Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Uutinen

Uusi työhönvalmennuspalvelu alkaa – tule työnantajaksi!

26.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialue etsii keskisuomalaisia yrityksiä, yhteisöjä, järjestöjä ja julkisia palveluja mukaan huhtikuussa alkaneeseen yksilöllisen työhönvalmennuksen kokeiluun.

Kokeilussa hyvinvointialue tarjoaa työnantajalle maksuttoman palvelun, jossa yhdistyvät työantajan rekrytoinnin tarpeet sekä motivoituneen, mielenterveyden häiriöön sairastuneen työnhakijan osaaminen. Olisitko sinä kiinnostunut tukemaan kestävää työllistymistä?

Yksilöllisen työhönvalmennuksen (Individual Placement and Support, IPS) tavoitteena on edistää kestävää työllistymistä valmentamalla mielenterveyden häiriöön sairastuneita henkilöitä erilaisiin työpaikkoihin. Rekrytoiva työantaja voi olla Keski-Suomessa toimiva yritys, julkinen palvelu, yhteisö tai järjestö. 

Työhönvalmennusta pilotoidaan Jyväskylän ja Laukaan asukkaille, mutta työhönvalmennuksen on tarkoitus laajentua tulevaisuudessa koko Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Toimintamalli pohjautuu kansalliseen IPS – Sijoita ja valmenna! -toimintamalliin ja sitä kehitetään Keski-Suomen hyvinvointialueen kestävän kasvun ohjelmassa.

– IPS on tutkitusti vaikuttava toimintamalli ja lähdemme innostuneina tuomaan sitä myös Keski-Suomeen. Mallin mukaista työhönvalmennusta on järjestetty kahden vuoden ajan viidellä muulla hyvinvointialueella. Työllistymistulokset ovat olleet hyviä ja niin työnantajat kuin työnhakijatkin ovat olleet tyytyväisiä. 41 % henkilöistä on työllistynyt valmennuksen tuella avoimille työmarkkinoille, kertoo projektipäällikkö Sampsa Nyyssönen Kestävän kasvun ohjelmasta.

Mielenterveyden haasteita useimmilla työpaikoilla

Joka toisella suomalaisella esiintyy mielenterveyden häiriöitä elämänsä aikana. Mielenterveyden haasteiden kanssa eläviä on tälläkin hetkellä useimmilla työpaikoilla. Häiriö ei kuitenkaan poissulje työelämässä menestymisen mahdollisuuksia.

Mielenterveyden häiriöt ovat vakiintuneet yleisimmiksi työkyvyttömyyseläkkeiden ja pitkien sairaslomien syiksi ja ne aiheuttavat epävakautta yksilön työuralle. IPS-työhönvalmennuksen tuella työllistetty henkilö voi lisätä työyhteisön ymmärrystä mielenterveyden haasteista ja työnantaja saa työkaluja vaikuttaa positiivisesti työyhteisön monimuotoisuuteen myös tulevaisuudessa. Työhönvalmennus ja työllistyminen tukevat osaltaan myös henkilön kuntoutumista.

Työhönvalmennuspalvelun hyödyt työnantajalle

Palvelu tukee työnantajaa ja työyhteisöä työnhakijan työsuhteen käynnistämisessä ja ylläpitämisessä sovitusti ja yksilöllisesti. Työnantajat saavat maksuttomasta IPS-työhönvalmennuksen palvelusta muun muassa:

  • Tukea motivoituneiden ja osaavien työntekijöiden rekrytointiin
  • Tukea työllistämiseen liittyvien tukien huomiointiin ja hakemiseen
  • Tukea töiden muokkaukseen ja perehdyttämiseen
  • Tukea työyhteisölle työntekijän työhön kiinnittymisessä ja huomioimisessa
  • Kestoltaan rajaamaton tuki – työntekijän tarpeiden mukainen kesto
  • Yhteiskuntavastuun lisääntyminen ja hyöty kilpailutuksissa
  • Monimuotoisempi työyhteisö  
  • Erilaiset osaamis- ja kokemuspohjat lisäävät organisaation osaamispääomaa
    • Lisääntynyt luova ajattelu ja innovointikyky
    • Tasa-arvoinen työympäristö lisää tuottavuutta
    • Asiakastyytyväisyys kasvaa
    • Henkilöstötyytyväisyys lisääntyy ja työpaikka nähdään houkuttelevampana

Millaista työtä voisit tarjota?

Keski-Suomessa toimivat yritykset, yhteisöt, järjestöt ja julkinen sektori voivat ilmoittaa kaikille ammattiryhmille suunnattuja avoimia työtehtäviä IPS-työhönvalmennuspalveluun. Tarjottavat työtehtävät voivat olla kestoltaan eri mittaisia, toistaiseksi voimassa olevia tai määräaikaisia. Varsinkin työsuhteen alussa työnhakijaa usein kiinnostaa osa-aikainen tehtävä. Tehtävänimikkeet voivat vaihdella avustavista tehtävistä asiantuntijarooleihin.  

Työnantajalla voi olla mahdollisuus hakea työllistämiseen esimerkiksi palkkatukea ja työolosuhteiden järjestelytukea, joiden hakemiseen työhönvalmentaja tarjoaa tukea. Työhönvalmennuspalvelu on kestoltaan rajaamatonta ja se päättyy, kun asiakas kokee pärjäävänsä työelämässä ilman tukea.

Mikäli sinulla on nyt tai tulevaisuudessa kiinnostusta rekrytoida työntekijöitä palvelun avulla tai haluat kuulla siitä lisää, tulemme mielellämme kertomaan palvelusta ja kartoittamaan mahdollisuuksianne työnhakijan työllistymiseen – tämä ei sido teitä työllistämään. Voimme samalla kartoittaa mahdollisia työn ja työtehtävien muokkaamisen tarpeita, joita voidaan tehdä tähän hetkeen tai tulevaisuuteen.

Mikäli sinulla on tarjota avoin työpaikka tai olet kiinnostunut kuulemaan lisää palvelustamme, voit olla yhteydessä projektipäällikkö Sampsa Nyyssöseen sekä työhönvalmentajiin Minna Pakkaseen sekä Jenna Lahteen, yhteystiedot löytyvät alta.

Lisätietoja:

  • Sampsa Nyyssönen, projektipäällikkö, Kestävän kasvun ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 563 1331, sampsa.nyyssonen(at)hyvaks.fi
  • Minna Pakkanen, työhönvalmentaja (Laukaa), Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 183 5074 minna.pakkanen(at)hyvaks.fi
  • Jenna Lahti, työhönvalmentaja (Jyväskylä), Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 355 9216, jenna.lahti(at)hyvaks.fi