Hyppää pääsisältöön
Sairaala Nova.

Uutinen

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan listalla kuudennen psykiatrian osaston avaaminen

22.6.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta käsittelee 28.6. kokouksensa suurimpana asiana sairaansijamäärän ja hoitohenkilöstön lukumäärän kasvattamista psykiatrisessa osastohoidossa Sairaala Novassa.

Lautakunta käsittelee aluehallitukseen vietävää esitystä, jossa psykiatriaan ehdotetaan 12 uuden sairaansijan perustamista ja 29 uuden hoitajan palkkaamista. Muutoksen läpimennessä aikuisten psykiatristen sairaansijojen määrä nousisi 86:een.

Tilamuutokset ja hoitohenkilön lisäykset koskisivat nyt uudelleen avattavaa psykoosiosastoa G7 sekä intensiiviosastoa C7. Tilojen muutostyöt sekä henkilökunnan lisääminen merkitsevät noin 1,5 miljoonan euron lisäkustannusta, jota ei ole varattu tämän eikä ensi vuoden budjettiin. Esityslistan tekstissä psykiatrian palvelujohtaja laskee, että osa kustannuksista voitaisiin kattaa pitemmän aikavälin säästöillä.  

Tilamuutoksia ja henkilöstölisäystä tarvittaisiin nykyiselle osasto C7:lle sen muuttamiseksi intensiivisen hoidon osastoksi. Toukokuussa 2021 suljettu osasto G7 avattaisiin uudelleen 12-paikkaisena psykoosiosastona ja sille tarvitaan henkilökunta. Tilojen muutostyöt sekä henkilökunnan lisääminen merkitsevät noin 1,5 miljoonan euron lisäkustannusta, jota ei ole varattu tämän eikä ensi vuoden budjettiin. Esityslistan tekstissä psykiatrian palvelujohtaja laskee, että puolet kustannuksista voitaisiin kattaa jo lyhyen aikavälin säästöillä. Todellinen kustannusten lisäys vuositasolla olisi noin 710 000 euroa, ja pidemmällä tähtäimellä tämän lisäresursoinnin kautta on mahdollisuus säästöihin erityisesti sosiaalipuolen kustannuksissa.

Esityksen toteutuessa aikuisten psykiatrisen osastohoidon sairaansijamäärän nousu Keski-Suomessa mikä parantaisi osastohoidon palvelun saatavuutta ja vaikuttavuutta, hoitoketjun sujuvuutta, potilas- ja työturvallisuutta sekä työntekijöiden hyvinvointia merkittävästi. Sairaansijamäärän lisäyksellä saavutettaisiin myös säästöjä sekä osastojaksojen ostopalveluissa, vartiointikuluissa, henkilökuntalisäkuluissa ja keikkalaiskustannuksissa että hoito- ja palveluketjussa.

Ylipaikkatilanne heikentää hoidon tehoa, aiheuttaa vaaratilanteita ja uuvuttaa henkilökuntaa

Jo aluehallintoviraston tarkastuskäynnillä aikuispsykiatrian vuodeosastoilla joulukuussa 2021 todettiin henkilökunnan määrä suhteessa potilasmäärään ja potilaiden kohonneeseen hoitoisuuteen riittämättömäksi. Palvelutarve jatkoi kasvua vuonna 2022 ja hypähti vielä korkeammalle tasolle vuoden 2023 alussa.

Sairaala Novaa suunniteltaessa ajateltiin Juurikkaniemen sairaalan toiminnan jatkuvan ja siellä olevien noin 50 psykiatrisen sairaansijan säilyvän. Päivystysasetuksen vaatimusten mukaisesti Juurikkaniemen toiminta jouduttiin kuitenkin lopettamaan vuonna 2016. Samalla perustettiin 20-paikkainen sairaalaosasto Sotainvalidien sairaskodin tiloihin. Näin psykiatrian sairaansijamäärä pieneni suunnittelemattomasti noin 30:lla. Hyvinvointialueen aloitettua toimintansa tilanteeseen vaikuttaa lisäksi Jämsästä tuleva tarve, johon aiemmin on vastannut Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Ylipaikkatilanne näyttää edelleen vaikeutuvan.

Aluehallintovirastolta tuli 15.5.2023 selvityspyyntö Sairaala Novan psykiatrian osastojen toiminnasta. Selvityspyyntö liittyi osastohoidon aikaisiin vaaratapahtumiin, henkilökunnan riittämättömyyteen, ylipaikkatilanteisiin ja potilasturvallisuuteen liittyneisiin epäkohtailmoituksiin.

Keski-Suomessa on kolmanneksi vähiten psykiatrisia sairaansijoja Suomessa. Palvelutarpeen lisääntyminen on keskittynyt erityisesti ahdistus- ja masennusoireisiin, vakavien psyykkisten sairauksien (psykoosisairaudet) määrän pysyessä samana. Psykoosisairailla on kuitenkin havaittu osastohoitoon paluun lisääntyneen. Avohoidon, palveluasumisen sekä päihdehoidon riittämättömyys lisäävät osaltaan psykiatrisen osastohoidon tarvetta.

Enimmillään aikuisten osastoilla on ollut 28 potilasta ylipaikoilla, ja vuodeosastopaikkojen kuormitus on ollut yli 100 prosenttia pitkään. Ylipaikkatilanteen vuoksi potilaita on ahtaissa yhden hengen huoneissa kaksi ja osastoilla ruuhkaista kaikkialla; muutamalle potilaalle on ollut tarjota vain patjapaikka käytävällä. Tämä on lisännyt osastoilla vakavia väkivaltatilanteita ja itsetuhoista käyttäytymistä. Liian vähäinen henkilökunta ja liian pienet tilat suhteessa potilasmäärään vaikeuttavat vaaratilanteiden ennakointia. Vartijat ovat jaksoittain paikalla 24/7. Osastohoitojaksot lyhenevät ja potilaat kotiutetaan liian huonokuntoisina, mikä lisää sairauden kroonistumisriskiä ja psykiatrisen sairaalahoidon uusiutumista.

Keski-Suomi käyttää suhteessa enemmän kuin muut hyvinvointialueet valtion mielisairaaloita. Tällä hetkellä niissä on hoidossa noin 30 potilasta. Osastohoito valtion mielisairaaloissa on keskimäärin kalliimpaa kuin hoito omissa yksiköissä. Vuonna 2022 psykiatrisia osastohoitojaksoja ostettiin muista sairaaloista 1,1 miljoonalla eurolla enemmän kuin vuonna 2021. Työntekijät osastoilla tekevät ylimääräisiä työvuoroja ja tuplavuoroja, kuormittuvat ja uupuvat. Keikkalaisia tarvitaan jatkuvasti.

Toimeentulotukiasioiden alueellisen neuvottelukunnan perustaminen

Toimeentulolakiin tuli muutoksia 1.1.2023. Lain mukaan toimeentulotukitoiminnan yleinen johto, ohjaus ja kehittäminen kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle. Kansaneläkelaitoksella on vastuu perustoimeentulotuen toimeenpanosta ja hyvinvointialueilla täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen toimeenpanosta.

Eri viranomaisten yhteistyö on oleellista toimeentulotuen toimeenpanon kannalta. Toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto, joten muiden järjestelmien toiminnalla on vaikutusta myös toimeentulotukeen. Näistä syistä lakiin on lisätty säännökset valtakunnallisesta ja alueellisista neuvottelukunnista. Neuvottelukuntien tarkoituksena on varmistaa viranomaisten välisen yhteistyön toteutumista sekä valtakunnallisella että alueellisella tasolla ja tuoda esiin mahdollisia kehittämistarpeita. Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta keskustelee asiasta ja listalla olevan ehdotuksen mukaan esittää aluehallitukselle laajapohjaisen neuvottelukunnan asettamista.

Kokous saa lisäksi katsauksen vuoden 2024 talousarvion valmistelun lähtökohdista.

Kokouksen esityslista

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan kokouksen esityslista liitteineen on osoitteessa www.hyvaks.fi/hyvinvointialue/lautakunnat – suora linkki: lautakunnan pdf-muodossa olevaan listaan.
Lautakunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan 
hyvaks.fi-verkkosivuilla heti kun se on tarkastettu.

 

Lisätietoja:


Novan psykiatrian osastoasiassa:

  • vastuualuejohtaja Juha Paloneva, sairaalapalvelut, juha.paloneva(at)hyvaks.fi, p. 050 336 3695
  • palvelujohtaja Janne Mäntynen, psykiatrian palvelualue, janne.mantynen(at)hyvaks.fi, p. 014 269 2065

Muissa lista-asioissa:

  • Kokouksen esittelijä: palvelujohtaja Simo Reipas, simo.reipas(at)hyvaks.fi, tietojohtaminen p. 050 5678 537
  • Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan puheenjohtaja Maarit Heikkinen, p. 040 721 2639, maarit.heikkinen(at)hyvaks.fi