Uutinen
Vanhuspsykiatriaa 15 vuotta Keski-Suomessa
23.10.2024
Keski-Suomessa yli 70-vuotiaat ikäihmiset ovat saaneet erityisesti ikääntyneille suunnattuja psykiatrian erikoissairaanhoidon palveluita jo 15 vuoden ajan. Keski-Suomeen perustettiin vanhuspsykiatrinen työryhmä huhtikuussa 2009.
Vuosien aikana on todettu, että ikääntyneiden mielenterveys- ja riippuvuusongelmia voidaan hoitaa yhtä tehokkaasti kuin nuorempienkin. Erityisosaamista tarvitaan muun muassa ikääntyneillä usein olevien fyysisten sairauksien ja elämän hallinnan kokemusta heikentävien olosuhteiden huomioimisessa.
Tyypillisimpiä ikääntyneiden mielenterveydenhäiriöitä ovat eriasteiset masennustilat, ahdistuneisuushäiriöt sekä erilaiset harhaluuloisuushäiriöt. Pitkäaikaiset psykiatriset sairaudet yleistyvät ikääntyneillä väestön ikärakenteen muutoksen vuoksi. Ikäihmisten keskuudessa mielenterveyshäiriöille ja oireiden hankaloitumiselle altistavat erilaiset elämäntilanteen muutokseen liittyvät kriisit. Näitä voivat olla leskeksi jääminen, omasta kodista pois muuttaminen tai sairaus, joka laskee ikäihmisen toimintakykyä ja kotona pärjäämistä. Myös ikääntyneiden päihdeongelmien on havaittu lisääntyneen. Erilaisten sairauksien hoitoon on tarjolla eri asteisia mielenterveyspalveluita.
- Ikääntyneiden mielenterveyden häiriöissä ennuste on yhtä hyvä kuin nuoremmilla. Elämän aikana karttuneet psyykkiset voimavarat ja selviytymiskokemukset luovat perustaa toipumiskyvylle, toteaa ylilääkäri Silja Runsten.
Vanhuspsykiatrinen työryhmä on ikääntyneen asialla
Keskeistä ikääntyneiden mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoidossa on ammattilaisten nopea reagointi tilanteeseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ikääntyneet ovat mielenterveysongelmien ilmettyä nuorempia ihmisiä haavoittuvampia ja oireet voivat vaikeutua nopeastikin vaikuttaen ikäihmisen toimintakykyyn ja itsenäiseen pärjäämiseen.
- Psyykkinen toimintakyky tulisi nähdä nykyistä vahvemmin osana ikäihmisen hyvää elämänlaatua, toteaa kliinisesti erikoistunut sairaanhoitaja Maria Pynnönen vanhuspsykiatrian työryhmästä.
Vanhuspsykiatrisen työryhmän tehtävänä on yli 70-vuotiaiden henkilöiden lääkärin lähetteellä toteutettava vaikeiden mielenterveyden häiriöiden tutkimus ja hoito. Pääasiallinen toimintamuoto on kotiin vietävä mielenterveyspalvelu, sillä mahdollisten fyysisten sairauksien ja toimintakyvyn laskun vuoksi ikääntyneen voi olla vaikea saapua vastaanotolle. Ikääntyneiden mielenterveys- ja päihdehäiriöihin liittyy myös edelleen häpeän tunteita ja siitä näkökulmasta kotiin vietävä palvelu madaltaa kynnystä vastaanottaa psykiatrista hoitoa. Halutessaan potilaalla on mahdollisuus tulla vastaanotolle sairaala Novaan.
- Myös etähoivan mahdollisuudet kehittyvät jatkuvasti ja etävastaanotot ovatkin nyt arkipäivää myös vanhuspsykiatrialla. Palaute etävastaanotoista on ollut varsin myönteistä, kertoo Maria Pynnönen.
Potilaan saaman psykiatrisen hoidon suunnitelman pohjana on kokonaisvaltainen alkuarvio, jossa arvioidaan potilaan psykiatristen oireiden lisäksi hänen toimintakykyään, lääkitystä, muistia, kotona pärjäämistä ja sitä, millaisia palveluita potilas tarvitsisi. Hoidon suunnitteluun voi osallistua myös potilaan läheisiä. Hoidon sisältö määrittyy yksilöllisesti potilaan hoidon tarpeen mukaan ja se voi sisältää keskusteluhoitoa, lääkehoitoa, ryhmämuotoisia hoitoja, perhe- tai verkostotapaamisia, toiminnallisuuden tukemista ja lyhytpsykoterapeuttisia jaksoja.
- Ikääntyneillä on oikeus saman tasoiseen mielenterveys- ja riippuvuushoitoon kuin nuoremmilla, kiteyttää Maria Pynnönen.