Hyppää pääsisältöön
Moniammatillisen toimintamallin valmentajat

Uutinen

Valmentajat apuna vastaanottojen moniammatillisen toimintamallin käyttöönotossa

14.3.2022

​​​​​​​Eri ammattilaisten tiiviiseen yhteistyöhön perustuva moniammatillinen toimintamalli on yksi Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman vastaanottopalveluiden kehittämiskohteista.

Mallia pilotoitiin ensimmäisenä Jyväskylän Sampoharjun terveysasemalla. Nyt uuteen toimintamalliin on siirrytty, ja siihen ovat tyytyväisiä niin henkilöstö kuin asiakkaatkin. Moniammatillisuutta kehitetään Keski-Suomen hyvinvointialueella. Vastaanottojen kanssa suunnitellaan omat kehitysaskeleet toimintamallille yksilöllisesti, lähtökohtina asukkaiden yhdenvertaisuus ja laadukkaat palvelut.

-Aluksi keräsimme kokemuksia ympäri Suomen siitä, miten vastaavaan toimintamalliin siirtyminen oli toteutettu. Monesta paikasta tuli ilmi, ettei valmistelua tehty kovinkaan pitkään ja monesti muutosvaiheen haasteet nousivatkin tästä. Halusimme välttää nämä karikot, ja luoda selkeän mallin yhdessä henkilöstön kanssa, valmistella muutosta mahdollisimman hyvin ja antaa aikaa myös muutokseen valmistautumiseen, kertoo projektipäällikkö Emilia Nygren Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmasta.

Vastaanotoilla elettiin kiireistä aikaa koronapandemian jyllätessä, joten työaikaa kehittämiseen ja uuden oppimiseen oli vaikea löytää perustyön ohelle.

-Kuljin Sampoharjun työntekijöiden rinnalla muutosvaiheessa, ja aika pian mielessäni alkoikin hahmottua valmentajan työnkuva ja -rooli. Koin, että jokainen sosiaali- ja terveysasema ansaitsee apua muutoksen toteuttamisessa. Tätä kautta valmentajien työnkuvaus lähti muodostumaan, ja nyt kolme vastaanottojen moniammatillisen toimintamallin valmentajaa, ”tiimimallin valmentajaa”, ovat aloittaneet työnsä ja lähtevät kehittämään työnkuvaa eteenpäin, jatkaa Nygren.

Keitä valmentajat ovat ja mitä he tekevät?

Helmikuussa työnsä aloittaneet valmentajat tulevat eri organisaatioista: Marjo Jokinen Saarikasta, Riikka Hintikka Keski-Suomen seututerveyskeskukselta ja Hanna Lampinen Jyväskylän kaupungilta. Valmentajat omaavat pitkän työkokemuksen perusterveydenhuollosta ja terveyskeskusten vastaanottotyöstä. Koulutukseltaan he ovat sekä sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia että ylemmän korkeakoulun tutkinnon suorittaneita.

Image
Marjo Jokinen, Riikka Hintikka ja Hanna Lampinen
Valmentajat Marjo Jokinen, Riikka Hintikka ja Hanna Lampinen lähtevät innolla jalkauttamaan vastaanottojen moniammatillista toimintamallia.  

-Perehtymisen jälkeen pääsimme aloittamaan valmennuksen rungon suunnittelun ja ensimmäisten asemien moniammatillisen toimintamallin työstäminen alkaa kevään aikana. Kehittämistyö toteutetaan kokeiluja tehden ja henkilöstöä vahvasti kuunnellen ja osallistaen, kertovat Jokinen, Hintikka ja Lampinen.

Vastaanottojen moniammatillisen toimintamallin pohjalla on työryhmän koostama geneerinen malli, josta jokainen asema työstää itselleen parhaiten toimivan mallin. Valmentajan tehtävänä on pitää kokonaisuutta hallussaan sekä koordinoida ja tukea työyhteisöä kehittämistyössä.

-Työ on haastavaa, mutta erittäin palkitsevaa. On hienoa päästä vaikuttamaan tulevan hyvinvointialueen peruspalveluihin ja tekemään merkityksellistä ja laaja-alaista kehittämistyötä! Odotamme jo innolla, että pääsemme suunnittelemaan ja toteuttamaan yhdessä ammattilaisten kanssa moniammatillista toimintamallia, sanovat Jokinen, Hintikka ja Lampinen.

Sampoharjun jälkeen toimintamallin käyttöönoton suunnittelu aloitetaan Jyväskylässä Palokan, Kyllön ja Novan terveysasemilla sekä Hankasalmen ja Uuraisten asemilla.

Palokan terveysasemalla odotetaan innokkaina uusia valmentajia ja saatavaa tukea.

-Mahtavaa, että saadaan tehtävään sitoutunut ”koutsi” lähiesimiesten ja henkilökunnan tueksi ja avuksi, kun lähdetään suunnittelemaan ja aikanaan toteuttamaan uutta toimintamallia, kehuu apulaisylilääkäri Eila Heinonen Palokan terveysasemalta. 

Osastonhoitaja Essi Kurkinen puolestaan odottaa työyhteisönsä saavan rohkeaa asennetta, tukea ja tsemppiä tekemiseen.

Ja näitä valmentajat työssään tavoittelevat. He jalkautuvat vastaanotoille, jotta he ovat konkreettisesti apuna ja tukena, rinnalla kulkijoina, uuteen toimintamalliin siirtymisessä. Valmentajilla on omat vastuualueensa, joiden vastaanottojen tukena he ovat. Jokainen valmentaja on yhteydessä omille vastaanotoilleen, ja sopii tarkemmasta työskentelytavasta, tuen tarpeesta sekä aikataulusta.

Vaikka jokaisella valmentajalla on nimetyt valmennettavat terveysasemat, tekevät he tiivistä yhteistyötä. Valmentajien tukena ovat Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman projektipäällikkö ja muu tiimi sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Hyvä vastaanotto -valmennus. Kaksi valmentajista osallistuukin Hyvä vastaanotto -valmennukseen apuvalmentajina, josta he saavat koulutuksen menetelmien käyttöön.

Lisätietoja:

  • Emilia Nygren, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, emilia.nygren(at)jyvaskyla.fi, p. 050 311 8687