Hyppää pääsisältöön
Lettu, ruisleipä, korvapuusti ja possumunkki

Uutinen

Testaa tietosi aluevaalihaasteen innoittamassa tietovisassa

14.1.2022

Keski-Suomen, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson hyvinvointialueet kilvoittelevat keskenään korkeimmasta äänestysprosentista historiallisissa, ensimmäisissä aluevaaleissa.

Se hyvinvointialue, jolla on korkein äänestysprosentti, on voittaja. Haasteen panoksena ovat torikahvit siinä voittaja-alueen kunnassa, jossa äänestetään kaikkein vilkkaimmin.  

Aluevaalihaasteen tietovisa sosiaalisessa mediassa 

Leikkimielisen aluevaalihaasteen myötä hyvinvointialueiden sosiaalisessa mediassa pyörii  aluevaalihaasteen tietovisa, joka testaa vastaajien alueellista tietämystä. Katso video Keski-Suomen hyvinvointialueen YouTube-kanavaltaVastaukset videon kysymyksiin löydät tämän uutisen lopusta.  

Osallistu haasteeseen ja haasta muutkin mukaan! 

Kuntalaisia, järjestöjä, hyvinvointialueiden henkilöstöä, poliittisia päättäjiä, mediaa ja kaikkia halukkaita kannustetaan lähtemään mukaan haasteeseen. Aluevaalihaasteeseen voi osallistua tekemällä aiheesta julkaisun sosiaalisen median kanavissa käyttämällä aihetunnisteita #aluevaalihaaste ja #torikahvihaaste tai jakamalla haasteessa mukana olevien hyvinvointialueiden aluevaalihaastejulkaisuja. 

Tietovisan vastaukset 

1. Millä hyvinvointialueella videolla näkyvä tori sijaitsee? 

 Lahdessa eli Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. 

2. Mikä videoilla esitellyistä herkuista on sinun hyvinvointialueesi herkku? 

  • Keski-Suomen hyvinvointialue: Lettu 
  • Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Ruisleipä 
  • Kanta-Hämeen hyvinvointialue: Pulla 
  • Kymenlaakson hyvinvointialue: Munkkipossu 

 3. Missä oman hyvinvointialueesi kunnassa äänestettiin vilkkaimmin kesän 2021 kuntavaaleissa? 

  • Viime vuoden kuntavaaleissa Keski-Suomessa äänestysprosentti nousi korkeimmaksi Luhangassa (71,5 %). Kuvassa on Luhangan Latamäen tuulipuisto. 
  • Kanta-Hämeessä äänestettiin vilkkaimmin Humppilassa, jossa äänestysprosentti oli 62. Kuvassa on luonnonkivestä rakennettu Humppilan kirkko. 
  • Kymenlaaksossa äänestettiin vilkkaimmin Miehikkälässä, jossa äänestysprosentti oli 61. Kuvassa näkyy yksi Miehikkälän nähtävyyksistä, vuonna 1882 rakennettu Hauhian mylly. 
  • Päijät-Hämeen kunnista korkeimpaan äänestysprosenttiin ylsi Sysmä, jossa 61,4 % kuntalaisista kävi uurnilla. Kesäinen maisemaotos on napattu Päijätsalosta, Päijänteen kansallispuistosta (Kuva: Teija Sarin, Metsähallitus).  

 4. Kuinka monta aluevaltuutettua valitaan hyvinvointialueesi valtuustoon? 

  • Keski-Suomen hyvinvointialue: 69
  • Päijät-Hämeen hyvinvointialue: 69
  • Kanta-Hämeen hyvinvointialue: 59
  • Kymenlaakson hyvinvointialue: 59

Äänelläsi on suora vaikutus toimivaan arkeen

Muista käyttää äänioikeuttasi! Aluevaalien ennakkoäänestys on käynnissä ja jatkuu kotimaassa tiistaihin 18. tammikuuta saakka. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23. tammikuuta. Keski-Suomessa valitaan Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto, joka aloittaa työnsä 1.3.2022. Aluevaltuutetut päättävät lähipalveluista ja palveluverkon rakentumisesta, esimerkiksi sosiaali- ja terveysasemien sekä pelastustoimen sijoittumisesta ja niissä tarjottavista palveluista sekä koko hyvinvointialueiden tasavertaisesta palvelujen saatavuudesta. Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen keskisuomalaisten sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelujen järjestämisestä.

Lue lisää aluevaalihaasteesta. Aluevaalihaaste lähti liikkeelle Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta ja leviää ympäri Suomea, 
mukana on 16 hyvinvointialuetta. 

Lisätietoja aluevaaleista:

  • Kati Kallimo, puheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin, p. 050 442 2302, kati.kallimo(at)jyvaskyla.fi  
  • Pauliina Mäenpää, Keski-Suomen aluevaalilautakunnan 1. sihteeri, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikaisen valmistelutoimielimen jäsen, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallintolakimies, p. 050 452 4569, pauliina.maenpaa(at)ksshp.fi

Lisätietoja aluevaalihaasteesta:

  • Sanna-Riikka Koponen, viestintäasiantuntija, Keski-Suomen hyvinvointialue, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 050 598 8481, sanna-riikka.koponen(at)jyvaskyla.fi