Hyppää pääsisältöön
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyö.

Uutinen

Yhteistoimintaelin keskusteli yhteistoiminnasta, viranhaltijalaista ja aluejaosta

4.10.2022

Yhteistoimintalain mukaan työntekijöitä koskevat toimenpiteet kuuluu käsitellä yhteistoiminnassa. Maanantain yhteistoimintaelimen kokouksessa oli esillä yhdeksän henkilön siirtyminen Monetralle hyvinvointialueen kautta neljästä eri organisaatiosta.

Monetra Keski-Suomi on hyvinvointialueen inhouse-yhtiö, jonka palvelukseen ovat siirtymässä edelleen liikkeen luovutuksena kirjanpitohenkilöstö ja palkkasihteerit.

Tarkoitus on käydä kolmikantaiset yhteistoimintaneuvottelut, johon osallistuisivat Monetra Keski-Suomi, Keski-Suomen hyvinvointialue ja luovuttavat organisaatiot. Samalla neuvotellaan Monetran kanssa henkilöstön siirtosopimuksesta. Asiaa on tarkoitus käsitellä yhteistoimintaelimessä uudelleen 24.10.2022 ja aluehallituksessa 8.11.2022.

Vastaavia liikkeen luovutuksia on mahdollisesti tapahtumassa muillekin inhouse-yhtiöille, esimerkiksi Fimlabille, jonne on siirtymässä laboratoriohenkilöstöä Saarikasta ja Wiitaunionilta. 

Viranhaltijalain tulkinta liikkeenluovutuksessa puhutti

Outi Kavasmaa ja Anne Puronaho ottivat esille viranhaltijalain 25. pykälän tulkinnan, jonka he katsoivat tarkoittavan sitä, ettei virkaa tarvitse hakea, jos tehtävä ei liikkeenluovutuksessa muutu.

Riitta Hallberg totesi, että tehtävien hakemisen peruste on kuitenkin palvelussuhteen ehtojen yhdenmukaistaminen ja näkemys siitä, etteivät kaikki vähäisten muutosten kohteena olevat viratkaan siirry täysin sellaisinaan kuin ne ovat nykyorganisaatioissa.

– Yhdenvertaisuuden ja muutoksen kokonaisuuden näkökulmasta on tarkoituksenmukaista, että kaikki ovat haussa, Hallberg linjasi. Esimerkiksi pelastuslaitoksen virkoihin siirrytään kuitenkin suoraan, koska pelastuslaitos siirtyy sellaisenaan.

Paljonko lomaa saa viedä mennessään Hyvaksille?

Sari Puikkonen halusi kumota huhuja siitä, että hyvinvointialueelle siirtyville lomille olisi asetettu raja. HR-valmistelija Merja Virtanen vahvisti, ettei tiettyä lomapäivien määrää ole Hyvaksin puolelta määrätty. Toiveena luonnollisesti on, että lomia pidettäisiin pois mahdollisuuksien mukaan. On ymmärrettävää, että henkilöstön saatavuuden takia se ei kaikkialla onnistu. Riitta Hallberg muistutti lomien pitämisen merkityksestä jaksamiselle.

Kentällä kysellään aluemallista

Heljä Siitari kertoi kentällä olevan epätietoisuutta aluemallista. Hän kysyi, oliko malli  poliittinen vai virkahenkilön tekemä päätös.

Kati Kallimo kertoi aluevaltuuston päättäneen organisaatiosta vastuualuetasolle saakka. Tähän päätökseen ei sisältynyt hallinnollista aluejakoa, joka koskisi kaikkia alueita ja toimintoja samanlaisena.

Aluejako on Kallimon mukaan toiminnallinen jako, josta päättää kyseisen alueen johtava viranhaltija. Toiminnallisessa aluejaossa Kallimo on tarkastellut neljää vastuualuettaan ristiin. Osa niistä jakautuu neljään, osa kolmeen ja osa kahteen toiminnalliseen alueeseen. 

Kokouksessa kuultiin myös Erkki Nikkilän puheenvuoro hallintosäännön valmistelun vaiheista. Emilia Nikkinen esitteli Polku-intran kehitystä. Simo Oksanen toi terveisiä muutosjohtamisen kenttäkäynneiltä: nyt on siirrytty konkretiaan.