Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Ikäihmiset kokoontuneina saman pöydän ääreen

Uutinen

Tutkimus: Ikääntyneen kuntouttavasta päivätoiminnasta tukea toimintakyvylle ja virikettä arkeen

22.5.2024

Kuntouttava päivätoiminta tuo ikäihmisen arkeen vaihtelua ja virikettä kotieväiksi. Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tutkimuksen mukaan kuntouttavaan päivätoimintaan osallistumisen koettiin myös parantaneen toimintakykyä.

Sosionomiopiskelijat Päivi Luomala ja Anni Nissinen halusivat opinnäytetyössään selvittää, millainen merkitys kuntouttavalla päivätoiminnalla on ikääntyneille. Työ toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto kerättiin pohjoisen Keski-Suomen alueelta vuonna 2023. Tutkimukseen haastateltiin yhdeksää kuntouttavaan päivätoimintaan osallistuvaa iäkästä.

”Täällä aika kuluu kuin siivillä”

Useat haastateltavat kokivat saaneensa kuntouttavasta päivätoiminnasta vaihtelua arkeensa ja totesivat toiminnan parantaneen sosiaalisia suhteitaan. Toiminnassa tehdyistä asioista koettiin saatavan virikkeitä, joita arvostettiin ja vietiin kotikäyttöön.  

  • ”No eihän tämmöistä toista paikkaa ookkaan. Tämä on niin hyvä paikka.”

  • ”No kyllä minä aina löyän jotakin uutta täältä mitä kotona ei oo.”

  • ”Onhan se vaihtelua elämään, kun nytkin voisi ruveta kiittelemmään ja sitten kun se loppuu niin oli taas että olipa se mukava päivä.”

  • ”No kaikin puolin vaihtelua on ollu ja minulle hyväks.”

Lähes kaikki haastatellut kokivat kuntouttavan päivätoiminnan parantaneen toimintakykyään.

Vastaajat olivat tyytyväisiä kuntouttavan päivätoiminnan ohjaukseen. Ohjaajia pidettiin osaavina ja heidän koettiin huomioivan asiakkaansa hyvin. Erityisesti liikunta koettiin tärkeäksi. Myös askartelua, käsitöitä ja oman käden jäljen näkymistä pidettiin merkityksellisinä. Vastaajat pitivät toimintaa mielenkiintoisena ja kehittävänä. Useampi vastaaja koki, että kuntouttavassa päivätoiminnassa tehdyt ”aivopähkinät” ja erilaiset pohdintatehtävät kehittivät ajattelu- ja päättelykykyä sekä muistia.

Haastateltavat ymmärsivät, että ikä tuo väistämättä mukanaan toimintakyvyn heikkenemistä. Silti moni vastaaja koki toimintakykynsä vielä hyväksi.

  • ”Iltayön kivut on kuule hävinny kokonaan pois siitä, tuosta selästä.”

  • ”Kyllä minä pärjään vielä ihan hyvän hyvästi, asiani hoijan.”

  • ”Kohtalaisen hyvä toimintakyky on.”

  • ”Vaikea sanoa onko toimintakyky parantunu, mutta ei nyt ainakaan huonontunut.”

  • ”No, jalakojakin pittää aina voimistella että ne pyssyy jollain lailla kunnossa, mutta polovet jäykistyy. Se varmaan tuo ikä tekkee.”

Lue koko tutkimus