Hyppää pääsisältöön
Keväällä 2023 koulutetut kokemusasiantuntijat

Uutinen

Uudet kokemusasiantuntijat vahvistavat hyvinvointialueen asiakaslähtöisyyttä

19.6.2023

Keski-Suomen hyvinvointialue koulutti yhteistyössä Kokemustalo ry:n kanssa 14 uutta kokemusasiantuntijaa Keski-Suomen alueelle keväällä 2023.

Kokemusasiantuntijoiden tiedon ja osaamisen avulla voidaan esimerkiksi kehittää palveluja ja vahvistaa asiakaslähtöistä työskentelyä. 

Kokemusasiantuntija on kokemusasiantuntijakoulutuksen käynyt henkilö, jolla on omakohtainen kokemus fyysisestä tai psyykkisestä pitkäaikaissairaudesta, vammautumisesta, riippuvuuksista tai muusta haastavasta elämäntilanteesta joko sairastavana, toipuneena, kuntoutuvana, palveluita käyttäneenä tai läheisenä. 

Koulutuksen yksi tärkeä tavoite oli koota omat kokemukset asiakaslähtöisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisen tueksi. Yhdessä ammattilaisen kanssa työskentelevillä kokemusasiantuntijoilla voi olla suuri vaikutus palveluiden kehittämisessä asiakaslähtöisemmiksi sekä merkitys ammattilaisten asiakasymmärryksen lisäämisessä.  

– Tästä jaetusta asiantuntijuudesta meillä Keski-Suomessa on jo useamman vuoden kokemus, kertoo kokemusasiantuntijatoiminnan koordinaattori Maaret Kokkonen

Omaa kokemusta on osattava muokata ja käyttää sitä työkaluna erilaisissa kokemusasiantuntijan työtehtävissä.  

– Pohdimme omia vahvuuksia, oman itsetunnon vahvistamista ja olemassa olevien taitojen hyödyntämistä kokemusasiantuntijan työtehtävissä. Käsittelimme muun muassa omaan hyvinvointiin, vuorovaikutukseen, eettisiin periaatteisiin ja kokemusasiantuntijuuteen liittyviä asioita, Kokkonen jatkaa. 

Koulutus toteutettiin verkkokoulutuksena ja muutamana lähitapaamisena Jyväskylässä. Koulutuksen kesto oli 90 oppituntia, jonka aikana osallistujat koostivat oman kokemustarinan ja kokemus-cv:n. Jokaisella osallistujalla oli mahdollisuus tutustua alueen kokemusasiantuntijatehtäviin koulutuksen aikana.  

– Koulutuksessa oli innostuneita ja motivoituneita henkilöitä hyvin erilaisilla kokemustaustoilla. Jokaisella valmistuneella on halua ja osaamista jakaa kokemustietoaan sosiaali- ja terveyspalveluissa, Kokkonen tiivistää. 

Kiinnostaisiko sinua kokemusasiantuntija työparina? Hyvinvointialueen kokemusasiantuntijatoiminnan koordinaattorit kertovat mielellään lisää kokemusosaamisen mahdollisuuksista ja käytöstä: koordinointi@kokemustalo.fi.