Hyppää pääsisältöön
Lääkäri katsoo paperia.

Uutinen

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta käsittelee yöaikaisen yhteispäivystyksen yleislääkärityön kilpailutusta

28.4.2023

Yksi työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan 3.5. kokouksen aiheista liittyy yöaikaiseen yhteispäivystykseen, jonka yleislääkärityön kilpailuttamista lautakunta evästää aluehallitukselle.

Keski-Suomen Sairaala Novan yhteispäivystyksessä hoidetaan kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita vuorokauden ympäri. Yksikössä hoidettavista päivystyspotilaista noin 45 % on yleislääketieteen erikoisalan potilaita. Novan yhteispäivystys on laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksikkö. Laajan ympärivuokautisen päivystyksen yksiköllä tarkoitetaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystystä, joka pystyy tarjoamaan palveluita usealla lääketieteen erikoisalalla ympäri vuorokauden.    

Useimmissa kunnissa yöpäivystys on hoidettu ostolääkärivoimin 

Yleislääkäritasoinen yöpäivystys toimii Sairaala Novassa kello 22–08. Yöpäivystyksessä on sunnuntaista torstaihin yksi ja perjantaina ja lauantaina kaksi lääkäriä vuorossaan. Potilaita käy keskimäärin yövuoron aikana 20–25 ja viikonloppuisin kahdella lääkärillä yhteensä noin 30. Tämän lisäksi päivystävän lääkärin hoidettavana on puheluita muun muassa palvelutaloista, kotihoidosta ja ensihoidosta. Työ on vaativaa, ennakoimatonta ja kiireistä, joten se vaatii kokeneen lääkärin työpanoksen.  

Aikaisemmin Keski-Suomessa lähes kaikki kunnat ovat hoitaneet päivystysvelvoitteen ostopalvelusopimuksilla. Valtaosa sopimuksista on tehty yksityisen palveluntuottajan kanssa, jolla on ollut sopimuksen mukainen toimitusvelvoite vuoroihin. 

Yksityinen palveluntuottaja on nyt irtisanonut toimitustakuiset yöpäivystyssopimuksensa. Tämän vuoksi osa vuoroista on tulossa jatkossa terveysasemien lääkäreiden hoidattavaksi. Tällä hetkellä voimassa on Jyväskylän yöpäivystyssopimus yksityisen palveluntuottajan kanssa (ilman toimitustakuuta paitsi varatuista vuoroista) elokuun 2025 loppuun. Jämsän yöpäivystyksen hoitaa Jämsän Terveys Oy. 

Yöpäivystysten hoito omana toimintana vähentäisi päiväaikaista hoitotyötä   

Yöpäivystysvelvoite vaikeuttaa merkittävästi lääkärirekrytointia, koska yöpäivystys koetaan raskaaksi eikä yöpäivystys kuulu terveyskeskuslääkäreiden työnkuvaan kuin enää muutamilla paikkakunnilla Suomessa. Käytännössä yöpäivystysvelvoite ohjaa lääkärityötä pois Keski-Suomen hyvinvointialueelta. Samalla rekrytointivajeen kautta potilaiden hoitoon pääsy heikentyy. Yövuoron jälkeinen vapaapäivä johtaa päiväaikaisen toiminnan vaikeutumiseen: lääkärin päiväaikaisen poistuman vuoksi potilaiden hoitoon pääsy heikentyy, kun yöaikainen työskentely käytännössä vähentää päiväaikaista lääkärityötä.

Rekrytointivaikeudet lisäävät ostopalvelulääkäreiden käyttöä päiväaikaan, koska nykyisten sopimusten mukaan ostopalvelulääkäreillä ei ole päivystysvelvollisuutta. Ostopalvelulääkäreiden käyttö lisää merkittävästi terveydenhuollon kustannuksia myös välillisesti muun muassa jatkolähetteiden lisääntymisten ja hoidon jatkuvuuden heikkenemisen kautta. 

Yöpäivystyksen hoito ulkoistettuna kilpailutetun sopimuksen avulla

 Asian valmistelijoiden esityslistalle kirjatun näkemyksen mukaan perusterveydenhuollon päiväaikaisen palvelutuotannon riittävyyden sekä veto- ja pitovoiman turvaamiseksi olisi parasta, jos koko perusterveydenhuollon yöpäivystys hoidettaisiin ulkoistettuna. Se tulisi tehdä siten, että toimijalla olisi tuotantovastuu koko toiminnan järjestämisestä.

Yleislääkäritasoisen yöpäivystyksen kilpailuttamisella halutaan näkemys siitä, olisiko toiminta ylipäätään ulkoistettavissa ja mikä olisi kustannustaso toiminnan tuottamiselle ulkoisen palveluntuottajan avulla. Omilla paikallissopimuksilla kustannus olisi noin miljoona euroa vuodessa plus seuraavan päivän lääkärivajeesta aiheutuvat kulut – omana virkatyönä sotu-kustannuksineen noin 125 000 euroa tai ostona noin 250 000 euroa vuodessa. Kilpailutuksella on tarkoitus tavoitella samaa tai edullisempaa kustannustasoa. 

Esityslista ja pöytäkirja  

Yöpäivystyksen järjestämisen lisäksi kokouksessa ovat esillä lapsivaikutusten arviointi, hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelma ja sosiaali- ja terveydenhuollon ja hyvinvointialueen talouden tilaa koskeva selvitys sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain mukaisesti.  

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan kokouksen esityslista liitteineen löytyy osoitteesta http://www.hyvaks.fi/hyvinvointialue/lautakunnat ja suorasta linkistä lautakunnan listaan. 

Lautakunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan hyvinvointialueen verkkosivuilla heti pöytäkirjan tarkastamisen jälkeen. 

Lisätietoja: 

•    Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan puheenjohtaja Maarit Heikkinen, p. 040 7212639, maarit.heikkinen(at)hyvaks.fi
•    Strategiajohtaja Anu Pihl, p. 050 320 4896, anu.pihl(at)hyvaks.fi, työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan esittelevä viranhaltija