Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Uutinen

Toimeentulotuen saajan kannattaa pitää päätös mukana lääkärikäynneillä perusterveydenhuollossa

29.9.2023

Lokakuun ensimmäisestä päivästä alkaen toimeentulotuen asiakkaalta voidaan Keski-Suomen hyvinvointialueella jättää perimättä lääkärikäynnin maksu perusterveydenhuollossa.

Edellytyksenä on, että asiakas esittää toimeentulotuen päätöksen aina lääkärillä käydessään.

Maksun perimättä jättäminen koskee Keski-Suomen hyvinvointialueella perusterveydenhuollon lääkärikäyntejä sote-asemilla, terveyskeskuksissa ja etävastaanotoilla. Normaalisti perusterveydenhuollon lääkärikäynti maksaa 20,90 euroa. Päätös koskee esimerkiksi perustoimeentulotukea, ehkäisevää toimeentulotukea ja täydentävää toimeentulotukea saavia asiakkaita.

Maksun perimättä jättäminen edellyttää, että asiakas esittää aina vastaanotolla voimassa olevan toimeentulotuen päätöksen. Mahdolliset todistusmaksut peritään normaalisti.

Palautusta voi hakea kuuden kuukauden sisällä vastaanottoajasta lukien

Mikäli asiakas huomaa oikeutensa maksuttomaan käyntiin jälkikäteen tai hänellä ei ole esittää toimeentulotuen päätöstä vastaanotolla asioidessaan, voidaan maksu hyvittää jälkikäteen. Maksu voidaan hyvittää 1.10.2023 jälkeen tapahtuneista lääkärikäynneistä takautuvasti kuuden kuukauden ajalta, jos toimeentulotuen päätös on ollut voimassa lääkärikäynnin aikana.

Takautuva oikaisuhakemus täytyy tarvittaessa toimittaa jokaiselta käyntikerralta erikseen. Lomake, jolla hyvitystä voi hakea jälkikäteen, löytyy osoitteesta www.hyvaks.fi/asiakkaana/asiakasmaksut .

Mikäli asiakas on ehtinyt maksaa vastaanottokäynnin laskun, palautetaan liikaa maksettu asiakasmaksu, kun oikaisuhakemus on saapunut ja hyvityslasku muodostunut. Tässä tilanteessa Monetra Keski-Suomi tiedustelee asiakkaalta tilinumeroa. Tilinumeronsa palautusta varten voi ilmoittaa myös sähköisesti Monetran asiakaspalveluportaalissa osoitteessa asiakaspalvelu.monetra.fi.

Lisätiedot:

asiakasmaksupäällikkö Anna-Kaisa Mäkelä, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 046 921 3376