Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Hyvä arki ja hyvinvointia tukevat valinnat | Aikuisten astma

Tämä sivu on osa Aikuisten astman hoito- ja palveluketjua.

Keuhkojen terveys ja toimintakyky vaikuttavat elämänlaatuun. Terveelliset elintavat ja omahoidon keinot edistävät ja ylläpitävät hengitysterveyttä. Riittävä uni ja lepo, mieluinen liikunta ja terveyttä edistävä ravinto osana omaa arkea edistävät hyvinvointia ja jaksamista. Olennaista on löytää ja toteuttaa itselle tärkeitä, omaa hyvinvointia tukevia valintoja!

Liikkeelle kannattaa lähteä huomaamalla jo asiat, jotka toimivat. Tämä auttaa suuntaamaan ajatusta myös niihin valintoihin, joihin kenties kaivataan hyvinvointia ja jaksamista vahvistavaa muutosta. Omaa hyvinvointia kannattaa vaalia!

Liikunta 

Säännöllinen liikunta parantaa elämänlaatua, lisää astmaatikon suorituskykyä ja parantaa mahdollisesti astman hoitotasapainoa. Luontoliikunta parantaa mielialaa ja vahvistaa immuunipuolustusta.

Lisätietoa

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio ylläpitää toimintakykyä, edistää keuhkojen terveyttä ja pitää yllä hyvää vastustuskykyä sekä vaikuttaa painonhallintaan.

Lisätietoa

Savuttomuus

Tupakoinnin lopettaminen ja savuttomuus vähentävät astmaoireita, hengitystieinfektioita, astmalääkkeiden tarvetta ja parantavat fyysistä suorituskykyä. Vain sinä itse voit tehdä päätöksen savuttomuudestasi. Pyydä apua tupakoinnin lopettamiseen lääkäriltä, hoitajalta tai apteekista. Tutustu myös Tänään on oikea päivä -opppaseen (Hengitysliitto).

Lisätietoa

Sisäilma

Kodin siistinä pitäminen ja hyvästä sisäilmasta huolehtiminen ovat osa omahoitoa, 
ks. Astmaatikon kotona.

Elinympäristön tuotevalinnoissa saat apua mm. Allergiatunnus.fi -sivustolta     ja  rakennusmaterialeissa M1 -tunnus takaa herkille ihmisille sopivuuden, 
ks. M1-rakennusmateriaalin päästöluokitus (RTS).

Kuten muillakin, on myös astmaa sairastavan aikuisen suunhoidon perusta aamuin illoin tapahtuva hampaiden harjaus fluorihammastahnalla. Säännölliset ateria-ajat ja sokeripitoisten ruokien ja juomien käyttökertojen rajoittaminen ovat nekin tärkeä osa suun ja hampaiden hoitoa.

Harjaa hampaat fluoria sisältävällä hammastahnalla aamuin illoin

  • harjaus poistaa ientulehdusta ja reikiintymistä aiheuttavat bakteeripeitteet
  • fluori vahvistaa hampaan kiillettä ja hidastaa bakteeripeitteiden kasvua

Käytä ksylitolipurukumia tai -pastilleja ruokailujen jälkeen

  • ksylitoli poistaa bakteeripeitteitä ja hidastaa uusien peitteiden kasvua
  • ksylitoli lisää syljeneritystä ja sylki suojaa hampaita, ikeniä ja limakalvoja

Astman hoidossa käytettävillä lääkkeillä on erilaisia suuvaikutuksia, jonka vuoksi suun terveydenhuollon vastaanotolla tulee käydä säännöllisesti tarkastuksessa. Hammaslääkäri määrittelee yksilöllisen tutkimusvälin ja ylläpitohoitovälin suuhygienistillä suun ja hampaiden kunnon mukaan.

​​​​​Lisätietoa:

Uni, lepo ja arjen rytmi

Riittävää uni ja  lepo sekä arjen rytmi ovat arjen tärkeitä kulmakiviä, jotka antavat energiaa arkeen ja liikkumiseen.

Lisätietoa