Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Henkilö istuu pyörätuolissa syysmaisemassa.

Uutinen

Turvallisuutta, välittämistä ja läsnäoloa – saattohoidon vapaaehtoisen tärkeä tehtävä

14.10.2022

Kyllön palliatiiviselle osastolle etsitään vapaaehtoisia tukemaan elämän loppuvaiheessa olevia henkilöitä. Vapaaehtoiset koulutetaan tehtäväänsä.

Jyväskylän kaupunginsairaalan Kyllön palliatiiviselle osastolle etsitään vapaaehtoisia elämän loppuvaiheessa olevien henkilöiden tueksi. Sairaalavapaaehtoinen toimii palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevien tukena yhteistyössä henkilökunnan kanssa. 

Kyllön palliatiivisella osastolla annettavan hoidon tavoitteena on lievittää parantumattomasti sairaan potilaan fyysistä, psyykkistä, sosiaalista ja henkistä kärsimystä sekä vaalia parasta mahdollista elämänlaatua.

Sairaalavapaaehtoinen tukee monin tavoin elämän loppuvaiheessa niin potilasta kuin läheistäkin omista vahvuuksistaan käsin: hän voi esimerkiksi kokea luontevaksi olla rinnalla musiikin avulla, lukea ääneen tai lähteä ulkoilukaveriksi. Mahdollisuuksia toimia rinnalla on paljon, joten koulutuksessa etsitään vapaaehtoiselle yhdessä sopiva tapa olla mukana. 

– Usein pelkkä oleminen riittää. Vapaaehtoistoimintaan ei tarvita erityisosaamista, vaan sitä tehdään tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin, kertoo perhepsykoterapeutti Pirjo Salminen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta. 

Sairaalavapaaehtoiset ovat kokeneet työnsä merkitykselliseksi, vaikka uusi tilanne on saattanutkin tuntua aluksi jännittävältä. 

– Kyllä jännittää mennä vieraan ihmisen luo, josta tietää ehkä vaan etunimen ja että todennäköisesti elinaikaa ei ole enää paljon. Mutta usein lähden pois paljon saaneena. Kiireetön läsnäolo on itsessään niin arvokasta, kertoo eräs sairaalavapaaehtoinen. 

Koulutukseen hakeudutaan haastattelun kautta

Sairaalavapaaehtoiset koulutetaan tehtäväänsä. Koulutuksessa pohditaan yhdessä hyvää kohtaamista, vapaaehtoisen roolia ja palliatiivisen hoidon periaatteita sekä sitä, mitä kuolemassa tapahtuu. Keskeinen vapaaehtoisen tarvitsema taito on omien tunteiden tunnistaminen ja käsitteleminen. Vapaaehtoinen koulutetaan myös sairaalan arjen sujuvuuteen. 

Jyväskylässä alkaa sairaalavapaaehtoisten koulutus marraskuussa. Koulutukset järjestetään pääsääntöisesti Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen tiloissa Jyväskylän keskustassa. Koulutuksen järjestävät yhteistyössä Keski-Suomen syöpäyhdistysOLKA-vapaaehtoistoimintaKyllön palliatiivinen osasto sekä Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma. 

Koulutusillat: 

  • ma 7.11.2022 klo 17–19
  • ma 28.11.2022 klo 17–19
  • ma 16.1.2023 klo 17–19
  • ma 30.1.2023 klo 17–19 

Sairaalavapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet henkilöt haastatellaan ennen koulutusta. Ilmoittautumiset haastatteluun pyydetään tekemään viimeistään maanantaina 24.10.2022 Pirjo Salmiselle:

  • Pirjo Salminen, perhepsykoterapeutti, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 040 487 0524, pirjo.salminen(at)jyvaskyla.fi 

Lisätietoja:

  • Pirjo Salminen, perhepsykoterapeutti, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 040 487 0524, pirjo.salminen(at)jyvaskyla.fi