Hyppää pääsisältöön

Uutinen

”Turvallinen lää­ke­hoi­to­pro­ses­si” -peli parantaa lääkehoidon tur­val­li­suut­ta

3.4.2025

Keski-Suomen hyvinvointialueella on otettu käyttöön Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen kehittämä "Turvallinen lääkehoitoprosessi" -peli, jonka tavoitteena on edistää lääkehoitoon liittyvää turvallisuutta.

Peli auttaa terveydenhuollon ammattilaisia tunnistamaan lääkehoitoon liittyviä riskejä ja kehittämään toimintatapoja, jotka vähentävät virheitä ja haittatapahtumia. Samalla se parantaa eri ammattiryhmien välistä vuorovaikutusta, jotta tiedonkulku lääkehoidossa sujuisi entistä paremmin työntekijöiden keskuudessa. 

Peliä pelataan 3–6 hengen ryhmissä pelinohjaajan johdolla. Osallistujat käyvät läpi lääkehoitoprosessin eri vaiheet ja niihin liittyvät riskit. Erityisen tärkeää on yhteinen pohdinta turvallisista toimintatavoista sekä siitä, miten mahdollisia haasteita voidaan ratkaista. 

Onnistunut pilotointi sisätautien ja keuhkosairauksien osastolla 

Peliä testattiin ensimmäiseksi sisätautien ja keuhkosairauksien osastolla, ja saadut kokemukset olivat positiivisia. Pilottiin osallistuivat lääkäri, sairaanhoitajia, farmaseutti ja esihenkilöitä lääkitysturvallisuuskoordinaattorin ja potilasturvallisuuskoordinaattorin johdolla. 

Pilotoinnin aikana nousi esiin erityisesti tarve parantaa eri ammattiryhmien välistä kommunikaatiota sekä kehittää lääkehoidon turvallisuuteen liittyvää perehdytystä. On hienoa, että pilotoinnin jälkeen osastot ovat sitoutuneet määrittelemään esihenkilöiden ja henkilöstön kanssa tarvittavat kehittämistoimenpiteet lääkitysturvallisuuteen liittyen ja ne tullaan jalkauttamaan käytäntöön, toteaa lääkitysturvallisuuskoordinaattori Asta Kähkönen. 

Tavoitteena laajamittainen käyttö 

Keski-Suomen hyvinvointialueella halutaan, että peli otetaan käyttöön kaikissa yksiköissä. Sen avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat parantaa lääkehoidon turvallisuutta käytännönläheisesti ja osallistavasti. 

Peli tarjoaa turvallisen ympäristön lääkehoitoon liittyen kokemusten jakamiseen ja oppimiseen kollegoiden kanssa. Lisäksi se auttaa kehittämään yhtenäisiä toimintatapoja ja parantamaan tiedonkulkua lääkehoitoprosessin eri vaiheissa, kertoo potilasturvallisuuskoordinaattori Tuula Saarikoski. 

Pelissä ammattilaisilta esiin nousseita riskejä ja kehitysehdotuksia hyödynnetään koko hyvinvointialueella. Lääkitys- ja potilasturvallisuuskoordinaattorit hyödyntävät saatua tietoa riskeistä ja turvallisista toimintatavoista koulutuksissaan ja ohjeistuksissaan. 

Lisätietoja pelistä: 

Turvallinen lääkehoitoprosessi -peli - Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus