Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Ikääntyneet pyödän ääressä.

Uutinen

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta ottaa kantaa ikääntyneiden päivätoiminnan kehittämiseen

13.10.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnassa 18.10.2023 ovat esillä ikääntyneiden päivätoiminta, henkilöstöohjelma sekä palveluiden myöntämisperusteet.

Ikääntyneiden päivätoimintapalvelun kehittämistä ja yhtenäistämistä on tehty kuluvan vuoden aikana aluevaltuuston hyväksymien palvelun myöntämisperusteiden mukaisesti. Kehittämistä on tehty kumppanuudessa kuntien hyvinvointia ja terveyttä edistävien palvelujen, seurakuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa.

Kunnista siirtyi hyvinvointialueelle varsin erilaisia päivätoiminnan malleja

Keski-Suomen hyvinvointialueen koti- ja asumispalveluiden vastuualueelle siirtyi päivätoiminnan palveluita 20 kunnasta. Koronavuosina ikääntyneiden päivätoiminta toimi monessa kunnassa supistettuna tai oli tauolla. Päivätoimintaa järjestettiin vaihtelevasti – avoimesta kerhotoiminnasta ja tukipalvelupainotteisesta toiminnasta tavoitteelliseen kuntouttavaan päivätoimintaan.

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta seuraa päivätoiminnan kehittämistä. Lautakunta on ilmaissut tahdokseen, että kuntouttava päivätoiminta saadaan käyttöön kaikissa Keski-Suomen kunnissa ja että palvelua myönnetään asiakkaille hyvinvointialueen hyväksymillä palvelun myöntämisperusteilla. Myöntämisen tulee perustua asiakaskohtaiseen palvelutarpeen arviointiin.

Päivätoiminnan palveluiden tarkoituksena on asiakkaan toimintakyvyn ja mielen hyvinvoinnin tavoitteellinen tukeminen, sosiaalisten kontaktien luonti, yhteisöllisyyden lisääminen, yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäisy, voimavarojen vahvistaminen ja elämänilon lisääminen. Toimintakyvyn ylläpitäminen merkitsee ikääntyvien itsenäisen elämän mahdollistumista, elämänlaatua, mahdollisuutta itselle merkityksellisiin harrastuksiin, mielekkäitä tapoja ajanviettoon, luovien tapojen löytämistä selviytymiseen niissä tilanteissa, joissa toimintakyvyssä tapahtuu muutoksia, selviytymistä vastoinkäymisissä ja luopumisissa, kannustusta itsestä huolehtimiseen sekä luottamusta omiin voimavaroihin.

Palvelun toimintamallia on hiottu yhdessä kuntien, seurakuntien ja järjestöjen kanssa kumppanuuspöydissä ja tapaamisissa. Kuntouttava päivätoiminta on mahdollista laajentaa kaikkien Keski-Suomen kuntien alueille, kunhan avoimelle päivätoiminnalle löytyy jatkuvuus kumppanuuksien kautta. Päivätoiminnan työntekijöiden kanssa on kehitetty asiakasprosessia, johon sisältyy muun muassa RAI-arviointivälineistön ja moniammatillisen osaamisen hyödyntäminen toimintakyvyn arvioinnissa.

Päivätoiminnan palvelujen kehittäminen palvelumuotoilun keinoin, yhteistyössä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa on käynnissä. Kehittäminen kytkeytyy kiinteästi myös hyvinvointialueen strategiaan ja tuottavuusohjelmaan: tavoitteena on kuntouttavia palveluita kehittämällä saada ylläpidettyä ikääntyneiden toimintakykyä ja ennaltaehkäistyä raskaampien palvelujen tarvetta.

Seniorikeskusmallin valmistelu käynnissä

Koti- ja asumispalvelujen varhaisen tuen palveluissa on päivätoiminnan kehittämisessä edetty kohti seniorikeskusmallia yhteistyössä kuntien hyvinvointikoordinaattoreiden sekä järjestöjen ja seurakuntien edustajien kanssa. Seniorikeskus tarkoittaisi palvelukokonaisuutta, joka on fyysinen ja/ tai verkostomainen. Kokonaisuus on yhteensovitettu ikääntyvien ja riskiryhmien hyvinvoinnin ja avuntarpeisiin vastaava monialainen, monitoimijainen palveluverkosto, joka toimii ja jota johdetaan kokonaisuutena.

Fyysiset seniorikeskukset toimivat myös avoimina matalan kynnyksen paikkoina tai tiloina, joihin kaikki ikääntyvät ovat tervetulleita. Kohtaamispaikka on toiminnallinen osa seniorikeskusta. Kohtaamispaikka kokoaa ja jakaa eri toimijoiden tietoa ja asiantuntemusta sekä auttaa kynnyksettömästi lisäavun saannissa. Avoimessa kohtaamispaikassa voi esimerkiksi viettää aikaa, harrastaa, lukea lehtiä, osallistua keskusteluihin, laulaa, tehdä käsitöitä ja juoda kupin kahvia. Toimintaa tuottavat hyvinvointialue, kunta, järjestöt, seurakunta ja yksityiset toimijat. Avoimen kohtaamispaikan toimijat toimivat omilla resursseillaan ja vastaavat toiminnasta aiheutuvista kustannuksistaan. Hyvinvointialue kannustaa paikallisia järjestöjä tulemaan mukaan osaksi avoimen kohtaamispaikan sisällön tuottamista ja ylläpitoa. Hyvinvointialue huomioi vuosittain myönnettävissä järjestöavustuksissa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävän ja siihen liittyvän paikallisen ja kuntien kanssa tehtävän työn.

