Hyppää pääsisältöön
Painonhallintasovellus Onnikka

Vaikuttavaksi todettu painonhallintasovellus Onnikka myös keskisuomalaisille

10.5.2022

Digitaalisia itsehoidon työkaluja painonhallinnan tueksi ei ole aiemmin ollut julkisessa terveydenhuollossa käytössä, mutta selkeä tarve tälle on todettu.

Ylipainoisten määrä Keski-Suomessa on lisääntynyt ja sillä on ollut vaikutuksia esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen esiintyvyyteen. Painonhallintaan ei ole resurssihaasteiden ja koronapandemian vuoksi ollut mahdollista tarjota asiakkaille heidän tarvitsemaansa tukea.

-Digitaalisia itsehoidon työkaluja painonhallinnan tueksi ei ole ollut julkisessa terveydenhuollossa käytössä, mutta selkeä tarve tälle on todettu. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vaikuttavan terveydenhuollon ekosysteemin -hankkeessa on suunniteltu Sitran rahoittama pilotti
, jossa potilaan omahoidon työkaluna toimii Onnikka-painonhallintasovellus, kertoo projektipäällikkö Mari Rantamäki Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta.

Painonpudotus edistää terveyttä ja pienentää riskiä sairastua

Onnikan vaikuttavuus on todistettu laajoissa kliinisissä tutkimuksissa ja se on mukana lihavuuden Käypä hoito -suosituksessa. Näyttöön perustuvia hyötyjä ovat muun muassa pysyvä painonpudotus ja pienentynyt metabolisen oireyhtymän riski. Painonpudotus parantaa ihmisen elämänlaatua ja terveyttä ja pienentää riskiä sairastua useisiin lihavuuteen liittyviin sairauksiin.

Keski-Suomessa kaikilla alueilla Kinnulaa lukuun ottamatta käynnistetään touko-kesäkuun vaihteessa pilotti, jossa potilaan omahoidon työkaluna toimii Onnikka-painonhallintasovellus.

Pilotin tavoitteina on

  • Edistää potilaan omahoitoon ja elämäntapamuutokseen sitoutumista digitaalisuuden avulla, ja sen avulla saavuttamaan pysyvä painonlasku.
  • Pienentää riskiä sairastua ylipainon mukanaan tuomiin tauteihin, kuten tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään
  • Hoitaa kustannustehokkaasti samoilla terveydenhuollon resursseilla enemmän potilaita, joilla on hoitoa vaativa lihavuus sekä vähentää pidemmällä aikavälillä lihavuuden liitännäissairauksien aiheuttamia kustannuksia
  • Saada julkisen terveydenhuollon käyttöön painonhallintaa tukeva, helppokäyttöinen sovellus

-On todella mielenkiintoista päästä pilotoimaan digitaalista työkalua, josta on olemassa tutkittua tietoa ja näyttöä pysyvästä painonpudotuksesta ja pienentyneestä riskistä sairastua ylipainon mukanaan tuomiin tauteihin, kuten diabetekseen. Pilotissa haluamme kerätä vaikuttavuusparametrien lisäksi asiakaskokemusta niin asiakkailta kuin ammattilaisiltakin, kertoo pilotin valmistelussa mukana ollut Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tietohallintoylilääkäri ja endokrinologi Anna-Mari Koski.

Pilotti jatkuu kevään 2023 loppuun ja tarkoituksena on, että painonhallintasovellus saadaan jalkautettua Keski-Suomen hyvinvointialueen sote-keskusten käyttöön, mikäli pilotin tulokset ovat hyviä.

Lisätietoja:

  • Mari Rantamäki, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 050 311 8609, mari.rantamaki(at)jyvaskyla.fi
  • Miina-Maria Kivelä. projektityöntekijä, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 050 454 7873, miina-maria.kivela(at)jyvaskyla.fi
  • Niina Ylönen-Käyrä, projektipäällikkö, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, p. 050 439 3390, niina.ylonen-kayra(at)ksshp.fi
  • Teppo Virkkula, toimitusjohtaja, Onnikka Health Oy, p. 040 541 6413, teppo.virkkula(at)onnikkahealth.fi

Tiedotetta muokattu 10.5.2022 klo 14.31. Lauseeseen lisätty Sitra: Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vaikuttavan terveydenhuollon ekosysteemin -hankkeessa on suunniteltu Sitran rahoittama pilotti, jossa potilaan omahoidon työkaluna toimii Onnikka-painonhallintasovellus. Lisätietojen antajiin lisätty Teppo Virkkula.