Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Henkilö pitää käsissään tuikkukippoa.

Uutinen

Vinkit turvallisen itsenäisyyspäivän viettoon

4.12.2023

Lähestyvä itsenäisyyspäivä tuo tullessaan juhlatunnelmaa. Jotta juhlapäivä sujuisi mahdollisimman turvallisesti, kokosimme yhteen ohjeita, joilla ehkäiset onnettomuuksia tai niiden pahentumista.

Paloturvallisuus ja kynttilät

Itsenäisyyspäivään kuuluvat monissa kodeissa perinteisesti ikkunalaudalle sytytetyt kynttilät ja ulkona ulkotulet. Huolehdi tulen varovaisesta käsittelystä:

  • Varmista, että kynttilät on sijoitettu tukevasti ja riittävän etäälle herkästi syttyvistä materiaaleista, kuten verhoista. Älä jätä kynttilöitä palamaan ilman valvontaa ja sammuta kynttilät ennen nukkumaanmenoa. Jos käytät kynttilöiden sijaan tuikkuja, aseta ne väljästi. Liian lähekkäin sijoitetut tuikut voivat synnyttää yhden ison roihun.
  • Aseta ulkotulet tukevasti palamattomalle alustalle ja huolehdi, että ulkotuli on riittävän etäällä rakennuksista ja kulkureiteistä. Suositeltu etäisyys rakennuksista on ulkotulen koosta riippuen 3–10 metriä. Aseta ulkotuli kulkureittien varrelle siten, ettei vaarana ole tulen tarttuminen ohikulkijan vaatteisiin, eli noin kolmen metrin päähän kulkureiteistä. Älä polta ulkotulia sisällä, parvekkeella, katoksessa tai kuistilla. Kovassa tuulessa ulkotuli tulee jättää sytyttämättä, sillä tuuli voi kaataa sen.
  • Ennen kuin sytytät, mieti, kuinka sammutat. Sammuta kynttilät, tuikut ja ulkotulet tukahduttamalla. Vedellä sammuttaminen voi aiheuttaa ison leimahduksen.

Katso laajemmat ohjeet turvalliseen tulenkäsittelyyn Pelastustoimen verkkosivuilta.

Terveysturvallisuus

Keski-Suomeen on luvattu itsenäisyyspäiväksi mukavaa pakkassäätä. Pukeudu lämpimästi ulkoilmajuhliin ja ota huomioon, että jalkakäytävät voivat olla liukkaita.

Jos huomaat, että joku tarvitsee apua, auta osaamisesi mukaan. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Liikenneturvallisuus

Itsenäisyyspäivän meno- ja paluuliikenteeseen kannattaa varata aikaa. Noudata nopeusrajoituksia ja varaudu liukkaisiin teihin. Jos olet liikenteessä jalan tai pyörällä, muista käyttää heijastinta.

Keski-Suomen hyvinvointialue toivottaa asukkaille turvallista ja iloista itsenäisyyspäivän juhlaa!

 

Lisätietoa:

  • Oona Höök, turvallisuusviestinnän asiantuntija, oona.hook@pelastustoimi.fi, p. 040 587 0865