Kuntouttava päivätoiminta ja seniorin hyvinvointineuvola sekä neuvonta ja palveluohjaus ovat osa seniorikeskusta. Seniorin hyvinvointineuvola tarjoaa ikääntyneille matalan kynnyksen ennaltaehkäiseviä ja kokonaisvaltaisia, hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä edistäviä palveluita. Palvelu on tarkoitettu yli 65-vuotiaille itsenäisesti kotona asuville, jotka eivät vielä ole palveluiden piirissä. Seniorin hyvinvointineuvolaa kehitetään ja mallinnetaan Kestävän kasvun rahoituksen turvin. Hankerahoitus on käytettävissä vuoden 2024 loppuun asti. Erityiset pilotit ovat käynnistyneet Jyväskylän Vaajakosken alueella sekä Pihtiputaalla ja Viitasaarella. Kuluvana vuonna kutsutaan vielä kaikki 68 vuotta täyttävät hyvinvointitapaamisiin pilottialueilla.

Ikääntyneen alueelliset huolipuhelimet aloittivat toimintansa 4.9.2023. Ikääntyneen huolipuhelimeen voi soittaa arkipäivisin kello 9–15, jos läheisen ikäihmisen tai oma kotona selviytyminen huolettaa. Soitolla saa vireille palvelutarpeen arvioinnin, jossa ikääntyneelle etsitään hänen elämäntilanteeseensa parhaiten sopivat palvelut kotona asumisen tueksi. Huolipuhelimet ovat ensi vaiheen osa ikääntyneen neuvontaa, ohjausta ja palvelutarpeen arviointia ja suunnittelua.

Strategian toteuttamista pohditaan henkilöstöohjelman keinoin

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta antaa lausuntonsa Keski-Suomen hyvinvointialueen henkilöstöä koskevaa päätöksentekoa ja johtamista linjaavan henkilöstöohjelman luonnoksesta. Henkilöstöohjelman tarkoituksena on varmistaa, että hyvinvointialueella on riittävä, osaava, hyvinvoiva, osallistuva ja sitoutunut henkilöstö oikeissa paikoissa oikeaan aikaan, jotta palvelut saadaan sujumaan tavoitellusti.

Henkilöstöohjelman luonnos on syntynyt osallistavan, neljä kuukautta kestäneen yhteistyöprojektin tuloksena. Siihen on osallistunut 54 toimijaa ja heidän edustamiensa yhteisöjen jäseniä. Myös hyvinvointialueen työntekijöillä oli mahdollisuus osallistua henkilöstöohjelman työstöön Polis-kyselyn kautta. Lähtökohtana ovat olleet strategia ja kysymys, minkälaisen henkilöstöjohtamisen varassa se saadaan toteutumaan. Ohjelman sloganiksi on muodostunut "Hyvä työarki kaikille" ja visioksi "Meillä henkilöstö elää hyvää työarkea. Hyvän työn tekemiseen on hyvät olosuhteet ja voimavarat sekä tukena hyvä johtaminen."

Henkilöstöohjelman on tarkoitus toimia johtamisen työkaluna, joka sisältää avainalueet, tavoitteet, keinot ja mittarit. Kehittämistoimiksi strategiakaudelle on nimetty lähijohtamisen kehittäminen, työvoiman hankinnan kehittäminen, palkitsemisen kehittäminen, työhyvinvointia ja työolosuhteita tukevien käytäntöjen kehittäminen sekä resurssisuunnittelun kehittäminen. Ohjelma on käsitelty henkilöstöjaoksessa, minkä jälkeen se kiertää lausunnoilla lautakunnissa ja päätyy aluehallitukseen 31.10.2023.

Palvelujen myöntämisen perusteet vuodelle 2024

Palvelujen myöntämisen perusteet -asiakirjakokonaisuus kiertää vielä keskeneräisenä ja valmisteluvaiheessa toimielimissä kommentointikierroksella lokakuun aikana. Tällä halutaan varmistaa toimielimille varhaisen vaiheen vaikuttamismahdollisuus kokonaisuuteen. Kommentoitavana olevat asiakirjat eivät ole valmiita asiakirjoja, vaan niitä hiotaan kommenttikierroksen jälkeen ja tuodaan päätöksentekoon marraskuussa.

Kokouksen esityslista

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan kokouksen esityslista liitteineen on osoitteessa www.hyvaks.fi/hyvinvointialue/lautakunnat – suora linkki: lautakunnan pdf-muodossa olevaan listaan. Lautakunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan hyvaks.fi-verkkosivuilla heti kun se on tarkastettu.

Lisätietoja:
•    Kokouksen esittelijä: tietojohtaja Simo Reipas, simo.reipas(at)hyvaks.fi, tietojohtaminen p. 050 5678 537
•    Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan puheenjohtaja Maarit Heikkinen, p. 040 721 2639, maarit.heikkinen(at)hyvaks.fi