Uutinen
Uudet työelämäpfofessorit vahvistavat Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen hyvinvointialueen yhteistyötä
2.2.2024
Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen hyvinvointialueen tiivis yhteistyö on vahvistunut kahden yhteisen työelämäprofessorin aloitettua tehtävissään.
Sosiaalityön työelämäprofessori Minna Kivipelto aloitti Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen hyvinvointialueen yhteisessä tehtävässä 1.1.2024 alkaen ja työkyvyn edistämisen työelämäprofessori Salla Toppinen-Tanner aloitti 1.10.2023 yhteistehtävässä, jonka kolmantena taustaorganisaationa on Työterveyslaitos. Uudet työelämäprofessorit esittäytyivät 25.1.2024 Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa. Tilaisuuden avasi Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala.
Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen hyvinvointialueen yhteistyö on ollut hyvää jo aiemmin, on ilo että se laajenee nyt uusille hyvinvoinnin aloille, ottaen mukaan sosiaalityön tutkimuksen ja työhyvinvoinnin sekä mielen hyvinvoinnin merkityksen, rehtori Ojala totesi avaussanoissaan.
Hyvinvointialueen tervehdyksen ja onnittelut uusille työelämäprofessoreille tilaisuuteen toi hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet, joka kokosi puheessaan Keski-Suomen hyvinvointialueen innostuksen uusien alojen puitteissa.
-Sosiaalityön uudistus ja tiedolla johtaminen ovat keskeisiä kehittämisen aiheita. Tutkimuksellinen työote, joka kiinnittyy palvelujärjestelmään, on merkityksellinen asia koko hyvinvointiyhteiskunnallemme. Työhyvinvoinnin ja kestävän työelämän tutkimus ja näiden teemojen edistäminen on merkityksellistä ja tärkeää työtä keskisuomalaisten hyväksi, Tollet linjasi.
Osaamiskeskuksen johtaja Carita Aschan Työterveyslaitokselta toi tervehdyksen korostaen vahvaa organisaatioiden sitoutumista tiedon jalkauttamista vaikuttavasti ja valtakunnallisesti. Aschan kertoi Työterveyslaitoksen tukea verkostoillaan ja tuellaan työelämäprofessorin tehtävän onnistumista.
Esittelypuheenvuorossaan uusi kasvatustieteen ja psykologian tiedekuntaan. psykologian laitokselle sijoittuva työelämäprofessori Salla Toppinen-Tanner kertoi ajankohtaisia huomioita ja tutkimustuloksia työkyvyn edistämiseksi muuttuvassa työelämässä. Hän toi esiin nykyalan tuomia haasteita, mutta myös digitaalisuuden ja turvallisuuden mukanaan tuomia työhyvinvointia parantavia seikkoja.
-Korostan mielen hyvinvointia työkyvyn kulmakivenä. Hyvä psyykkinen terveys tukee työhön osallistumista ja sen mielekkyyttä, henkiset voimavarat kasvattavat työn tuottavuutta, Toppinen-Tanner selvensi.
Humanistis-yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan, sosiaalityön oppiaineeseen sijoittuva uusi työelämäprofessori Minna Kivipelto korosti esittelypuheessaan sosiaalipalvelujen vaikuttavuuden arvioinnin edellytyksiä ja toi esittelyssään esille yhteiskunnan muutoksen mukanaan tuomia haasteita ja mahdollisuuksia, jolloin muutokset ovat yleensä tuoneet mukanaan kriisejä, mutta toisaalta myös mahdollisuuden muutoksien edistämiseksi. Sosiaalityön historia on ollut muutoksissa mukana, ja erityisesti sosiaalityön vaikuttavuuden arvioinnin osalta kehitys on ollut varsin viimeaikaista, edeten tehostamisesta varsinaiseen vaikuttavuuden arviointiin.
-Painotan tutkimus-, kehitys-, koulutus- ja innovaatiorakenteiden sekä yhteistyön ja tietopohjan merkitystä sosiaalialan ja sosiaalityön vaikuttavuuden kiintopisteinä. Tulevaisuus on mielenkiintoinen, sosiaalityön parissa ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi on tärkeä pitää mielessä ja arvioinnin kohteena, Kivipelto totesi.