stressi voivat haitata merkittävästi painonhallintaa, jopa estää painon putoamisen. Molemmat vaikuttavat elimistön hormonitoimintaan tavalla, joka tekee painonhallinnasta haasteellista: kehon energia-aineenvaihdunta muuttuu ja keho alkaa suosia energian varastointia.
Elämäntavat, painonhallinta ja laihduttaminen
- Tietoa painonhallinnasta ja laihduttamisesta , Duodecim Terveyskirjasto
- Elintavat ja painonhallinta , Terveyskylä, Painonhallintatalo
- Painonhallinta , Sydänliitto
- Uni on painonhallinnan ihmelääke , Terveyskylä
- Uni , Painonhallintatalo
- Unihäiriöiden ja kroonisen unettomuuden hoito- ja palveluketju
- Stressinhallinta , Painonhallintatalo